Blízko je konec monopolu České pošty na dopisy a pohledy. Norma prošla sněmovnou

21.03.2012 15:28

Ve třetím, tedy závěrečném čtení poslanci schválili zákon o poštovních službách. Díky normě by mohla od příštího roku Česká pošta ztratit poslední monopol. Má jej na doručování pohlednic a obyčejných zásilek do 50 gramů. Novela nyní míří do Senátu.

Blízko je konec monopolu České pošty na dopisy a pohledy. Norma prošla sněmovnou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

Zrušení monopolu vyplývá z převzetí příslušné evropské poštovní směrnice, poštovního balíčku EU. Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby jde o uvolnění poslední třetiny poštovního trhu.  

Poslanci dnes odmítli návrh, aby každá poštovní firma musela mít nejméně 3400 poboček. Sama Česká pošta měla v roce 2010 podle svých webových stránek 3385 pošt, a byla by tedy o 15 míst pod navrhovaným limitem. Právě to poslanci kritizovali, když zákon posuzovali ve čtení druhém.

Sněmovna ale dnes odmítla návrhy některých poslanců týkající se zejména toho, aby ztrátu mohl hradit stát z rozpočtu. Odmítli také návrh výboru pro veřejnou správu, který navrhoval, aby na ztrátu přispívaly firmy podle toho, jak mezi ně ztrátu rozdělí vláda.

Poslanci nakonec schválili vládou navrženou podobu řešení tzv. univerzální služby, tedy poskytování základních poštovních služeb na celém území za přiměřenou cenu. Kolem tohoto řešení však panují spory.

Vládní předloha počítá s tím, že univerzální službu by v prvních pěti letech po liberalizaci měla poskytovat Česká pošta, ale na případnou ztrátu by se měly v tzv. kompenzačním fondu skládat všechny subjekty podle svého podílu na trhu. Navíc by nevěděly dopředu, kolik mají zaplatit.

Licenci bude mít ještě pět let

Novela ale České poště bude ale držet licenci ještě do konce roku 2017. Takový postup je podle vlády v souladu s obvyklou praxí v EU. Na další období bude vyhlášeno výběrové řízení.

Jak podotkla ČTK, schválená verze se podle jednatele konkurenční poštovní firmy Mediaservis Michala Koliandra jeví jako nejvíce přijatelná a vyvážená. „Naše pozměňovací návrhy týkající se mechanismu fungování kompenzačního fondu nebyly vůbec vzaty v úvahy, a protože máme odborná právní stanoviska o protiústavnosti těchto ustanovení, zcela jistě se budeme v budoucnu bránit," řekl Koliandr. Zástupci České pošty podle ČTK přijatý návrh odmítli komentovat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…