Imunitní výbor podpořil Pekárkovo vydání k trestnímu stíhání

29.11.2012 8:57

Poslanci z mandátového a imunitního výboru už doporučil poslancům vydat Romana Pekárka k trestnímu stíhání. Pekárek byl nepravomocně odsouzen k šesti letům vězení za korupci.

Imunitní výbor podpořil Pekárkovo vydání k trestnímu stíhání
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Roman Pekárek, nový poslanec za ODS

Jak uvedl již před zasedáním výboru pro Český rozhlas jeho šéf Bohuslav Sobotka z ČSSD, není pochybnost o tom, že by výbor Pekárka poslanecké imunity nezbavil. 

„Máme tady už k dispozici prvoinstanční rozsudek a tam je konstatována vina poslance Pekárka, čili tady si myslím, že mandátový a imunitní výbor má dostatečné podklady. Soudce musel celou věc posoudit, musel se seznámit s vyšetřovacím spisem, pak vydal rozhodnutí a my jako poslanci podle mě už teď nemusíme provádět jeho práci znovu,“ uvedl Sobotka.

Hlasování o osudu Pekárka se má přitom odehrát na schůzi dolní komory, která začne příští týden, odvolací jednání soudu je přitom nařízeno již na 18. prosince.

Pekárek, který pomohl koalici prosadit daňový balíček, církevní restituce nebo zavedení reformního druhého důchodového pilíře od příštího roku, už pozastavil členství v ODS. Ačkoli ho špičky ODS vyzývaly i ke složení poslaneckého mandátu, neučinil to.

Slíbil prý za milión výhodnější prodej městských pozemků

Roman Pekárek byl od roku 2006 do komunálních voleb před dvěma lety místostarostou Kolína. Letos v květnu mu soud nepravomocně udělil šestiletý trest vězení za to, že si údajně v roce 2009 řekl o milionový úplatek za výhodnější prodej městských pozemků. Brněnskému podnikateli Petru Ličkovi nabídl, že mu zařídí prodej 92 144 metrů čtverečních v průmyslové zóně Šťáralka za 15 milionů korun. Cena stanovená znalcem byla ale nejméně 41 milionů.
 
Pekárkovi se podle žalobce podařilo přesvědčit městskou radu i zastupitelstvo, že vzhledem k hospodářské krizi za pozemek není možné dostat více. Radnice totiž chtěla parcely prodat za vyšší cenu už dříve, zájemci si to ale vždy na poslední chvíli rozmysleli. Ličkovi soud vyměřil roční vězení. Oba shodně od začátku kauzy tvrdí, že jsou nevinní.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…