Vydírání? Někdo drží Fialu za… To není normální. Lídr eurokandidátky Turek tuší

05.05.2024 10:25 | Monitoring

Vůči zastáncům Green Dealu je to otevřený boj a rozhoduje se to teď, říká pro Rádio Universum Filip Turek, lídr eurokandidátky Přísahy a Motoristů sobě. A jednou budeme tuto éru posuzovat jako éru bizáru a zeleného fanatismu, který se neuchytil. „Ale myslím, že máme hodně namále a že máme hodně nakročeno. Bohužel musí přijít veliká krize a veliká rána, aby si obyvatelstvo uvědomilo, o čem to je,“ míní Turek, a že věří, že hodně věcí se dá ještě zachránit.

Vydírání? Někdo drží Fialu za… To není normální. Lídr eurokandidátky Turek tuší
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalý závodník Filip Turek

Filip Turek jako lídr eurokandidátky Přísahy a Motoristů o sobě v rozhovoru pro Rádio Universum říká, že chce Evropu bez Green Dealu. Jednotlivá opatření zelené dohody považuje spíše za snahu připravit lidi o osobní auta i o domy, na jejichž splácení vydělávali desítky let. V rozhovoru pro Rádio Universum sdílí obavy, že stávající politická elita vede vše do hořkého konce.

„V komunách nerůstu si budeme pěstovat zeleninu v každém paneláku, které nakonec stejně skoupí Číňané ze zisků z emisních povolenek. Možná, že se lidi jednou naštvou a přemalují politickou mapu Evropy,“ podotýká. A že velké části společnosti vyhovuje pohodlí, když nemají zodpovědnost. Tím, že jsme zpohodlněli, jsme podle jeho slov svým způsobem zdegenerovali. „Bohužel je to asi vedlejší produkt kapitalismu, že když má člověk dlouhodobě komfort, tak zpohodlní a ztratí pud sebezáchovy,“ pokračuje Turek.

Zároveň upozorňuje, že elektromobily nejsou ekologické, a že vyrobit čistou a ekologickou baterii do elektromobilů, a také ji čistě a ekologicky zlikvidovat – to není technologicky proveditelné. „Technicky se energie musí někde uchovávat, a musí se také vyrobit. Baterie se po její životnosti musí zpracovat. Existují nějaké představy o sodíkové baterii, a tak dále, ale uvažovat o tom, že zákonem budou schvalovat něco, co ještě neexistuje, tak to je prostě komické. To je nad úrovní kosmického práva, a nad úrovní prodávání pozemků na Měsíci. To je úplně směšné. To je opravdu bizár, trapnost nad trapnost,“ konstatuje Filip Turek.

Tomu tvrzení, že to jde a že elektromobily přispějí k záchraně planety, podle něj může uvěřit zmanipulovaný šestnácti až osmnáctiletý člověk. „Samozřejmě, že by chtěli, aby volební právo bylo ideálně od šestnácti, možná od dvanácti, protože tyto krásné pohádky se hezky poslouchají. Myslím, že by si tito lidé měli spíš pustit ‚Demolition Man‘ nebo nějakou takovou pohádku, která budoucnost popisuje trošičku realističtěji,“ dodává. Co se v EU odehrává ohledně aut se spalovacími motory, je podle Turka převýchova a buzerace lidí.

„Evropská unie počítá s tím, že budeme opravdu jako Zelení Khmerové, nebudu říkat Rudí Khmerové, protože tam vyvraždili nebo vymřela polovina Kambodži, když byli u vlády. Tohleto teď tady je zase jiná transformace, ale opravdu velmi podobná, která se bude týkat každého člověka, a má přeměnit každého člověka v poslušného zeleného občana, který bude uhlíkově neutrální, to znamená, že ideálně nebude vydechovat, a bude velmi poslušný,“ říká lídr kandidátky koalice Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek.

Anketa

Který z předních lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 59645 lidí
Cesta EU je vlastně jakýsi čínský model. Člověk bude dokonale pod kontrolou, a když není poslušný, nekoupí si ani lístek na vlak. Je to diktát korporátního kapitalismu. Čím to je, že tomuto diktátu podléhají politici, jak se módně říká „napříč politickým spektrem“? – „Já si myslím, že lidé jsou prostě ostrakizováni, nenáviděni, a nálepkováni přesně tou pseudoliberální progresivistickou skupinou lidí, které je ve společnosti minimum. Tihle lidé jsou velmi agresivně nasáti na své neziskovky a ovlivňují lidi tak, aby se nechtěli dostat do nekomfortní situace. Já to teď zažívám na vlastní kůži: Je to vydírání, udávání, stalkování, a to i rodiny, vydírání rodiny, posílání různých kontrol, velmi často vyhrožování,“ připomíná.

V té souvislosti zmiňuje i premiéra Petra Fialu (ODS): „Myslím, že vydírání funguje i na vysoké státní úrovni. Když se podíváš, jak mluvil profesor Fiala, když psal před pár lety nebo před mnoha lety svůj konzervativní časopis, a pak teď vidíš, jak mluví nyní, tak vidíš, že ho někdo drží za… a má je ve svěráku. To není normální chování. Neumím si představit, že by to někdo dělal kvůli pozitivnímu motivu, tedy že by mu někdo slíbil, že někde bude mít miliardu eur nebo že z něj udělají někoho v Evropské komisi, až jednou skončí,“ poznamenává Filip Turek.

A že současnou éru jednou budeme posuzovat jako bizár. „Opravdu vím, že o tom jednou budeme mluvit a že budeme, v uvozovkách, tuto éru posuzovat jako éru bizáru, éru nové normalizace a éru zeleného fanatismu, který se, doufám, neuchytil. Ale myslím, že máme hodně namále a že máme hodně nakročeno. A bohužel musí přijít veliká krize a veliká rána, aby si obyvatelstvo uvědomilo, o čem to je,“ míní Turek.

Nyní jde o otevřený boj se zastánci Green Dealu: „Jsem nerad negativní, ale obávám se, že je to otevřený boj. Že jsme fakt ve válce, nebo oni jsou ve válce, a že se to rozhoduje teď. Takže já něco pozitivního uvidím, až se to hne směrem, který si představuju,“ podotýká.

Za rok, za dva by se mělo na evropské úrovni rozhodnout o tom, že se opravdu bude dělat revize Green Dealu a že se z něj vyjme zákaz výroby aut se spalovacími motory. „Neumím si představit, že by se deinstaloval a rušil celý Green Deal, to nejsem tak naivní, ale myslím, že se dá hodně věcí měnit, a hodně věcí se dá zachránit,“ říká Filip Turek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Natálie Brožovská

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

DO EU půjdou zase osvědčení zrádci a přikyvovači jako Vondra jeho paní a podobní, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 05.05.2024 10:39:09
Pan Turek se mýlí v tom, že na emisních povolenekách vydělávají Číňané, všechny podklady hovoří, že jsou to USA firmy. Proto je naši politici tak udržují, a zvyšují

|  13 |  0

Další články z rubriky

„Vážná věc.“ Co o Ficovi prohlásil Pavel? Analytik se vrátil před atentát

8:59 „Vážná věc.“ Co o Ficovi prohlásil Pavel? Analytik se vrátil před atentát

TÝDEN V MÉDIÍCH O slovenském premiérovi řekl český prezident, že jeho vítězství ve volbách je zklamá…