Dělníci smutek držet nebudou. Havel prý rozvrátil republiku

20.12.2011 22:31

Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) se nepřipojí k většině Čechů a třídenní smutek za Václava Havla držet nebude. Havel podle šéfa partaje Tomáše Vandase napomohl jedinému. Rozpadu republiky.

Dělníci smutek držet nebudou. Havel prý rozvrátil republiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Havel: Devátý prezident Československa, první prezident České republiky

Celá Česká republika se na tři dny zahalí do smutku. Kvůli úmrtí exprezidenta Václava Havla byl totiž na středu, čtvrtek i pátek vyhlášen státní smutek. Dělnická strana se ale k vyjádření piety nepřipojí. "Zasluhuje úctu a pietu jako každý jiný člověk. Nic více, nic méně," tvrdí šéf Dělníků, Tomáš Vandas.

Zlotřilec Havel. Napomohl rozpadu republiky

Zesnulý exprezident podle Dělníků svým osobním i politickým životem nenaplnil formát osobnost, aby si zasluhoval tak velkolepé pocty. "Václav Havel republiku nezaložil, ale napomohl k jejímu rozpadu. Václav Havel komunistický režim neporazil, ale naopak umožnil komunistům se úspěšně etablovat v polistopadovém systému. Václav Havel neobnovil svobodu a demokracii, protože jsou stále odsuzováni lidé kvůli svým názorům. Václav Havel nebyl skutečný humanista, když ke své pravdě a lásce nejednou potřeboval rakety NATO a smrt bezbranných civilistů," napsal Vandas ve svém středečním prohlášení. 

Přerovští dělníci proti Vandasovi? Havel prý bojoval za svobodu

Ne  všichni Dělníci se ale k úmrtí někdejšího českého prezidenta staví tak radikálně jako vedení strany. Třeba šéf těch přerovských, František Veverka, Havlovy zásluhy oceňuje. Uznává ale, že jeho snahy byly částečně marné.

Nedokončil, co chtěl

„Jeho boj za svobodu a demokracii vnímám jako nedokončený. Mnoho lidí si myslelo, že revolucí skončil boj za demokracii, ale to není pravda. V listopadu 1989 to teprve začalo. Každý občan má mít povinnost starat se o demokracii a cílem pana Havla ji bylo zde zavést. A demokracie znamená, že každý občan má mít povinnost sledovat politiku, starat se o ni, chodit k volbám, dodržovat, aby demokracie v této zemi správně fungovala, a  to se neděje, a tak tímto lidé ničí Havlův odkaz,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Veverka.

Porevoluční vývoj Havla nepotěšil

Podle něj lidé polevili po revoluci, z čehož zemřelý prezident nemohl mít radost. „Po revoluci jsme se odpoutali od východu a připojili jsme se k západu. Odstoupili jsme od Varšavské smlouvy a vstoupili do NATO a západ lidi nutí k tomu, aby byli laxní. Je to jejich trend a tento trend přestoupil k nám. Je to špatný trend. Já ho nemám rád. KFC a Mcdonaldy a podobná zařízení ať lidé klidně mají, ale ať se starají o svoji zemi,“ řekl redakci šéf přerovských Dělníků.

Se zesnulým Václavem Havlem se lidé naposledy rozloučí v pátek 23. prosince. Jeho rakev je nyní vystavena v centru Pražská křižovatka. Ve středu se koná smuteční průvod Prahou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

7:21 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

ČSOB se chlubí tím, že „motivuje“ své klienty k zeleným řešením a nejinak se staví také ke svým fire…