Foldyna varuje. Další Romové. A nikdo je nebude potřebovat

18.08.2011 19:58

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna má obavy z dalšího vývoje na severu Čech kvůli velkému nárůstu počtu nepřizpůsobivých obyvatel. Ministři, kteří by situaci měli řešit, ji podle něho vidí jen z Prahy a nepřicházejí s konstruktivním řešením. Připravit by se prý měla i alternativa pro sociálně vyloučené lidi, které "nikdy nikdo nebude potřebovat".

Foldyna varuje. Další Romové. A nikdo je nebude potřebovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna

„Starostové jsou velmi rozčarovaní z reakce vlády," zhodnotil pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Foldyna (ČSSD) středeční jednání zástupců vlády se starosty ve Šluknově. Mají podle něho obavy ze vzrůstající kriminality v souvislosti s přívalem nepřizpůsobivých přistěhovalců do České republiky. Společné setkání starostů, policie, politiků a dalších organizací proběhlo na šluknovském zámku jako reakce na neuspokojivé odpovědi na dopisy starostů adresované předsedovi vlády, ministru vnitra a ministru práce a sociálních věcí. Starostové byli podle Foldyny velmi zklamaní.

Související:
Starostové úpí kvůli Romům: Pomoc, Nečasi, je jich čím dál víc


Pozvaný premiér Petr Nečas sám nepřijel a delegoval tuto pozvánku ministrům Jaromíru Drábkovi (TOP 09) a Janu Kubicemu. „Odpověď, kterou od obou ministrů starostové obdrželi, je velmi rozčarovala. Dopisy byly sice velmi zdvořilé, ale nicneříkající," konstatuje Foldyna. Podle něj je šablona, kterou ministr Drábek vidí z Prahy, pro stávající situaci nepoužitelná. "Musí prostě přijet a otevřeně říct, jak ty věci máme řešit," dodává.

Kromě Jaroslava Foldyny a starostů se setkání zúčastnil také exministr vnitra a současný poslanec, předseda sněmovního Výboru pro obranu a bezpečnost. František Bublan a brig. generál Jiří Vorálek, ředitel Krajského ředitelství Police Ústeckého kraje. „Na setkání přijela také zástupkyně okresní policie Zemanová a také agentura pro začleňování nepřizpůsobivých osob při Úřadu vlády. Všichni společně jsme se radili, co by se s tím dalo ještě dělat," sděluje ParlamentnímListům.cz Foldyna.


Nikdo je prý nepotřebuje a nebude potřebovat

Foldyna je přesvědčen, že by se už mělo konečně začít pracovat na změně systému vyplácení dávek, ale zároveň připravit alternativy pro sociálně vyloučené lidi. „Oni mají nízkou kvalifikaci, takže jsou z pracovního procesu vyřazeni. On už je nikdo nikdy nebude potřebovat," upozorňuje poslanec.

Postarat se o ně bude muset podle Foldyny veřejný sektor. Bude třeba, aby tyto lidi zaměstnal, místo aby jim vyplácel dávky. Změna subjektivity úřadu práce podle poslance situaci jen komplikuje. Je proto třeba, aby ministerstvo ze zákona vypracovalo nějaké opatření, které by také přinutilo ty lidi, aby pracovali.

Čtěte také: Kubera nejen o Romech: Umí pracovat, ale chtějí hotovost. A hned


Nepřizpůsobiví se v dávkách orientují velmi dobře

„V ČR je osm typů různých dávek," upřesňuje Foldyna. To je podle něj prostor, v němž se tito nepřizpůsobiví dovedou velmi dobře pohybovat. „A když jim i nějakou práci nakonec nabídnete, tak oni usoudí, že je pro ně výhodnější mít dvě-tři dávky a nepracovat," dodává redakci.

Nejprve je podle něj třeba nabídnout těmto lidem nějakou možnost práce ve veřejném sektoru. „Souběžně však musí běžet ten bič - nebudeš pracovat, nebudeš dostávat žádné dávky," přitvrzuje Jaroslav Foldyna.

Jeden policajt jednou za půl roku problém nevyřeší

„Při té vysoké nezaměstnanosti, která tam je, mezi 22 až 25 procenty v těch regionech, teď navíc přicházejí noví nepřizpůsobiví lidé," řekl pro ParlamentníListy.cz dále Foldyna, který byl zároveň spoluorganizátorem a iniciátorem setkání. Ti se podle Foldyny přestěhovávají do místních levných panelových domů. V těchto regionech pak prudce stoupá kriminalita. „Například v Dolní Poustevně stoupla kriminalita o 40 procent," komentuje stav.

Policie ČR podle Foldyny i starostů objektivně dělá, co může, nicméně je limitována prostředky, které k té službě má. „Policie reorganizuje, stahuje služebny, takže na některou část je tam jeden policajt jednou za půl roku," říká s nadsázkou poslanec.

Starostové mají podle něj obrovský strach, co bude dál. Veřejnost na ně tlačí, aby s veřejným pořádkem něco udělali. „Dennodenně tam dochází ke krádežím na zahrádkách, ale také k loupežným přepadením, třeba před samoobsluhami," varuje Foldyna. Lidem prý tito nepřizpůsobiví ukradnou nákup před samoobsluhou, nebo se pod nějakou záminkou vloudí do domu, kde něco zcizí a podobně. Ve společnosti se tak objevují nápady řešit ty problémy vlastními silami. „Na to musíme velmi rychle reagovat," dodává pro ParlamentníListy.cz Foldyna.

Související:
Starostové na Šluknovsku: Více policistů, než začnou problémy řešit lidé


Starostové „zaúkolovali" poslance. Pomůže to?

Podle Foldyny zatím došli přítomní v první fázi k následujícím krokům:

- Koordinaci kroků městské policie se státní policií

- Koordinace městských policií mezi sebou

- Spolupráce odboru sociálních věcí, které vyplácejí dávky, mezi sebou. Koordinace jejich činnosti je nezbytná ke sledování pohybu nepřizpůsobivých. Navíc bude více koordinovaná jejich činnost s vládní agenturou pro začleňování nepřizpůsobivých osob.


„Já jsem dostal od starostů „za úkol", abych interpeloval mimo jiné ministra vnitra pana Kubiceho, aby při přidělování tabulkových míst pro Ústecký kraj přihlédl k naší situaci. Nyní je hlavním kritériem počet policistů na počet obyvatel, ale starostové potřebují, aby byly zohledněny situace například v kontextu Janova a podobných situací s poukazem na Šluknovský výběžek. Je nezbytné, aby při přidělování tabulkových míst byla zohledněna místa s koncentrací oněch nepřizpůsobivých," říká Foldyna.

Kraj má mít o 60 policistů méně. Nepřijatelné, říkají starostové

„Bylo to husté," komentuje atmosféru jednání pro ParlamentníListy.cz také starosta Jiřetína pod Jedlovou a předseda Sdružení pro rozvoj Šluknovska Josef Zoser. Někteří starostové prý doufali, že se rozjedou z jednání s přesným návodem, jak rychle hrozivou situaci řešit.

„Zjistili jsme, že rychlé řešení neexistuje," konstatoval Zoser. Uvedl, že podle informací generála Vorálka, šéfa krajského policejního ředitelství, má být v kraji krácen policejní sbor o 60 policistů. „Starostové byli velmi zklamaní. Vědí, že zvýšený počet policistů by mohl být jedním z rychlých řešení," říká dále Zoser. „Pověřili jsme proto pana poslance Foldynu, aby kromě premiéra interpeloval také ministra práce a sociálních věcí a ministra vnitra. Je důležité, abychom se sešli s lidmi, kteří mají pravomoc tyto věci řešit. My na to nemáme ani dostatek sil, ani prostředků," konstatoval pro redakci Zoser, který sám působil do roku 2006 v Senátu..

Obce potřebují peníze, aby zaměstnaly nepřizpůsobivé

Starosta Zoser zároveň připustil, že neřešení těchto problémů by mohlo vést k nebezpečí nárůstu extremismu. Vysoká nezaměstnanost, velká koncentrace nezaměstnaných a nekvalifikovaných osob je problém, který podle něj nelze odkládat. „Pro některé starosty byla nemožnost rychlého řešení dalším velkým zklamáním," dodal ParlamentnímListům.cz.

Možnost zaměstnat tyto lidi vidí starosta v úpravě zeleně, okolních lesů a podobných pracích. „Stav přírody je u nás velmi zdevastovaný a pro ty lidi by to mohla být pracovní příležitost," konstatoval. S nepřizpůsobivými lidmi je podle starosty třeba mluvit a pracovat. Stejně jako Jaroslav Foldyna vidí ale i starosta Jiřetína pod Jedlovou potřebu legislativních opatření, která by donutila ty lidi pracovat a ne žít za cenu dávek.


Ústecký kraj je podle poslance výrazně poškozen restrukturalizací průmyslu a skladbou obyvatelstva. „Když se podíváme na tento region," říká Foldyna, „je to zapomenutý kout". Upozorňuje, že byly zlikvidované textilky, sklářský průmysl. „Všechno klečí," dodává na závěr pro ParlamentníListy.cz. Situaci je proto podle něj urychleně třeba řešit, než nabude podstatně hrozivějších a nebezpečnějších rozměrů.

Čtěte také:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…