Kalousek má splněno. Teď může shodit vládu, potvrzuje spekulace Huml

19.04.2013 6:23

ROZHOVOR Stanislav Huml (ČSSD) vstoupil v roce 2010 do sněmovny společně se stranou Věci veřejné (VV). Uplynul však rok a poslanec se s nimi rozešel. VV ho zklamaly svým vstupem do vlády. Jak vidí celou situaci s odstupem času? Kdo napáchal větší škody, skupina Bárty nebo Peake? A jak vnímá poslanec „štěkanou“ kolem ÚSTR?

Kalousek má splněno. Teď může shodit vládu, potvrzuje spekulace Huml
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Stanislav Huml

Anketa

Kdo má pravdu ve sporu o ÚSTR?

hlasovalo: 10023 lidí

Tanečky kolem Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) neustále pokračují. Co je v tom, podle Vás, skutečně za problém?

Víte, podle mne je to čistě zástupný problém. Když navíc slyším neustále spojení „vědecká rada“, kladu si otázku, co je na ní vědeckého.

Nicméně premiér Petr Nečas neustále zdvihá varovně prst, že jakmile to převezme levice, bude se s těmi údaji manipulovat. Hrozí to nebezpečí skutečně?

Ale vždyť se s tím manipulovalo od začátku. Ostatně, vždycky křičí nejvíc ten, kdo má podobnou zkušenost, protože to někdy dělal. Víte, mě to ani moc nezajímá. Protože jsem přesvědčen, že by se tím měli zabývat historici, skuteční odborníci na soudobou historii, a ne „účeloví vědci“. Současné bádání stávající skupiny příliš nechápu.

  • SLEDUJEME téma: ÚSTR
     

Vraťme se zpátky v čase a podívejme se na složení sněmovny. Jak se Vám nyní sedí v opozici společně s Věcmi veřejnými, když jste se vlastně relativně krátce po začátku společné cesty rozešli?

Ale to je to, co obvykle říkám. Oni začali hlasovat stejně jako já, ale až o rok později (směje se). Konečně začaly Věci veřejné plnit svůj vlastní program. Neměly chodit do vlády, protože s dinosaury se opravdu vládnout nedá. Strana ale do té vlády vstoupila, hlasovala s nimi, a právě proto měla ty své vnitřní problémy. Na druhou stranu je s nimi v opozici legrace, protože ty kauzy až příliš přehrávají, až extrémně.

Jaké kauzy máte konkrétně na mysli?

Například ty potraviny, o nichž stále mluví, nebo i jiné věci, o nichž mluví dokola ve sněmovně. Když to člověk neumí vyjádřit dost důrazně jednou a ve třech minutách, je to problém. A oni to konkrétní téma přehrávají ve sněmovně v pěti, šesti, sedmi variantách, což pak vlastně spíše zdržuje, než aby to něčemu prospělo.

Strana se rozdělila na „peakovce“ a „bártovce“. Kdo z nich si myslíte, že nadělal větší škodu?

Já si nemohu pomoct a stále si myslím, že Karolína Peake odcházela na pokyn Víta Bárty. To byl plán „B“, který se začal realizovat. Věci veřejné se s Peake nakonec rozešly, ale bylo to dlouho po tom, co se rozdělily. A pokud jde o škody, těch napáchaly obě strany stejně. Nějaká hranice tam snad ani není.

Jste tedy přesvědčen, že náprava důvěry a vztahu vůči Věcem veřejným není možná?

Ne, jsem si jist, že ne. Oni opravdu poškodili, zejména všechny možné slušné lidi, kteří by chtěli přijít do politiky něco změnit.  A kvůli tomu, že lidé získali zkušenost s Věcmi veřejnými, budou se jen těžko nové subjekty prosazovat.

Jak myslíte, že se bude situace na politické scéně vyvíjet? Je kuloárním veřejným a často probíraným tajemstvím, že se něco chystá, že by měla TOP 09 učinit nějaké rozhodné kroky, snad i položit vládu, a to nejdéle v polovině května.

Tak já jsem přesvědčen, že Kalousek už svůj program naplnil. Ta první miliardová zakázka, „ekotendr“, mu nevyšla, ale zato mu vyšly v plném rozsahu církevní restituce. Takže oni v TOP 09 už nemají důvod držet tuto vládu. Naopak, myslím, že se teď budou snažit zachytit ještě něco z té vlny, kterou zdvihla podpora knížete (Schwarzenberga) ve volbě prezidenta. Je proto velmi dobře možné, že budou mít zájem na tom, aby se předčasné volby uskutečnily. Takže ono to bude do jisté míry na nich.

Máte pocit, že je ČSSD na tuto rychlou změnu připravena?

Myslím, že ano. ČSSD na to připravená je, má spoustu schopných lidí, kteří to jsou schopni kvalitně převzít třeba zítra.

Zvažme ovšem, že poslední vlády dostaly zemi do velmi tísnivé situace...

To vím, je to přímo hrozná situace. Už jsme úplně jako u vyjedeného krámu. Už ani není co zprivatizovat, peníze už prostě není kde brát.

Myslíte, že lidé ve vládách mají vůbec rádi svou zemi?

O tom se bavím s lidmi kolem sebe dnes a denně. Oni dnes, a mám na mysli všechny pravicové vlády, nemají na prvním místě veřejný zájem. Na prvním místě je jejich kapsa. Je to můj soukromý názor, který ostatně říkám už dlouho. Prostě podle hesla „Na prvním místě musím mít já, a teprve když náhodou něco zbude, tak pro ty ostatní“.

Byl byste ochoten zvednout ruku pro vládu ČSSD za podpory komunistů?

Já ano, já s tím nemám problém. Já tvrdím, že je to legitimní levicová strana, která v demokratických volbách demokraticky získává hlasy voličů. Nevidím proto žádný důvod s nimi nekooperovat. Opakuji, nemám s tím žádný problém.

V případě, že by se Věci veřejné dostaly do sněmovny…

Děláte si legraci, že?

Mluvme hypoteticky. Co kdyby…?

Dobře, tak když hypoteticky… Nicméně reálně nejsou středolevá strana, o čemž jsem se přesvědčil, a proto jsem také odešel. Jsou podle mne pravicovou stranou, a proto bych s nimi asi nemohl kooperovat… Ani do budoucna. Mimochodem, stejně jako s TOP 09. To je pro změnu extrémní pravice, ale pro mne naprosto stejně nepřijatelná.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…