Dohra jednání: Nečasi, prober se. I vzdělaným Romům vynadají do černých hub

12.06.2012 14:51

Optimismem nabití odcházeli včera z jednání s premiérem Petrem Nečasem zástupci Celostátní asociace Romů České republiky. Dostali příslib na jednání o vzniku institutu zmocněnce pro romskou otázku. Známá advokátka Klára Samková však dala optimismu ledovou sprchu. Zmocněnec není k ničemu. Buď zvláštní ministerstvo, nebo se problém bude kupit dál, řekla pro ParlamentníListy.cz.

Dohra jednání: Nečasi, prober se. I vzdělaným Romům vynadají do černých hub
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

„Vyjádřili jsme společný zájem podporovat integraci romské komunity a dohodli jsme se na další vzájemné komunikaci. Podněty přímo od představitelů romské komunity jsou pro vládu v této oblasti důležité,“ řekl po setkání s romskými zástupci premiér Petr Nečas.

Možná zřídíme zmocněnce

„Je potřeba najít pozitivní vzory úspěšných Romů, kteří se plně integrovali. Má to být nejenom vzor pro romskou komunitu, ale také zpráva majoritní společnosti, že máme posuzovat lidi podle toho, jací skutečně jsou,“ shodl se prý se zástupci Romů Nečas.

„Mluvili jsme také o možnosti vzniku funkce ministra pro romské záležitosti, nebo zvláštního vládního zmocněnce. Informoval jsem zástupce Celostátní asociace Romů, že ministr není cesta, kterou bychom šli, ale bavit se o někom, kdo v sobě bude komplexně zahrnovat romskou problematiku, je věc, která je hodná zamyšlení," uzavřel po jednání Nečas.

Bla bla bla, kdyby chtěl, už mohl

„Kdyby pan premiér chtěl, tak tu problematiku řeší už dávno v rámci Šluknovského výběžku, v rámci dalších a dalších věcí. Teď je to bez šance. To by muselo dojít k úplné změně politiky vůči Romům a k tomu nedojde,“ nevěří Nečasově vstřícnosti advokátka Klára Samková.

„Víte, kolik jsem takových hodinových setkání s premiérem za těch dvacet let zažila, kolik jich bylo? Kolik se toho naslibovalo? Tak že to včerejší byla úplná naprosto nefunkční sranda,“ míní advokátka.

Romské ministerstvo - jediné řešení

A jde mnohem dál. Případný vznik institutu romského zmocněnce podle Samkové řešením není. „Řešením je speciální ministerstvo.“ myslí si advokátka. A práce by prý takové ministerstvo mělo až nad hlavu.

„Například vykopat všechny úředníky, kteří se přiživují na romské otázce. Sfúzovat jednotlivé programy pro Romy, které jsou dnes rozdělány na minimálně pěti ministerstvech. Na všech jedou evropské granty, které tím jsou naprosto nekoordinovány,“ popisuje současný stav advokátka.

„Politika je tu v podstatě nahrazována finančními supervizemi, kdy ale stát vůbec nemá žádnou romskou koncepci a místo toho jen kontroluje finance. Pravá ruka neví, co dělá levá. Školství neví, co dělá ministerstvo práce. To neví, co dělá zdravotnictví a tak dále. A víte, jaký je v tom bordel a kolik se na tom přiživuje lidí?“ dává Samková k dobru řečnickou otázku.

Romská rada kope do vlastního národa

A přináší i odpověď: „Já tvrdím, že polovina sociálních pracovníků by neměla co dělat, kdyby nebylo cikánů, protože by se neměli čím živit. To je věc první.“

„Tou druhou je, že vlastně vůbec nebylo umožněno vzniknout jakékoliv romské reprezentaci. Rada pro záležitosti romské komunity je záležitostí, kdy ti, co nejméně zlobí a nejvíce kopou do svého vlastního národa. Jsou jmenováni do této rady, ale vůbec nejsou tito lidé voleni romskou komunitou k tomu, aby je reprezentovali a zastupovali,“ kritizuje Samková.

Zklamala jsem...

„Čili úkolem nového ministerstva by bylo především sjednotit jednotlivé agendy. Vždyť si představte pravomoci navrhovaného zmocněnce. Zase se bude dovolávat úředníků a doprošovat se vedoucích odborů na jednotlivých ministerstvech, aby mu vůbec dali informace,“ odmítá myšlenku zmocněnce advokátka.

„Taková funkce bude úplně na nic. Víte co? Největší chybou mého života bylo, že jsem pod náporem událostí v roce 1990 neprosadila program Občanského fóra, kde bylo ministerstvo pro romské záležitosti ve volebním programu. To byla největší chyba mého života a od toho se to všechno odvíjí,“ sype si popel na hlavu advokátka.

„Těch úkolů bylo mnoho. Restituce, privatizace, do toho se začínala rozpadat federace, ale já jsem se měla držet toho, proč jsem tam byla zvolena, což jsem neučinila,“ míní Samková.

Romský problém je vnímán hůř než korupce

Podle ní je možné jen jedno: „Buď se tato republika podívá pravdě do očí a řekne, že Romové jsou problém, kterému musí věnovat zvláštní pozornost i ve formě zvláštního ministerstva. Když měla problém s privatizací státního majetku, tak také měla ministerstvo pro privatizaci, které po patnácti letech zrušila,“ myslí si Samková.

A dává další příklad: „Tady se udělá speciální ministerstvo a dokonce s místopředsedkyní vlády pro boj proti korupci s výsledky, které jsou myslím už po tom roce velmi výmluvné, ty jsou prostě nula. Přitom dnes prostý občan vnímá romský problém jako větší problém než je korupce.“

Vysokoškolské vzdělání od rasismu nechrání

Samková odmítla i názor premiéra Petra Nečase, že je třeba hledat pozitivní příklady v řadách Romů. „Proč by to dělali?“ zeptala se ironicky Samková, která nevidí důvod, proč by se měli „úspěšní Romové“ zviditelňovat.

„Vy si myslíte, že tady v této společnosti stačí, že je někdo úspěšný Rom? Víte třeba, kolik Romů studuje teologii? Kolik je romských vysokoškoláků? Proč by to dělali? Vždyť si tím zničí existenci. To si nemyslím, to vím. Vy si myslíte, že vysokoškolský titul někoho ochrání před rasovou diskriminací, že mu nevynadají do černých hub? No to je tedy naivita,“ reagovala na dotaz ParlamentníchListů.cz Samková nabroušeně.

Opřít se musíme o ty, co nemají co ztratit

„Pan Nečas se vznáší na nějakém obláčku zcela odtržen mimo realitu. Já znám spoustu romských vysokoškoláků, ale proč by do toho chodili, to by se rovnou mohli vystavit na pranýř. Rom je ten, kdo je sociálně vyloučenej,“ tvrdí advokátka.

Podle ní je nálada ve společnosti taková, že ani úspěchy nepomohu. „Přiznat se k tomu, že jste úspěšný Rom, znamená, že jste v majoritní společnosti zbaven své romské identity, anebo ztrácíte nárok na inkluzi (začlenění – pozn. redakce), ale obojí ta společnost není ochotna přijmout, “ myslí si Samková. Ta je přesvědčena, že se tak případné ministerstvo pro romskou otázku musí opřít o obyčejné lidi, kteří se k problému staví čelem a nemají co ztratit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…