Starostové úpí kvůli Romům: Pomoc, Nečasi, je jich čím dál víc

17.08.2011 14:17

UVNITŘ DOPIS PREMIÉROVI O problematice soužití s Romy se hovoří většinou v Česku nahlas vždy až poté, co dojde k nějakému radikálnímu činu. Nyní se stal impulsem pro debatu, jak vše co nejúčinněji řešit, útok romských mladíků mačetami v restauraci v Novém Boru. Problém však tíží nejen Novoborské - je stejně tak palčivý v celém Šluknovském výběžku i na jiných místech republiky.

Starostové úpí kvůli Romům: Pomoc, Nečasi, je jich čím dál víc

Eva Džumanová je starostkou Šluknova. A jak přiznává, stojí před velkým problémem - nárůstem počtu romských obyvatel.

"Ten vývoj ve Šluknovském výběžku je opravdu tristní. Dochází k organizovanému sestěhovávání sociálně slabých obyvatel - převážně Romů - z celého Ústeckého kraje. Odráží se to samozřejmě na problematice soužití, na zvýšení kriminality. I když násilné trestné činy byly letos zatím zaznamenány těmito skupinami jen tři, neobyčejným způsobem dochází k nárůstu počtu majetkových trestných činů. V okamžiku, kdy jsme dostali informace o tom, že by se v rámci škrtů měl snižovat počet policistů, rozhodli jsme se i se starosty dalších obcí kolem nás o závažnosti stavu informovat premiéra Petra Nečase. Jeho reakce nám však žádná konkrétní a jasná řešení nepřináší," svěřila se ParlamentnímListům.cz starostka Šluknova. Dodala, že dramatičtější situace než ve Šluknově, je přitom ve Varnsdorfu a Rumburku.

Co bylo uvedeno například v dopise premiérovi?

"Obracíme se na vás s naléhavou žádostí o pomoc při řešení zhoršené bezpečnostní situace ve městech a obcích Šluknovského výběžku. Žádáme vás také o osobní návštěvu v tomto regionu a setkání se zástupci místních samospráv," píše se v dopise, jež odeslalo Petru Nečasovi (ODS) Sdružení pro rozvoj Šluknovska. Podepsaní jsou pod ním senátor Jaroslav Sykáček, starosta Jiřetína pod jedlovou Josef Zoser a tajemník sdružení Milan Kořínek.

"Dovolte, abychom ve stručnosti nastínili současnou situaci v tomto regionu, v němž v osmnácti městech a obcích žije více než 53 tisíc obyvatel. Je na samotné severní hranici České republiky a Německa, nezaměstnanost zde dosahuje až 22 procent a vyhlídky na zlepšení jsou v nedohledu. Vzdělanostní struktura obyvatelstva je velmi nízká, mladí a schopní lidé odsud totiž odcházejí. Region proto žije především z turistiky a zemědělství. Když před časem první senátor za okres Děčín nazval tento výběžek Náhorním Karabachem, netušil, jak je tento příměr trefný a výstižný,"píše se dále v dopise, který dostal premiér Nečas od starostů Šluknovska.

A mimo jiné je v něm připomenuto to, že se dá i kvůli zeměpisné poloze předpokládat, že noví obyvatelé se pro uspokojení svých potřeb brzy orientují s trestnou činností do Německa, s kterým oblast sousedí. A to by mohlo přinést odvetné kroky z jejich strany.

"Regionu akutně hrozí bezpečnostní a sociální krize, která, pokud nebude včas a efektivně řešena, bude problémem nejen regionu, ale celého Česka. Pane premiére, dovolujeme si Vás upozornit, že plošné snižování počtu příslušníků policie by mohlo být značně nebezpečné a destruktivní," uvádí se dál mimo jiné v dopise premiérovi.

Celý dopis přinášíme ZDE

Čtěte také:
Ryšánková (ČSSD): Sociálně vyloučení mají celý komplex problémů

I proto se starostové tohoto regionu, společně s poslanci Františkem Bublanem a Jaroslavem Foldynou (ČSSD), dnes sejdou na Šluknovském zámku, aby debatovali o možných cestách, které by zabránily tomu, aby se situace se soužitím s nepřizpůsobivými občany nevyhrocovala tak radikálně, jak se stalo před několika dny v Novém Boru.

Čtěte také:
V Boru chystají demonstraci kvůli romskému útoku mačetami
Vláda: V Novém Boru je třeba zachovat klid

"Řeknu vám, když mluvím  s místními obyvateli našeho městečka, mají skutečně strach. Zatím sice nejsou signály toho, že by se tu šikovala nějaká domobrana, ale je potřeba začít ten problém řešit - skutečně řešit - ne jen nějakými planými útěchami a řečmi. Pokud by se tu například snížil počet policistů, nechci ani domýšlet následky, jaké by to mohlo mít důsledky," svěřila se dál ParlamentnímListům.cz znepokojeně šluknovská starostka. Doporučení vlády, že mají spolupracovat s Agenturou pro začleňování v romských lokalitách, podle ní problém ve své podstatě příliš neřeší. A i když slíbil ministr vnitra Jan Kubice to, že situaci v této oblasti bude bedlivě sledovat - i ze statistického hlediska, je fakt, že největší díl zodpovědnosti i případných následků, leží právě na místní samosprávě. A ta - jak dodává starostka Džumanová - nemá v ruce příliš pravomocí.

Čtěte také:
Dusno u Jílkové. Řápková vyřídila Romy, pak šéfa pro jejich začleňování

Přitom není tato oblast jediná v zemi, ve které problematika s nepřizpůsobivými občany "přerůstá" přes únosnou mez. Stačí zmínit Nový Bydžov, Chánov, Chomutov, některá místa v Ústí nad Labem, Most, Janov u Litvínova. Své o problému ví i starosta Kmetíněvsi Luděk Kvapil. Ten dokonce před několika měsíci musel čelit ostré kritice nejen médií, ale i politiků za svůj údajně až příliš radikální postup vůči nepřizpůsobivé romské komunitě v jeho obci.

Čtěte také:
Policie nekoná. Romové si dělají, co chtějí, stěžují si demonstrující

"Naštěstí se to vše zlepšilo a nyní musím říci, že je pořádek. Ti, co dělali největší škody, se odstěhovali, ostatní se snaží dodržovat nějaká pravidla. Je to zásluhou toho, že se do problému vložil Jan Čonka, jeden z romských aktivistů, který je pro ně autoritou. Za to jsem mu vděčný já i občané Kmetiněvse," řekl nyní ParlamentnímListům.cz Luděk Kvapil.

Čtěte také:
Starosta: Romové mi nabourali audi. Ať mi komunistka vleze na záda
Starosta Kmetiněvse: Slušným Romům se omluvím

A dodal, že je dobře, že se nejen v souvislosti s ním začalo o problému více mluvit. "Když se bude mlčet, bude to jen horší. Musí se mluvit o problematice veřejně, mlčení může jen a jen škodit - a to nechci být ani v nejmenším pokládán za nějakého cikánobijce," shrnul Kvapil.

Čtěte také:
Na Cikány platí jen tvrdá ruka. Drsná reportáž z Ústecka 

V iniciativách starostů nejvíce problematikou soužití zasažených obcí dává najevo svoji hlasitou podporu také senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz). "Nejsem ten, kdo schovává, na rozdíl od ostatních, před problémy hlavu do písku. Musí se to řešit včas a řešení hledat. Ovšem nikoli v tom, že budou někteří představitelé romských iniciativ jezdit na Nový Zéland sledovat, jak se tam Romové dobře integrují. Oni se musí zasadit v tom, aby se integrovali hlavně tady," řekl ParlamentnímListům.cz Doubrava.

Čtěte také:
Češi mají negativní názory na Romy. Kvůli médiím, zuřil aktivista

Nedávno oprášil romskou problematiku také senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL), když prohlásil, že i pro své další funkční období v Senátu, se bude zaměřovat na to, aby řešení této problematiky v městech a obcích mohla být efektivnější.

Čtěte také:
Romský hudebník Banga: Debilní články, kvůli tomu nás lidi nenávidí
Čunek chce znovu kandidovat do Senátu. Tématem opět Romové

A co na události posledních dnů, kdy se opět o akutnosti hledání cest pro dobré soužití s romskou komunitou začalo hovořit po útoku mačetami v Novém Boru, říká zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková?

"S hlubokým znepokojením sleduji napjatou situaci v Novém Boru po týden starém incidentu. Brutalita útoku, spáchaného za bílého dne, je šokující a v České republice nevídaná. Jako zmocněnkyně pro lidská práva upozorňuji, že všichni, bez ohledu na barvu pleti, jsme občané České republiky. Nikdo z nás není nad zákonem. A nikdo z nás také nemůže brát zákon do vlastních rukou. Pevně věřím, že policie případ vyšetří a že útočníci budou spravedlivě potrestáni.

Zároveň prosím občany Nového Boru, aby své znepokojení nad situací ve městě vyjadřovali pokojně a aby nenechali problém zneužít extremisty k vyvolávání rasistických nálad. Situace v Novém Boru není lehká, ale musí se řešit v rámci zákona a ku prospěchu všech občanů města."

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…