Moravcovi prý zakázali mluvit s novináři. ČT: Hloupé a neprofesionální

10.11.2011 21:41

Neodmyslitelným společníkem diváka České televize jsou už osmým rokem v neděli po poledni Otázky Václava Moravce. Týdeník Reflex se jim v aktuálním čísle věnuje obsáhlým materiálem, v němž nechybí tvrzení, že pořad v lecčems připomíná svého polistopadového předchůdce Co týden dal. Během letošního podzimu sledovanost OVM nadále pozvolna klesá.

Moravcovi prý zakázali mluvit s novináři. ČT: Hloupé a neprofesionální
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Moravec

Nedělní politické debatě, kterou od začátku roku 2004 vysílá Česká televize pod hlavičkou Otázky Václava Moravce, chybí podle týdeníku Reflex ostrý konflikt, moderní formát a lepší vysílací čas. V obsáhlém materiálu věnovanému tomuto pořadu se dále píše, že OVM připomínají svého předchůdce Co týden dal nejen příliš dlouhou stopáží, ale i setrváváním na formátu několika často se překřikujících politiků.

„Sami politici nejlépe vědí, že posadit jich několik do jedné místnosti je jako zavřít spolu kanibaly: stěží zbudou kosti. Jinými slovy: málokterý z hostů stačí říct něco smysluplného, i kdyby náhodou mohl," uvádí týdeník, že i proto se bezskrupulózní král TV manipulace Jiří Paroubek mohl prohlásit králem politických debat, protože stačilo, aby v televizi povýšil nařvanou formu nad bídný obsah a proti němu sedící chudák Mirek Topolánek umíral se zavřenýma očima v křečích.

Sledujeme pořady Václava Moravce

Týdeník rýpe, že OVM jsou nejsledovanější z jednoho pořadu

Reflex měl od Václava Moravce přislíben rozhovor, ale Česká televize ho zamítla. A tak moderátor alespoň odpověděl mailem na dotaz, zda si myslí, že ho politici respektují. „Nepřemýšlím nad tím. Podstatné je, zda OVM respektují diváci a zda jsou citované. Jsou nejsledovanější nedělní diskusní pořad v zemi," připomněl Václav Moravec výsostné postavení svého pořadu.

Týdeník pak poněkud kousavě připomíná, že není divu, protože poté, co s diskusemi skončila Nova, jsou Otázky Václava Moravce jediným nedělním diskusním pořadem. Partii na Primě s Janem Punčochářem, jež OVM předchází, prý nelze počítat: nemůžeme chtít sledovanost od moderátora, jemuž působí moderování nesnesitelnou bolest. A citovanost zajišťuje večer na ČT, kde jimi vyplňují jalové víkendové zpravodajství.

Vyznění článku ostře odsoudil mluvčí ČT Ladislav Šticha. "Ten článek, který dnes Reflex otiskl, je natolik hloupý a neprofesionálně odvedený, že ho ani nechci komentovat. Mám ale informace, že ten rozhovor poskytnut byl, dokonce mám v poště jeho přepis, ovšem nebyl Reflexem nakonec vůbec publikován."

Moravec je proti podrazům koaličních spojenců zlatý

Faktem je, že na podzim pokračují OVM v pozvolném poklesu sledovanosti. Z dat ATO - Mediaresearch, která pro ParlamentníListy.cz zpracovala MÉDEA, a.s. ve spolupráci s MÉDEA RESEARCH, k.s. vyplývá, že jejich poslední vydání sledovalo úvodní hodinu 373 tisíc diváků (238 na ČT1 a 135 na ČT24) a druhou hodinu 226 tisíc diváků už jen na ČT24.

Politici žádné velké výhrady k pořadu nemají. „Ještě se vzpamatovávám z podrazu koaličních spojenců při hlasování o stravenkách a loterijních odvodů. Takže si říkám, zlatý Václav Moravec," reaguje pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík na dotaz, zda by pořadu neprospěla nějaká změna. Jako politik prý ale České televizi do toho nemá nemá co mluvit.

Podobných pořadů by měla mít Česká televize víc

„Myslím ale, že teď to Václav Moravec dělá dobře, když si zve nejen politiky, ale i odborníky k probíraným oblastem. Uznávám, že pět předsedů poslaneckých klubů je trochu moc, ale dokážu si představit reakci těch, kdo by nebyli pozváni. Takže co jiného může Václav Moravec dělat než pozvat všechny?" ptá se Gazdík, který je členem sněmovního volebního výboru, do jehož kompetence problematika médií spadá.

Ani místopředseda opoziční ČSSD Lubomír Zaorálek neshledává na OVM nic zásadního ke změně. „Není to má parketa. Přesto si myslím, že je to jeden z mála pořadů, který pomáhá veřejné politické debatě. Nezve jen politiky. A přál bych si, aby Česká televize měla podobných pořadů více," říká pro ParlamentníListy.cz místopředseda sněmovny.

O stopáži pořadu by svým zájmem měli rozhodnout diváci

Nicméně o více než dvouhodinové stopáži pořadu se často mluví jako o přehnané a i týdeník Reflex ji glosuje, že se z už tak vražedné hodiny protáhla na dvouhodinovou agónii. „O délce stopáže by měli svým zájmem rozhodnout diváci. Kdyby pořad nesledovali, tak by Česká televize stopáž určitě už dávno zkrátila," namítá ale pro ParlamentníListy.cz Gazdík.

K věci:

SLEDOVANOST Otázek Václava Moravce a Partie TV Prima 

Přesycenost politikou? Nedělní televizní diskuse přestávají táhnout 

Nova připravuje konkurenci Otázkám Václava Moravce 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…