„Cukr v cukroví nahraďte zdravějším medem, po kterém se netloustne“
Tento mýtus je jedním z nejrozšířenějších. „Je pravda, že med je oproti cukru chutnější, zdravější, obsahuje řadu enzymů a antioxidantů, nicméně v organismu působí stejně jako cukr. Totéž se týká nejrůznějších sirupů, které se prodávají v prodejnách zdravé výživy (rýžový sirup, kukuřičný sirup apod) a fruktózy,“ vysvětluje MUDr. Václava Kunová, nutriční specialistka společnosti NutriCare, která upozorňuje, že s jejich energetickou hodnotou musíme zkrátka počítat.
„Mouku při pečení cukroví nahraďte celozrnnou variantou“
Tímto počinem sice zvýšíme obsah vlákniny v pečivu, snížíme glykemický index, ale energetická hodnota zůstane beze změn. Podle doktorky Kunové pak otázkou, jestli to vůbec stojí za snahu, protože cukrovím tak jako tak celodenní potřebu vlákniny nepokryjeme.
„Jediným způsobem, jímž snížíme energetickou hodnotu cukroví, je použití náhradního sladidla. Na pečení je vhodné sladidlo na bázi sukralózy, které má nejlepší chuť, vysoká teplota ho nemění a je nejbezpečnější. I tak ale v řadě případů značně utrpí chuť pečiva. „Opět je tedy otázkou, zda není lépe si dopřát v součtu za den tři nebo čtyři kousky opravdu kvalitního cukroví podle klasické receptury než celý talířek dietních,“ uvádí Kunová. Ať už bychom tedy zvolili jakoukoli variantu zdravějšího cukroví, dá nám to falešný pocit bezpečí, že ho můžeme jíst více a váha půjde zcela jistě nahoru.
„Místo cukroví mlsejte sušené ovoce“
Ovoce má „nálepku“ zdravé potraviny. Je pravda, že tuku obsahuje zanedbatelné množství, ale o to více je bohaté na cukr. 100 g sušeného ovoce nevypadá jako nijak závratně velká porce, ale má průměrně 1 000 kJ. Nechceme-li po jeho snědení dostat brzy hlad a chuť na něco dalšího, měli bychom jej vyvážit bílkovinami. Podle nutriční specialistky je tedy spíše dobré přidat malé množství sušeného ovoce do jogurtu či tvarohu.
„Majonézu v salátu nahraďte jogurtem“
Často doporučovaná varianta s jogurtem mnoho úspěchů nesklidí. „A ani různé light majonézy nejsou tím nejlepším řešením. Obsahují místo tuku modifikované škroby, takže ze srovnání energetických hodnot vyjdou příznivěji, ale nikoli už chuťově. Mnohem lepší je použít klasickou majonézu a obyčejný bílý jogurt a obojí namíchat dohromady,“ vysvětluje Kunová.
„Řízky připravujte přírodní, nikoli smažené“
Podle nutriční poradkyně NutriCare je na nás, jak se rozhodneme. Ale měli bychom vědět něco o samotných výchozích surovinách. Jestliže kuřecí nebo krůtí prsa mají průměrně 1 g tuku na 100 g, vepřová kýta – i velice libová – má tuku minimálně 10 g. Chceme-li ušetřit tuk při přípravě řízků, stačí, použijeme-li kuřecí nebo krůtí maso místo vepřového. Smažený kuřecí řízek pak bude mít tuku stejně jako přírodní vepřový. A sníme jeden, nikoli tři.
Co doopravdy o vánocích funguje?
Existuje několik na první pohled nenápadných, ale v konečném důsledku velmi efektivních postupů, kterými můžeme zabránit nárůstu váhy - nejen o vánocích.
· Snížená energetická denzita stravy
Pozor, nikoli nízká energetická hodnota, ale nižší denzita je tím správným klíčem k regulaci váhy. Jde totiž o to, abychom ani v nejmenším neměli pocit strádání - a o vánocích už vůbec ne! Spočívá v tom, že všechny pokrmy, u kterých je to možné, doplníme větším či menším množstvím zeleniny, případně čerstvého ovoce. „Talíř, který vypadá zaplněný, navodí psychologicky pocit spokojenosti a fyziologicky pocit sytosti. Výsledek sníme energeticky menší množství nejen v jídle, které právě jíme, ale i v jídle následujícím,“ vysvětluje princip Kunová.
· Menší balení potravin
Nejen v zahraničí, ale už i u nás se rozmáhá trend prodeje velkých balení. Zákazník je nalákán na výhodnou cenu, a tak často podléhá. Podle současných psychologických studií nám však velká balení vnucují podvědomě velikost porce a každý tak sní z velkého balení více než z menšího. Pokud už tedy větší balení koupíme, měli bychom ho hned rozdělit nebo naporcovat, abychom nebyli sváděni sníst více než je nutné. V případě pochutin jakými jsou čokolády, sušenky nebo oříšky jsou menší balení velice vhodná. Malá čokoláda o hmotnosti 10 g uspokojí chuť, ale dodá jen 220 kJ. Elegance malého balení nám navíc dává krásný pocit kontroly nad sebou samými bez nutnosti asketického odpírání.
· Klid a čas
Vánoce a sváteční dny vůbec jsou ideální dobou k nácviku pomalého jídla. „Vyvarujte se vyváření nadbytečných chodů a soustřeďte se na kvalitu, abyste pak měli chuť a sílu k příjemné konverzaci při jídle. Je dobré při jídle mluvit, odkládat příbory, zkrátka jíst tak dlouho, jak je to možné. Tím dosáhnete brzy pocitu sytosti, aniž byste se předtím přejedli,“ radí doktorka Kunová.
· Pohyb
Nic nového pod sluncem, ale každý krok, který uděláme venku na rychlejší procházce, významně pomůže. Ne, že bychom pak mohli sníst dvakrát tolik, tím bychom překompenzovali energetický výdej, ale budeme se cítit příjemněji. A vyhneme se i jídlu z nudy.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Redakce