Každá nehoda má svoji příčinu, předcházejme jim

17.06.2014 0:00

Každá nehoda má svoji příčinu, předcházejme jim
Foto: thinkstock - playnet fotobanka
Popisek: ilustrační foto

Každá nehoda má svoji příčinu, předcházejme jim!
Domácí úrazy nejsou obvykle tak závažné jako úrazy dopravní a jen zřídka kdy bývají smrtelné.  Pokud ale porovnáme procento domácích úrazů s těmi dopravními, které se stanou v domácím prostředí, zjistíme, že je jejich počet mnohonásobně vyšší. Z dat ÚZIS (Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR) lze vyčíst, že ze všech úrazů, které byly v roce 2012 ambulantně ošetřeny, se jich 21 % stalo právě v domácnostech. Mezi nejrizikovější skupiny patří děti a senioři, tedy lidé, kteří doma tráví nejvíce času. Až 20 % úrazů vzniklých v domácím prostředí lze přičíst jeho nevyhovujícím a nebezpečným podmínkám. Mezi nejrizikovější místa v domácnosti patří kuchyně, koupelna, schody, dílna či garáž. Rizikům je možné předcházet především tím, že se zamyslíme nad zlepšením technického stavu svého domova.
 
Kdy a proč upravit bydlení?
Ze všech domácích úrazů je zhruba jedna třetina zapříčiněna nevhodným vybavením domácnosti. Nejčastějšími místy domácích úrazů jsou: kluzké podlahy, příkré schody, dveře a skleněné plochy. K nejtěžším úrazům pak dochází při kontaktu s elektrickým proudem. Byty jsou většinou vybaveny pro potřeby dospělých, soběstačných členů rodiny. Rekonstrukci začne většina z nás zvažovat, až když do rodiny přibyde malé dítě nebo naopak, až když některý ze členů rodiny přejde do důchodového věku. Lépe by však bylo udělat byt pro děti či seniory bezpečnější a přátelštější dříve, než nás k tomu donutí první úraz. Tyto úpravy je nutno chápat nikoliv jako např. výraz nemohoucnosti seniora, ale jako podporu pro jeho další soběstačnost. Ať už byt přizpůsobujeme dětem, nebo seniorům, u většiny úprav je základem odstranění zbytečných rizik, např. ostrých hran, malých koberečků, zbytečných překážek, vedení elektrických kabelů za nábytkem a podobně. 

Struktura ambulantně ošetřených úrazů

domácí - 21%

dopravní - 8%

školní - 15%

sportovní - 21%

ostatní - 35%

Bez obav i v pozdějším věku
Úrazům dětí i seniorů se věnuje doc. MUDr. Veronika Benešová, CSc. z Centra prevence úrazů a násilí ve Fakultní nemocnici Motol v Praze: „Prostředí, ve kterém staří lidé žijí, by mělo odpovídat potřebám seniorů a motivovat je k aktivnímu životu. Cílem je udržet seniora v jeho domácím prostředí, případně s pomocí sociálních a zdravotních profesionálů a zabránit zbytečnému umístění v zařízeních pro trvalou péči.“ Jednoduchými úpravami je možné zvýšit komfort a bezpečnost pohybu seniorů v bytě. Stačí při rekonstrukci koupelny vyměnit vanu za sprchový kout a zvýšit sedátko toalety nebo ho doplnit madly. V případě seniorů je menší koupelna výhodou – podél stěn se totiž mohou něčeho chytit, ať už madel nebo nábytku. Důležitá je rovněž bezproblémová cesta na toaletu, bez překážek a s dobrým osvětlením.
Vícegenerační soužití

Průzkum ukázal nedostatek mezigenerační solidarity Čechů. Dříve bylo běžné, že spolu v jedné domácnosti žilo více generací. Postupem času se však ze společného soužití stalo pouze nouzové řešení. „Ve společné domácnosti s rodiči bydlí pouze 13 % dotázaných a jen 7 % plánuje v důchodovém věku bydlet se svými dětmi. Navíc přes 50 % respondentů vůbec neřeší bytové potřeby rodičů. Nepřipouští si, že by to mohl být problém,“ říká Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny.  

Kde dochází k úrazům? A jak jim předcházet?
V koupelně hrozí pády především při uklouznutí na mokré podlaze. Předcházet uklouznutí v koupelně můžeme vybudováním vhodného odvětrávání prostoru. Ten pomůže odvést přebytečnou páru, pokud v místnosti nejsou přímo okna. Velkou roli hraje také podlahový materiál – zvolením správného protiskluzového druhu obkladu a použitím držadel na vhodných místech a výškách se dá pádům snadno zabránit. Když už rekonstruujete koupelnu, myslete také na to, že pákové baterie s nastavitelnou maximální teplotou teplé vody pomůžou předejít opaření. Ideální proti opaření je termostatická baterie, která udržuje stále stejnou teplotu vytékající vody (např. 36 °C).

Mezi další prostory, kde dochází k častým úrazům rodinných příslušníků, patří schodiště a chodby. Zde je základem pro bezpečný pohyb dobré osvětlení. Schodiště by dále mělo mít zábradlí po celé své délce. Podlahy v chodbě by pak měly mít všechny prahy zhruba ve stejné úrovni, ideálem je samozřejmě plně bezbariérový přístup.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…