Kvasinkové infekci stačí jen málo

15.05.2010 0:00

Ženy, i když jsou označovány za slabší pohlaví vydrží hodně. Jejich vnitřní orgány jsou však velmi choulostivé a stačí jen málo, aby se rozběhlo zdlouhavé onemocnění.

Kvasinkové infekci stačí jen málo
Foto:
Popisek:

Nejsnadnějším terčem různých infekcí jsou zejména jejich vnitřní reprodukční orgány. Do gynekologických ordinací ženy často přivádějí různé vaginální záněty, infekce nebo mykózy, které dokáží být velmi nepříjemným onemocněním, které se zdlouhavě léčí. Většina žen takovéto onemocnění prodělá nejméně jednou za život.

Důvodů pro vznik těchto chorobných stavů je hned několik. Ženské pohlavní orgány jsou uloženy v těsné blízkosti vylučovacího ústrojí, pravidelné měsíční krvácení je činí mnohem náchylnější k různým infekcím. Vagína může být vstupní branou pro nákazu třeba i při koupání na veřejných koupalištích nebo v bazénech či při pohlavním styku. Stačí neopatrnost, prochladnutí nebo zanedbání hygieny a problém je na světě.

Nepříjemné jsou zejména vaginální mykózy, které alespoň jednou v životě prodělá téměř každá žena, u některých se dokonce opakují. Přitom ještě v sedmdesátých letech to byl problém, který provázel jen některá závažnější onemocnění, jako třeba cukrovku. Se změnou životního stylu se však nebezpečně rozšířil.

Svůj podíl na tom má také móda. Bakterie, které vaginální mykózy způsobují jsou totiž  v pochvě přítomny zcela běžně. Nemoc vzniká jen tehdy, když se přemnoží. Na to má vliv hlavně nepříznivé mikroklima, které může být vytvořeno těsným oblečením nebo prádlem z umělých hmot, které nezajišťuje dostatečné větrání.

Opačným extrémem je pak přehnaná hygiena za použití různých nevhodných přípravků, které tyto bakterie naopak nevratně ničí, špatný postup při používání menstruačních tamponů, které jsou také vynálezem posledních desetiletí.

Vaginální mykózy se projevují pálením, svěděním a jsou provázeny bílým, hrudkovitým výtokem. K léčbě se používají různé krémy, čípky nebo tablety, které se zavádějí přímo do pochvy. Souhrnně se označují jako antimykotika. Cílem léčby je obnovit přirozenou mikroflóru ve vagíně.

Léčba je složitá hlavně v tom, že již po několika dnech příznaky odezní a žena má za to, že je vyléčena. Narušené vnitřní prostředí v pochvě se včak obnovuje poměrně dlouho a pokud není zachována dostatečná opatrnost, může se nemoc znovu vrátit.

Pokud se mykózy často opakují, je nutno provést celkové vyšetření imunity a zahájit její podpůrnou léčbu.

V současné době, kdy se blíží teplé letní měsíce je zapotřebí zachovávat zvýšenu opatrnost zejména při koupání, vyhledávat čisté vodní zdroje, po koupání se osprchovat a nezůstávat zbytečně v mokrých plavkách.

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

Navrácení Ukrajinců

Proč by měli Ukrajinci, kteří už na Ukrajině nežijí třeba 20 let jít nyní za Ukrajinu bojovat? Nebo i ti, co jít bojovat nechtějí z jakýchkoliv důvodů, proč je nutit? Navíc nechápu to, že nejdřív jste vehementně podporovali přijetí uprchlíků z Ukrajiny a teď je zas tlačíte k návratu. Zamýšlel jste s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Ministerstvo kultury přijímá nominace na Státní ceny za rok 2024

16:08 Ministerstvo kultury přijímá nominace na Státní ceny za rok 2024

Ministerstvo kultury přijímá návrhy na udělení ceny v oblasti literatury, překladu, divadla, hudby, …