Dám vám práci, slibuje kandidát na severomoravského hejtmana

25.01.2012 9:59

ROZHOVOR David Sventek je mladý, ambiciózní a perspektivní muž, člen ODS, který se netají svou ambicí v letošních krajských volbách kandidovat za ODS na hejtmana Moravskoslezského kraje. V současné době už pátým rokem úspěšně vede Regionální radu Moravskoslezsko.

Dám vám práci, slibuje kandidát na severomoravského hejtmana
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

 


Pane řediteli, z ROP Moravskoslezsko jste dosud podpořili 630 projektů dotací 13,5 miliard korun. Máte představu, jak tyto peníze napomohli rozvoji podnikání v regionu?

Většina peněz, které jsme nasměrovali na nové projekty, rozvíjí potenciál kraje, měst a obcí, veřejných služeb, což napomáhá rozvoji podnikání nepřímo. Důležité jsou v tomto smyslu například nové silnice, které hlavně v odlehlejších oblastech přibližují ekonomická centra. Podnikatele ale podporujeme i přímo, a to hlavně v oblasti cestovního ruchu. Za peníze z evropských fondů vznikají nové atraktivity a ubytovací kapacity, zejména v turisticky zajímavých oblastech. Aktuálně máme k dispozici přes 400 milionů korun pro rozvoj tří turistických lokalit - Jablunkovska a okolí Ostravice v Beskydech a obce na Jesenicku. Chystají se zde velmi zajímavé podnikatelské projekty. Z podnikatelských záměrů, které dnes již fungují a přispěli jsme na ně evropskou dotací, můžu jmenovat například DinoPark Ostrava, Relax centrum v Třinci, areál Davidova mlýna u Kružberku nebo hotel Miura v Čeladné. K zimě a turistice patří lyžování, zmíním proto také lyžařské areály Řeka a Bílá v Beskydech. 

Díky podpořeným projektům našlo práci 500 lidí

 

Moravskoslezský kraj trpí vysokou nezaměstnaností, přispěly tyto evropské peníze také k řešení tomuto problému? Mohl byste uvést příklad?
Podpořit zaměstnanost v kraji je jedním z cílů, který máme. Nejvíce nových pracovních míst vzniká právě v oblasti cestovního ruchu a v sociálních službách. Díky podpořeným projektům od roku 2007 našlo nebo najde práci přes 500 lidí, což je myslím velmi slušné číslo. Je to, jako bychom založili novou středně velkou firmu. Tato pracovní místa jsou navíc udržitelná. Pozitivním efektem evropských peněz na nové projekty je také čilý ruch ve stavebnictví nebo poradenských službách. Ne nadarmo jsme se v roce 2009 snažili rozdmýchat místní ekonomiku větším objemem uvolněných dotací.

Velkou částku dotací jste prý dávali na dopravní infrastrukturu. Která byla v minulém období stěžejní?
Letos je před námi například otevření Jižního obchvatu Opavy. Lidem přinese bezpečnější a plynulejší dopravu a odlehčí centru města. Podpořili jsme například také vznik VIA Lyžbice v Třinci, kde vznikne mimoúrovňové křížení s železnicí a napojí Lyžbice na Třinec. Probíhá přeměna terminálu v Ostravě Svinově, který je klíčovým dopravním a přestupním uzlem, vstupní branou do regionu. Sice to nyní přináší dopravní potíže, ale do budoucna naopak přinese komfort a bezpečí při cestování. No, a promění se taky prostor před hlavním nádražím v Ostravě.

Chceme kolejemi propojit Ostravu s Mošnovem

Můžete jmenovat dopravní projekt, kterého realizace vás ještě čeká?
Do budoucna se chystá ještě jedna velká novinka. Máme vyhrazené peníze na kolejové napojení Ostravy s letištěm v Mošnově. Svými parametry by to mohl být vůbec největší projekt financovaný evropskými penězi z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko. 

Podíleli jste se také na projektech v sociální oblasti, který vás osobně nejvíce zasáhl?
Jako jsou nové silnice o dostupnosti, bezpečném a rychlejším cestování lidí, a ne pouze o tunách asfaltu, projekty v sociálních službách mají hlavně lidský rozměr. Není to proto o desítkách nových zařízení, které jsme podpořili, ale o změnách, které to přináší do života lidí s hendikepem, tedy těch, kteří to nejvíce potřebují. Osobně jsem byl například v chráněném bydlení v Novém Jičíně. Po přestěhování z ústavu zde klienti žijí v úplně jiných podmínkách. Mají své soukromí, několik blízkých kolem sebe, příjemné rituály a mohou si zajít třeba do obchodu, žít normální život. To bylo v ústavních podmínkách nemyslitelné a těší mě, jak pozitivně a zásadně se na lidech projevuje změna k lepšímu.      

Je něco co vás v oblasti realizace projektů velmi překvapilo? Příjemně a nepříjemně?
Nejvíce jsem potěšen, když u projektů potkávám lidi, z nichž čiší nadšení a chuť přispět k rozvoji své obce či organizace. A jsem mile překvapen, kolik takových skvělých lidí v Moravskoslezském kraji je. Naopak nepříjemně mne překvapilo, jak často musíme řešit nedostatky ve veřejných zakázkách. Za pět let realizace programu jsou to již tisíce prověřených zakázek, u řady z nich došlo na základě našeho doporučení k úpravám, opakování celého řízení či následné korekci za porušení zákona či metodického pokynu.

 

V roce 2013 mají oficiálně evropské dotace skončit, co vás jako zadavatele projektů spolufinancovaných s Evropských fondů čeká potom?
Evropské peníze pro Českou republiku i náš region budou i po roce 2013. Bude jich sice o trochu méně, ale pořád dost, aby zapříčinily mnoho dobrého. O prioritách a konkrétní podobě financování projektů se aktuálně diskutuje. Myslím, že jsme od roku 2007 jasně ukázali, že jako Regionální rada Moravskoslezsko umíme nakládat s veřejnými penězi spolehlivě, efektivně a s přidanou hodnotou. Pyšníme se například 11 procent ekonomickou efektivitou podpořených projektů a jsme také 100% spolehliví, netýkají se nás kauzy, které jinde srážejí evropské fondy v očích české veřejnosti. Navíc jsme tým profesionálů, který si dal za cíl přispět k rozvoji regionu a daří se mu to. Nabyli jsme znalosti a dovednosti, na kterých lze do budoucna stavět. Proto si myslím, že i po roce 2013 máme k regionálnímu rozvoji a financování projektů co říct.        
 

Kdo je:
Ing. David Sventek, MBA (36 let), absolvoval ekonomickou fakultu Vysoké školy báňské v Ostravě. Poté studoval na Vysoké škole ekonomické v Praze, na brněnské Business School, validované The Nottingham Trent University. V roce 2000 nastoupil na pozici projektového manažera v Hospodářské rozvojové agentuře Třinecka, podnikatelském centru, s.r.o., kde později zastával pozici jednatele a ředitele společnosti. Za jeho vedení byla agentura uznána za oficiální regionální rozvojovou agenturou a pro subjekty z Moravskoslezského kraje získala cca 2 miliardy korun z evropských fondů. Současně v letech 2002 až 2004 řídil Sekretariát pro výběr Phare CBC SFMP v Regionálním sdružení pro česko-polskou spolupráci Těšínského Slezska.
V roce 2007, po nástupu na pozici ředitele Úřadu Regionální rady, byl jako člen českého vyjednávacího týmu zodpovědný za vyjednávání Regionálních operačních programů s Evropskou komisí, které vyústilo v jejich úspěšné kolektivní schválení. Vede Pracovní skupinu pro evropské fondy Asociace krajů ČR. Do ODS vstoupil v roce v Českém Těšíně, který považuje za přirozené centrum Těšínského Slezska. Na volebním sněmu oblasti byl zvolen 1. místopředsedou Rady Oblastního sdružení Karviná.
Žije v Jablunkově na Třinecku. Je ženatý a má dvě děti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…