Možná dojde k pokusu o uplácení. Policie to nechtěla řešit

21.12.2011 21:49

Ve středu ráno ráno se na Parlamentnilisty.cz obrátil Bc. Petr Štika, MBA, tajemník fakulty jedné prestižní vysoké školy v České republice. Má důvodné podezření, že se mu ve čtvrtek pokusí nejmenovaná společnost nabídnout úplatek. Snažil se spojit s Policií ČR a zároveň také s odborníky na protikorupční lince Ministerstva vnitra, aby zjistil, jak v takovém případě postupovat v souladu se zákonem. Nikdo mu nedokázal odpovědět.

Možná dojde k pokusu o uplácení. Policie to nechtěla řešit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Proč jste se rozhodl, kontaktovat Policii ČR a Protikorupční linku?

Nedávno jsem byl požádán o schůzku majitelem jedné z firem, se kterou dlouhodobě spolupracuje naše fakulta. V poslední době máme o další spolupráci odlišnou představu. Ke schůzce jsem byl opakovaně vyzván způsobem, který ve mně jednoznačně vzbudil podezření, že cílem schůzky je snaha,  mě podplatit. I když se schůzka měla týkat širší problematiky a já opakovaně navrhoval, že se jí z naší strany zúčastní více mých kolegů, majitel soukromé firmy trval neustále na tom, abychom na schůzce byli sami a zdůrazňoval, že se mi to vyplatí. Ve své pozici se poměrně často setkávám s pokusy mě uplácet a vždy je mi to nepříjemné. Protože tento jev je v poslední době stále častější a jedná se i o částky v řádech statisíců, rozhodnul jsem se, že proti tomu pokusím tentokrát něco udělat.  Našel jsem si na internetu stránky Protikorupční linky 199, financované Ministerstvem vnitra a obrátil se na její poradce s dotazem, jak se mám v takovéto situaci správně chovat.

Jak na Váš dotaz pracovník Protikorupční linky reagoval?

Poradce protikorupční linky byl velmi příjemný, i když se mi zdál trochu zaskočený tím, že mu volá někdo, kdo nechce být uplácen. Během asi patnáctiminutového rozhovoru mi vysvětlil, že řešení mnou popsané situace je složité. Věc je kompetentní řešit policie, ale ta to neudělá pouze na základě mého podezření. Poté mě upozornil, že mám úplatek rozhodně odmítnout. Namítl jsem, že když odmítnu úplatek a tím ukončím jednání, budu těžko policii dokazovat, že mi byl úplatek nabízen. Poradce na lince se zamyslel a pak mi doporučil, abych jednání odložil s tím, že si vše rozmyslím. Nicméně i tak, aby se tím policie začala zabývat, musím jim zajistit důkaz, nejlépe nahrávku.  Pokud ji budu mít, mám se obrátit na policii. S pomocí policie do té doby nemám počítat, protože mají omezené technické možnosti. Musím si tedy diktafon obstarat sám a mám si ho předem vyzkoušet, aby nahrával a nebyl tam jenom šum.

I přes určité rozpaky z poskytnutých informací jsem se odhodlal zeptat se, jak mám postupovat v jiných případech, kdy je mi nabízen úplatek a já to nepředpokládám dopředu. Uvedl jsem konkrétní příklad stavební firmy, která mi začátkem letošního roku nabízela úplatek v řádech statisíců. Na to jsem se dozvěděl, že záleží na mně, jestli mám vůbec potřebu toto řešit. Chvíli jsem přemýšlel, jestli protikorupční linku financuje opravdu Ministerstvo vnitra a ne spíš nějaké sdružení úplatkářů a jestli vlastně nejsem odporný žalobníček, když chci bojovat proti korupci. Nakonec se mi dostalo stejného doporučení, abych rozhodnutí oddálil na další schůzku a kontaktoval policii.

Hledal jste tedy logicky další pomoc u policie, co Vám tam řekli?

Informace, které jsem dostal na protikorupční lince, vlastně vůbec neřešili moji situaci, proto jsem hledal dál nějakou radu. V Protikorupčním manuálu pro občany na stránkách Ministerstva vnitra jsem se dočetl, že mám kontaktovat Službu kriminální policie a vyšetřování. Na stránkách policie.cz jsem si našel telefon na Úřad kriminální policie a vyšetřování, kde mi ochotná paní sekretářka doporučila, abych kontaktoval Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality. Uvedený telefon, který se shodoval i s kontakty uvedenými na ww.policie.cz, ovšem nebyl funkční.  Když už jsem se „dostal tak daleko“ nechtělo se mi to vzdát. Vytisknul jsem si ještě kontakty na územní odbory policie České republiky a zavolal na Preventivně informační skupinu Brno-města. Tam mi bylo doporučeno volat Protikorupční linku 199. Kruh se tím uzavřel a upřímně volat znovu na protikorupční linku se mi už nechtělo.

Jak budete nyní postupovat?

Asi mi nezbude nic jiného než se zítra posadit do křesla v mé kanceláři a zřejmě opět bezmocně přihlížet trestnému činu korupčního jednání. Hřát mě může vědomím toho, že jsem informoval státem placené odborníky na Protikorupční lince, Úřad kriminální policie a vyšetřování i Preventivně informační skupinu Policie Brno-město nebo také představa, že česká vláda proklamativně nepodceňuje boj s korupcí a jistě na svůj program vládní strategie pro boj s korupcí vynakládá dostatek financí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…