ČEZ dal Klánovicím 200 tisíc na nebezpečné lípy. Byly na spadnutí?

28.11.2011 22:18

Nebýt ČEZu, více než tři tisíce obyvatel malé městské části metropole, Klánovic, by neměly klidné spaní. Kvůli nebezpečí, jež by jim hrozilo kvůli zdejším lípám v havarijním stavu, by se snad bály vyjít byť jen na ulici. Díky ČEZu si ale klánovičtí mohou oddychnout. "Obdaroval" je totiž téměř dvěma sty tisíci korun. Aniž by si ověřil, zda je situace skutečně tak dramatická, jak žadatel o dotaci líčí. A nešlo o jediný případ. "Nadace ČEZ obdržela v grantovém řízení Stromy 2011 celkem 117 žádostí na výsadbu 44 tisíc stromů, podpořeny byly všechny tyto žádosti," řekl ParlamentnímListům.cz Ondřej Šuch z Nadace ČEZ.

ČEZ dal Klánovicím 200 tisíc na nebezpečné lípy. Byly na spadnutí?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Soukup, starosta Klánovic

Dominantu městské části Praha- Klánovice tvořily již desítky let aleje masivních lip. Právě stromy, jež jsou mnohými považovány za symbol české státnosti, mají díky dotaci společnosti ČEZ z této lokality zmizet a být nahrazeny novými. A to i přesto, že jsou některými místními považovány za téměř zdravé.

Lípy jsou životu nebezpečné. Pryč s nimi

Podle starosty Klánovic Petra Soukupa (ODS) je ale důvod jasný. Stav stromořadí je havarijní a stromy ohrožují místní na životě.

Soukup tak jakoukoliv spekulaci, že by byly stromy káceny účelově jen proto, aby se využila dotace společnosti ČEZ, která přesáhla 192 tisíc korun, vylučuje.

Smrt dítěte? I tak to mohlo skončit

"Stromy jsou v havarijním stavu, naší prioritou je zajištění bezpečnosti zdejších občanů," řekl ParlamentnímListům.cz starosta. "Představte si, že byste šla s malým dítětem, a spadl by na vás strom. Vždyť ty lípy by mohly zabíjet," vysvětlila hlava městské části v útulné pracovně jíž dominuje fotografie Václava Klause. Klánovice prý mimo ČEZ žádaly o dotaci třeba i pražský magistrát. Ten ale nevyhověl.

ČEZ dal Klánovicím peníze na nové stromy. A tak se kácí staré

ČEZ obdarovával, aniž by ověřil, proč

Ředitel Nadace ČEZ Ondřej Šuch ale přiznává, že si jeho úřad situaci na místě vůbec neověřil. Téměř dvě stě tisíc tak čtvrti udělil, aniž by zjistil, zda je částka potřebná.

"Celá situace nás velice mrzí. Měli jsme radost, že můžeme penězi z naší nadace pomoci vysadit nové stromy. V žádosti místního úřadu bylo uvedeno, že na základě odborného posudku by měla být alej obnovena. Z toho jsme také při udělování grantu vycházeli. Není v silách Nadace ČEZ detailně kontrolovat na místě všechna fakta, která žadatel napíše v žádosti," uvedl pro ParlamentníListy.cz. Klíčové pro přidělení dotace podle něho je to, zda žadatel stromy skutečně vysadí.

Spekulacím o tom, že kácet místní lípy je zbytečné, ale  rezolutně vylučuje i Soukup. Dokladem správnosti rozhodnutí vedení Klánovic je prý i přístup úředníků.

Ministerským úředníkům se cestovat nechtělo

"Úředníci z ministerstva ani nechtěli přijít a přezkoumávat to tady. My jsme je přemlouvali, aby přišli, tak nakonec dorazili. Výsledky kontroly ještě nejsou, ale je jasné, že se inspektoři shodli, že náš postup je správný," dodal pro redakci Soukup.

Podle místních, které se ParlamentnímListům.cz podařilo na téměř prázdných ulicích Klánovic odchytit, ale situace tak jednoznačná, jak starosta líčí, není. "Slyšela jsem, že ve špatném stavu měl být snad jenom jeden strom," uvedla jedna ze zdejších matek na mateřské dovolené.

Místní nic neví, ale je jim to jedno

"Vadí mi to, hlavně to, že o tom skoro nic nevíme," řekla redakci její kamarádka. Ani jedna ze zmíněných žen se ale nepřipojila ke snaze zdejších místních, kteří skrz petici protestují proti kácení aleje. "Zas tolik mě to nezajímá," vysvětlila první z matek redakci.

Související:

A pasivnost místních dokládají i slova starostova. Ten se s redakcí vydal i na prohlídku městem, aby názorně ukázal nutnost lípy pokácet.

Na starostu si došlápla místní. Kvůli lípám měl nečekanou návštěvu

"Na úřad za mnou přišla pouze jedna žena, které se naše rozhodnutí nelíbilo. Jinak jsem se s žádnou negativní reakcí nesetkal," řekl ParlamentnímListům.cz Soukup. Ten zorganizoval i diskuzi s místními, které díky ní seznámil s alarmujícím stavem stromů a nutností je pokácet.

A proč že si zvolil právě jistými kontroverzemi zmítaný ČEZ? Nejde prý o žádné kamarádčofty. Klánovice se prý snažily dotací dobrat jinými způsoby, oslovily i několik dalších společností. Jediný ČEZ ale vyhověl.

Dále čtěte:
Štěpánek (SZ): Klánovický les patří veřejnosti, ne golfistům

A Klánovice nebyly jediné, kdo u něho uspěl. "Nadace ČEZ obdržela v grantovém řízení Stromy 2011 celkem 117 žádostí na výsadbu 44 tisíc stromů, podpořeny byly všechny tyto žádosti," řekl ParlamentnímListům.cz Šuch.

Ať už byly peníze z ČEZu v ostatních případech využilty efektivně či ne, v případě klánovické "aféry" lípy šlo zřejmě o mnoho povyku pro nic. Jediný, kdo se jí chytil, byly Lidové noviny, ty tvrdily, že se ve velké většině jedná o úplně zdravé stromy.

Novinářská kachna. Lidovky jsou prý zaujaté

"Proto, aby místní úřad grant využil, má být pokáceno v přístích dnech na čtyřicet vzrostlých desítky let starých lip, z nichž jen malá část je ve skutečně havarijním stavu," napsal deník v polovině listopadu.

Více o ČEZU zde

Více:
ČEZ politické strany nikdy nesponzoroval, dušuje se Roman

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…