Jankovský o euru: Hrozí katastrofa. Čas řešit ji nemáme

15.12.2011 19:56

Krach eura a vystoupení Německa z eurozóny může fatálně ohrozit i českou státní kasu. Podle ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského (VV) by totiž výrazně omezilo čerpání z eurofondů, díky nimž do Česka ročně přitečou desítky miliard korun. A krizový scénář? Ten zatím Česko nemá.

Jankovský o euru: Hrozí katastrofa. Čas řešit ji nemáme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský

O možnosti, že z eurozóny vystoupí Německo, a ta se tak bude potýkat s velmi závažnými potížemi, i o tom, že se euro rozpadne, se toho v poslední době namluvilo už mnoho.

Pokud se eurozóna skutečně rozpadne, je fatálně ohrožena i česká kasa. Veřejné rozpočty totiž výrazně bobtnají díky příspěvkům z eurofondů. Právě na jejich budoucnost a vliv případného vystoupení Německa z eurozóny se ParlamentníListy.cz zeptaly ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského (VV).

Radikální ohrožení. Nepředstavitelné

Více o eurodotacích ZDE

„Pokud by padlo euro a eurozóna, ohrozilo by to čerpání z eurofondů radikálně, to si vůbec nedokážu představit, co by to znamenalo,“ řekl ParlamentnímListům.cz ministr, který je u kormidla již více než rok.

Peníze budou. Otázka je, kolik

Do toho příštího hledí s optimismem. “Vycházíme z toho, že eurozóna zůstane, i když s nějakými změmami. Počítáme s tím, že peníze z eurofondů pořád budou, otázka je, kolik jich bude,“ dodal.

Pro možnost, že by kvůli vystoupení Německa coby jedné z nejsilnějších zemí Evropské unie, krachl celý systém společenství, tak zatím žádný krizový scénář nemá. Není na něj totiž čas.

S katastrofou nekalkulujeme. Zatím

„V rámci Evropské komise děláme to, že říkáme, jaké jsou priority pro další období, do čeho by se mělo investovat, z toho nám vypadne návrh, kolik bude operačních programů, a o tom budeme vyjednávat s komisí. To je priorita. Až budeme mít tohle, budeme se bavit o předběžném finančním rámci na další období. Teď nemohu kalkulovat s tím, že nastane katastrofa. Teď musíte nastavit priority, kam nasměrovat peníze v rámci České republiky,“ vysvětlil véčkařský ministr.

I přesto, že se spekulacím o pádu eurozóny brání, připustil úvahy, že by k němu mohlo dojít. „Kdyby nám padla eurozóna, nabourá to úplně všechno. Princip unijní politiky je v tom, že máte plátce, ty, kteří do balíku přispívají, a pak příjemce, tedy ty země, které potřebují podporu. Pokud vystoupí Německo, které řekne, že už přispívat nebude, tak to samozřejmě bude fatální,“ nastínil možný katastrofický scénář budoucího unijního vývoje.

Z příjemců plátci. Tak Češi dopadnou

Eurofondy, které jsou krachem eura a hrozbou vystoupení Německa ohroženy,  jsou přitom v rámci fungování Unie pro její členské státy klíčové. Fungují na principu solidarity, díky němuž se v rámci EU vyrovnávají rozdíly mezi více a méně movitými státy.

Více o euru ZDE

Pokud bude vývoj Unie pokračovat v nastaveném trendu, už za devět let se z Čechů stanou výhradně plátci. A tedy záchranáři zemí, které na tom budou hůře.

Platit a platit

Anketa

Měla by ČR přispět 89 miliardami na euro?

26%
74%
hlasovalo: 1723 lidí
„V roce 2020 skončí zcela nepochybně, přestaneme být příjemci, začneme být plátci. Začneme přispívat a další země, které přistoupí později, z toho budou čerpat. Je předpoklad, že pak už budeme jenom platit. Teď sice platíme, ale zároveň i dostáváme,“ vysvětlil redakci Jankovský. K hrozbě, že by se v budoucnu stav státních kas jednotlivých států propadl na takové dno, že by plátci v EU prostě nebyly, se prozatím nepřiklání.

„To už se pohybujeme na úrovni úplných spekulací, dnes se to nedá předpovědět,“ řekl redakci. Tu v souvislosti s agendou resortu pro místní rozvoj zajímal také Jankovského největší úspěch. Za ten považuje zákon o veřejných zakázkách. Na tlustý spis, který má zabránit manipulaci se zakázkami a jejich zadáváním, je hrdý.

Janeček nás pranýřoval. Sám předložil dvě strany

I přesto, že je terčem kritiky. Třeba ze strany Nadačního fondu proti korupci podnikatele Karla Janečka. „Pranýřovali nás za to, co jsme tam nedali, ne za to, co jsme tam dali,“ směje se kritice Jankovský. Návrh, který předložil Janeček, byl podle něho úplně scestný.  Měl dvě strany.

I ten Jankovského má ale prý slabiny.  „Zákon o veřejných zakázkách není předpis, který by se jednou udělal a pak se s ním deset let nic nedělalo,“ piřipustil s tím, že ho čeká ještě spousta práce.

Tiskovky nedělám. Práce mě baví

A sebekritkou Jankovský nešetří ani co se týče vlastní osoby. „Nejsem z těch, kteří by dělali tiskovku ke každému kroku, který udělají,“ uvedl ministr, který je mediálně téměř neviditelný. To mu ale příliš nevadí. „To, co dělám, mě baví,“ vysvětlil véčkař, který se jako jeden z mála ministrů vlády Petra Nečase (ODS) dosud nepotýkal s žádnou korupční ani jinou aférou.

Kamil Jankovský je český podnikatel a politik, od července 2010 ministr pro místní rozvoj České republiky. Po vystudování Fakulty stavební ČVUT v roce 1983 pracoval ve stavebnictví. Roku 1993 začal podnikat ve společnosti Phar service, podnikající ve farmaceutickém, chemickém a potravinářském průmyslu, kde se stal ředitelem. V roce 1996 ve společnosti získal nadpoloviční podíl. Je ženatý a má dvě děti.

V roce 1994 vstoupil do ODA, v roce 2002 se pak stal členem Evropských demokratů. V letech 2002 - 2006 byl zastupitelem na Praze 10. Jako člen SNK ED kandidoval ve sněmovních volbách v roce 2010 na kandidátce strany Věci Veřejné, ze čtvrtého místa na kandidátce se však do parlamentu nedostal. Před neuskutečněnými sněmovními volbami v roce 2009 straně Věci Veřejné věnoval sponzorský dar ve výši 3 milionů Kč.

.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…