Důchodci a nemocní, čtěte. Možná vás okradli v lékárně

26.11.2011 21:34

Ač je Česká republika rozhodně chudší než například Švýcarsko, v cenách řady léků se s námi Švýcarsko často nemůže měřit. Každý měsíc ztrácíme řadu miliónů (v konečném důsledku se jedná o miliardy) buď z veřejného zdravotního pojištění, nebo kvůli zbytečně vysokým doplatkům za léky.

Důchodci a nemocní, čtěte. Možná vás okradli v lékárně
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto.

Co je příčinou? Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) nebyl schopen několik let dokončit tzv. revizi úhrad za léčiva z veřejného zdravotního pojištění, kterou má přitom ze zákona každý rok provádět. Jen použití zastaralého směnného kurzu české koruny vůči euru ČR při nákupu léků ze zahraničí prodražilo v poslední době léky o více než 10%. Česká lékařská komora (ČLK) tvrdí, že od roku 2008 tak české zdravotnictví přišlo o 10 miliard korun.

„Od tzv. Topolánkova baťohu z roku 2007, a od doby pánů Julínka a Šnajdra, tady máme díky změně zákonných norem neskutečně mocný SÚKL, který rozhoduje takřka o všem. Máme tu legislativu, která SÚKLu ukládá revizi provádět, ale její neplnění ministerstvo zdravotnictví nijak neznepokojuje," podotkl pro ParlamentníListy.cz šéf ČLK Milan Kubek.

„Je to stav naprosté neodpovědnosti, kdy nicnedělání, které není na pohled morálně tak špatné, přináší farmaceutickým společnostem obrovské zisky," kritizoval Milan Kubek dále.

Expert káral státní úřad a hledal peníze pro zdravotnictví
Nezákonný sběr citlivých dat přišel Státní ústav na 2,3 milionu

SÚKL přiznává, že revize výše úhrad stále není skončeno. „Revize úhrad ze zdravotního pojištění byla rozhodnuta nebo je v poslední fázi správního řízení u všech léčivých přípravků hrazených ze zdravotního pojištění," uvedla pro ParlamentníListy.cz mluvčí SÚKLu Lucie Šustková.

Státní úřad: Revize probíhají... 

„Správní řízení týkající se revizí úhrad léčivých přípravků ze zdravotního pojištění neustále probíhají. Rozhodnutí o přecenění ještě nebylo vydáno ve 27 procentech nákladů zdravotních pojišťoven na léky. Jedná se o ale skupiny léků s minimální úsporou. O úsporově nejvýznamnějších skupinách léčiv se již rozhodlo. Pravomocná rozhodnutí přinesla roční úspory 5,2 miliardy korun, nepravomocná pak 2,7 miliardy," uvedla letos v červenci mluvčí SÚKLu Šustková.

Ministerstvo zdravotnictví již v minulost hájilo SÚKL s tím, že revize je složitý proces, a že farmaceutické společnosti se mohou ve správním řízení odvolávat (samozřejmě s odkladným účinkem), což neúměrně protahuje revizi. „Víme, že současná právní úprava postupu při stanovení či změny maximální ceny a úhrady není ideální. Proto jsou některé průtahy v řízení oprávněné a ústav nemá možnost těmto průtahům zabránit," uvedla před nedávnem Libuše Borská z tiskového odboru Ministerstva zdravotnictví ČR.

Čtěte také:
Hejtman Hašek: Trpělivý Heger - krok za krokem za vytouženým nadstandardem
V nadstandardu toho moc nebude. Ministerstvo se bojí Ústavního soudu
Slavný sportovec, teď lékař: Mám pět dětí, dřu na přesčasech
Lékaři pracují v nemocnicíh jak otroci, šokoval Kubek na sjezdu

Možná to zachrání Klausův podpis 

Ministerstvo zdravotnictví nyní na dotaz Parlamentníchlistů.cz uvedlo ústy ředitele tiskového odboru Vlastimila Sršně, že průtahy spojené se správním řízením odstraňuje novela zákona 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, kterou nyní podepsal prezident republiky. „V podstatě se omezuje možnost neustálého odvolávání jednotlivých účastníků správního řízení, které celý tento proces neúměrně prodlužuje," shrnul jádro změny pro ParlamentníListy.cz Vlastimil Sršeň.

„Odvolání může být dobrým prostředkem, jak dostatečně oddálit důsledky, které plynou z rozhodnutí. V jednom správním řízení se lze odvolat opakovaně. Tímto způsobem může účastník řízení na dlouhou dobu zdržet nově stanovené maximální ceny výrobce nebo úhrady ze zdravotního pojištění, dokud odvolací orgán nepotvrdí rozhodnutí SÚKL v odvolacím řízení," uvedla pro ParlamentníListy.cz mluvčí SÚKL Lucie Šustková.

Zajímavé je, že se vlastně všechny zúčastněné strany (kritizující i kritizovaná) rámcově shodují - ČLK upozorňuje na nadměrné plýtvání a porušování zákona, SÚKL přiznává, že revize nyní dokončuje, ministerstvo zdravotnictví poukazuje na nedokonalou legislativu. Otázkou ale je, komu tento stav slouží a odpověď nalezneme jedinou: farmaceutickým společnostem, které díky průtahům dobře vydělávají.

Jen pro přehled stav k 1. listopadu 2011, jak o něm ParlamentníListy.cz informoval SÚKL: lékových skupin je celkem 871, rozhodnutí o revizi bylo vydáno u 735 skupin, v listopadu má být vydáno dalších 65 rozhodnutí a v prosinci 71 rozhodnutí. Z doposud pravomocně rozhodnutých řízení v rámci revize úhrad byla vypočítána předpokládaná roční úspora ve výši 5,91 mld. Kč.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Přemysl Houda

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…