Centrum specializované péče v onkogynekologii

11.11.2013 0:28

Nemocnice Nový Jičín získala statut centra vysoce specializované péče v onkogynekologii

Centrum specializované péče v onkogynekologii
Foto:
Popisek:

Česká republika patří v Evropské unii k zemím s nejvyšším výskytem rakoviny děložního čípku. Každý rok v Česku onemocní zhruba tisíc žen a čtyři sta jich zákeřné nemocni podlehne. A stoupá výskyt také jiných onkogynekologických onemocnění, například rakovina dělohy nebo vaječníků. Ministerstvo zdravotnictví se proto rozhodlo vytvořit speciální síť onkogynekologických center, do které se nyní bude onkogynekologická péče soustředit. Do sítě patří i Nemocnice Nový Jičín, jejíž součástí je i Komplexní onkologické centrum. Statut nemocnice získala, jako jedna z mála v zemi, až do roku 2018.

Statut centra vysoce specializované zdravotní péče v onkogynekologii získalo v zemi celkem 14 nemocnic. Síť tak tvoří určitou nadstavbu komplexních onkologických center. Patří do ní také Nemocnice Nový Jičín, která získala statut až do roku 2018. Společně s dalšími třinácti pracovišti tak bude zajišťovat specializovanou komplexní péči pro onkogynekologicky nemocné pacientky. „Pro Nemocnici Nový Jičín je výsledek důkazem, že i soukromá pracoviště mohou patřit k preferované síti vysoce odborných a kvalitních pracovišť, která jsou schopna poskytovat nepřetržitě péči nejvyšší úrovně. Přirozeně nás zařazení do této sítě těší a věřím, že je to příslib dlouhodobé perspektivy našeho Komplexního onkologického centra,“ vysvětluje ředitel Nemocnice Nový Jičín MUDr. Karel Dostalík.

Gynekologické pracoviště novojičínské nemocnice se dlouhodobě řadí mezi nejlepší onkogynekologická pracoviště v zemi. „V současné době se zabýváme léčbou jednoho z největších počtů gynekologických zhoubných onemocnění v České republice za použití nejmodernějšího přístrojového a operačního vybavení včetně laparoskopických sestav nejvyšší třídy full HD či speciálního ultrazvukového kavitronového disektoru,“ prozrazuje primář gynekologicko-porodnického oddělení MUDr. Pavel Bartoš, PhD., M MED. Součástí onkogynekologického programu je i radikální robotická da Vinci operativa, kdy je využíván moderní čtyřramenný robot. „Naše pracoviště je výjimečné i v tom, že operační výkony jsou individualizovány pro jednotlivé pacientky, a to i s ohledem na operační přístup. Důraz je kladen zejména na minimálně invazivní přístupy,“ prozrazuje primář a dodává, že lékaři v nemocnici nejčastěji operují karcinomy děložního čípku, vaječníků nebo dělohy.

Vytvořením speciální sítě chce ministerstvo soustředit péči do center, které mají s léčbou onkologicky nemocných pacientek největší zkušenosti. Tím, že se ženy dostanou rychleji k erudovaným specialistům, mají větší šanci na vyléčení.  „Řada prací v minulosti doložila lepší prognózu pacientek a lepší výsledky léčby, pokud je prováděna specialistou onkogynekologem v centru s dostatečným počtem pacientů. Rychle se rozvíjí i oblast diagnostická, vyžadující nákladné přístrojové vybavení, specializovaná vyšetření, ale i vysokou erudici vyšetřujícího,“ zdůvodňuje vytvoření speciální sítě ministerstvo zdravotnictví.

Ministerstvo zároveň předpokládá, že vytvořením sítě špičkových onkogynekologických pracovišť dojde k snížení nákladů vynakládaných na péči. Kritéria k zařazení do sítě center připravil tým zástupců ministerstva zdravotnictví, zdravotních pojišťoven, odborných společností a zástupců poskytovatelů zdravotní péče pracujících v komisi pro vysoce specializovanou péči v oboru onkogynekologie. Každé pracoviště se získaným statutem musí například ročně ošetřit minimálně 100 nových záchytů gynekologických zhoubných nádorů a provést minimálně 60 radikálních operací. Novojičínská nemocnice přitom ročně ošetří celkem 400 nových záchytů, tedy čtyřikrát víc, než požadovalo ministerstvo zdravotnictví.

Přestože mnozí pacienti nesli v minulosti koncentraci léčby onkologických onemocnění do specializovaných pracovišť nelibě, zkušenosti jasně dokazují, že šlo jednoznačně o krok správným směrem. Po změně tehdy volali také odborníci. Před vytvořením sítě Komplexních onkologických center se totiž léčba rakoviny v Česku dala přirovnat spíše k loterii se zdravím. O tom, ve které nemocnici se pacient bude léčit, rozhodovala adresa bydliště. A tak se třeba šance žen s rakovinou prsu na přežití lišily místy až pětsetkrát. Zatímco v jedné nemocnici pacientky žily i po devíti letech od léčby, což prakticky znamená vyléčení, v nemocnici o kus dál přežívaly léčbu v průměru jen o 1,5 roku. „Koncentrace do center je zcela jednoznačně správným systémovým krokem k zajištění špičkové onkogynekologické péče pro všechny pacientky na území celé republiky,“ uzavírá ředitel Dostalík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…