Melouny Bouquet – Melounová výzva! Připravíte celé menu?

06.07.2016 0:00

Melouny jsou sezónní pochoutka, kterou miluje snad každý. Ty značky Bouquet jsou vždy sladké a šťavnaté. Navíc nemají žádné pecky. A ještě jsou tak zdravé.

Melouny Bouquet – Melounová výzva! Připravíte celé menu?
Foto: dodavatel TZ
Popisek: rodina

Obsahují vitamín A, C, B6, draslík, lykopen a další. Jsou tvořeny z více než 90 % vodou a neobsahují žádné tuky ani cholesterol. A v létě příjemně ochladí organismus.

Melouny v České republice nejsou typickou surovinou, která by se používala při vaření. A to je velká škoda. Zkuste si následující recepty, kde meloun figuruje, připravit. Některé kombinace jsou odvážnější, ale uvidíte, že se krásně doplňují. Přizvěte k tomu i své přátele, ať ochutnají celé melounové menu!

Sladký meloun Bouquet se skvěle doplňuje s parmskou šunkou. Využijte toho při přípravě jednoduchého předkrmu. Z melounu odkrojte slupku, pokrájejte ho na klínky a každý kousek melounu obtočte tenkým plátkem šunky. Před podáváním posypte čerstvě namletým pepřem, ozdobte hoblinkami parmazánu a lístky rukoly.

Hned poté můžete podávat polévku. Ale ne jen tak ledajakou. Typické španělské gazpacho, které se podává studené, možná znáte. Vyzkoušejte i jeho melounovou verzi. Na melounové gazpacho si nachystejte:

3 rajčata

350 g melounu Bouquet

1/2 stroužku česneku

50 ml olivového oleje

cukr podle chuti

1/2 malé dýně

1/2 okurky 

bazalku

1 polévkovou lžíci hořčice

2 lžičky sherry octa

sůl

krevety (nemusí být)

U polévky začněte osmahnutím česneku na pánvi. K tomu přidejte rozčtvrcená rajčata a bazalku. Směs odstavte a vložte do hrnce, kde máte nakrájenou dýni a okurku. Přidejte ocet, hořčici, olej, cukr a na kostičky nakrájený bezpeckový meloun Bouquet. Potom nechte 10 minut odpočívat. Na závěr vše rozmixujte a dochuťte solí. Pokud máte rádi krevety, uvařte je, zchlaďte a nezapomeňte na ně při servírování.

Po polévce už může následovat hlavní chod. I do toho se dá meloun zakomponovat tak, aby podpořil a doplnil chutě ostatních surovin – např. kachních stehen. Na tento neobvyklý, ale vyzkoušený recept, budete potřebovat:

2 kachní stehna
2 lžíce medu
1 lžíci sójové omáčky
oregano
20 vykrájených kuliček z bezpeckového melounu Bouquet

Na nepřilnavé pánvi a bez oleje osmažte na středním ohni kachní stehna. Nejdříve ze strany s kůží, asi 6 minut. Potom další zhruba 4 minuty z druhé strany. Během smažení a před otáčením nezapomínejte slévat pryč tuk, který stehna pouštějí. Jedině tak dosáhnete křupavé kůžičky. Potom přidejte med a sójovou omáčku. Melounové kuličky na pánvi osmahněte asi minutu. Až vypnete plamen, nechte je ještě odpočinout, aby stehna a meloun zkaramelizovaly v teple pánve. Na talíři potom dozdobte čerstvým oreganem.

Jedním z dezertů, který chutná snad opravdu každému, je cheesecake. Tak proč nevyzkoušet jeho melounovou variantu? Příprava je jednoduchá, jen je ideální začít den předem, aby se vám přes noc hezky rozležel v lednici.

Do korpusu patří:

100 g rozpuštěného másla

50 g mletých mandlí

350 g máslových sušenek

Náplň obsahuje:

250 g polotučného tvarohu

250 g zakysané smetany

140 g moučkového nebo třtinového cukru

250 ml smetany ke šlehání 33 %

želatinový ztužovač

100 ml melounové šťávy

Na ozdobu si připravte:

bezpeckový meloun Bouquet

dortovou želatinu

Pokud jste už cheesecake někdy dělali, víte, že začnete rozdrcením sušenek. Můžete to udělat v mikrotenovém sáčku rukou, válečkem nebo paličkou na maso. Rozdrcené sušenky promíchejte s máslem a mandlemi. Rozevírací formu o průměru 24 cm vyložte pečícím papírem a naplňte směsí. Tu do formy důkladně vmačkejte a dejte ji chladit do lednice. A teď máte akorát čas, připravit si náplň. Smetanu ke šlehání, tvaroh, zakysanou smetanu a cukr vyšlehejte do hladkého krému. Do toho přimíchejte želatinový ztužovač, který jste si připravili podle návodu (jen místo vody použijte melounovou šťávu). Touto náplní potřete sušenkový základ a vraťte zpět do lednice. Na ozdobu si připravte želatinu podle návodu. Na dort naskládejte kuličky z Bouquet melounu. Následně zalijte připravenou želatinou a celý dort nechte ztuhnout v ledničce.

A na závěr to nejjednodušší – čerstvá melounová limonáda. Je výborná a její příprava je snadná a rychlá, takže je to určitě horký kandidát na nejoblíbenější letní drink. Na její přípravu budete potřebovat jenom:

4 hrnky na kostičky nakrájeného bezpeckového melounu Bouquet

1/4 hrnku třtinového cukru

1,5 l studené vody, může být i perlivá

Meloun s cukrem rozmixujte v mixéru. Připravenou směs nalijte do džbánku a přidejte studenou vodu. To je celé. Díky tomu, že jsou melouny Bouquet bezpeckové, nemusíte mít při mixování strach z peciček. Limonádu servírujte s ledem.

Melouny Bouquet dováží do České republiky společnost Anecoop, která je španělským lídrem v exportu čerstvého ovoce a zeleniny. Firma spolupracuje s více než 150 000 farmáři, jejichž produkty vyváží do více než 60 zemí světa. Celý systém je chráněn ochrannou známkou Naturane s přísnými předpisy. Více informací najdete na www.nejlepsimelouny.cz nebo na Facebooku www.facebook.com/BOUQUETovoce.

Melouny Bouquet jsou k dostání od poloviny května v Kauflandu, Globusu, Bille a v malých večerkách. Cena se pohybuje okolo 30 Kč/kg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

7:21 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

ČSOB se chlubí tím, že „motivuje“ své klienty k zeleným řešením a nejinak se staví také ke svým fire…