Lidé se obecně čím dál více zajímají o zdravý životní styl a kvalitu stravování. A v lednu bývá trend nejviditelnější. Zatímco v prosinci si lidé nejčastěji dopřejí bez výčitek tučnější jídla, po novém roce je tomu právě naopak. Tomu se musí přizpůsobit i obchodníci, kteří cítí dlouhodobě poptávku po nízkokalorické stravě, ale i zelenině a ovoci. Mezi nejdůležitější faktory při nakupování zdravých potravin patří především čerstvost a složení.
„Nárůsty v oddělení zdravé výživy za období druhé poloviny loňského roku jsou ve srovnání s předchozím rokem 80 % a konkrétně v lednu pozorujeme zájem ještě větší. Dlouhodobě rozšiřujeme nabídku zdravé výživy nejen pro vegany, vegetariány a makrobiotiky, ale i pro ty, kdo se chtějí stravovat zdravě a přitom chutně,“ uvádí Pavla Hobíková, mluvčí hypermarketů Globus.
Zájem o zdravé stravování potvrzují i jídelny, které se na tento segment zákazníků orientují. „Zejména s novým rokem chtějí lidé změnu, něco nového. Plánují zhubnout, zlepšit zdravotní stránku a být prostě fit,“ říká Marie Hubená, která provozuje jídelnu Zdravíčko v Chrudimi. Avšak na nezájem si, dle jejího vyjádření, nemůže stěžovat ani v dalších měsících roku. Jídelna prosperuje již pátým rokem a našla si stálou klientelu. Že zájem Čechů o zdravější životní styl je dlouhodobější, potvrzují i poslední data Českého statistického úřadu. Ta vypovídají, že kupříkladu v roce 2013 průměrně každý z nás spotřeboval více čerstvého ovoce a zeleniny. Spotřeba čerstvého ovoce stoupla o 2,2 kg (+ 2,9 %), a to hlavně vlivem vyšší spotřeby ovoce mírného pásma (o 2,2 kg, + 5,1 %). Konkrétně nárůsty spotřeby se týkaly jablek, švestek, meruněk a jahod. Čerstvé ovoce, zelenina ale i výrobky z nich přitom i dnes z pultů rychle mizí. „Celkově máme v nabídce zdravé výživy v oddělení čerstvých potravin až 100 výrobků. Kupříkladu jde o čerstvé pomazánky, tofu či široký sortiment nápojů a dezertů. A zájem je o ně skutečně veliký,“ informuje Pavla Hobíková z Globusu.
Podle všeho je tak zdravé stravování trendem dnešní doby. Nicméně pořád ještě máme co dohánět. Podle Marie Hubené z chrudimské jídelny Zdravíčko totiž u zdravého životního stylu dlouhodobě setrvá jen část těch, kteří se do něj na začátku roku vrhli.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Redakce