Na Vysočině to vře. Katoličtí intelektuálové chtějí vlastního biskupa

28.07.2012 13:30

Vysočina je rozdělena na dva tábory. Katolíci se bouří. Jedni píší protestní dopis kardinálovi Vlkovi, žádají vlastní biskupství, druhá skupina si klepe na čelo a vystačí si s Brnem.

Na Vysočině to vře. Katoličtí intelektuálové chtějí vlastního biskupa
Foto: Archiv
Popisek: Čeští a moravští biskupové

Na Vysočině to vře. Patří totiž mezi kraje s nejvyšším počtem věřících. Přesto je tento kraj  rozdělen mezi tři diecéze. Jedná se o Hradec Králové, České Budějovice a Brno.

Proto se příznivci kolem osoby básníka Tomáše Zdechovského rozhodli zřídit si vlastní biskupství. A u pouhé myšlenky nezůstali dlouho. Slovo dalo slovo- a papež Benekdit XVI. dostal na stůl rovnou dopis s žádosti o zřízení vlastního biskupství pro Vysočinu. Sídlo biskupství má být v Jihlavě.

Katolíci z Vysočiny se zároveň obrátili i na Českou biskupskou konferenci. Mají v úmyslu biskupům přednést svůj návrh na zřízení nového biskupství pro Vysočinu. Katoličtí intelektuálové tvrdí, že návrhu předcházela dvouletá diskuze v místních farnostech a vikariátech. Přitom i v Jihlavě nad touto žádostí nechápavě kroutí hlavou: “Žádost jsme obdrželi teprve před několika dny. Do budoucna bude posouzena, ale nejméně do konce prázdnin to určitě nebude,“ uvedla pro Parlamentnílisty.cz tisková mluvčí České biskupské konference Monika Vývodová.

Lidovci v Brně se distancují

Katolíci z Brna se na úmysl kolegů z Vysočiny dívají kriticky.  “Moc nerozumím tomu, o co jim jde. Proč nechtějí zůstat pod Brnem. V úspěch jejich žádosti ale i tak nevěřím. Poslední biskupství bylo zřízeno až po 200 letech od první žádosti, takže neočekávám, že by například už letos na podzim měla Vysočina své biskupství v Jihlavě,“ uvedla pro Parlamentnílisty.cz katolička z Brna Karla Ludvíková.

Ani Jihomoravská KDU-ČSL se z nápadu neraduje. “KDU-ČSL se nebude plést do záležitostí katolické církve. Z hlediska tradic upozorňuji na skutečnost, že ostravsko-opavskému biskupství trvalo 200 let od první žádosti, než bylo zřízeno,“ uvedl pro Parlamentnílisty.cz  kandidát na hejtmana Stanislav Juránek.

Katolíci nejsou jednotní

Samotní katolíci z Vysočiny nejsou ve svém názoru jednotní. Už nyní se objevuje úzká skupinka lidí, která s nápadem zřízení vlastního biskupství nesouhlasí. Na faceboku již vznikla diskusní skupina, která nad nápadem polemizuje. A zdá se, že na Vysočině jsou opravdu aktivní katolíci, protože ani v tomto případě nezůstali dlouho pouze u diskuse. Nespokojení lidé z Třebičska připravují nesouhlasný dopis kardinálovi Dominikovi Dukovi. Požadují, aby situace zůstala stejná a měli stále stejného biskupa v Brně.

Brněnský politolog Martin Bastl se jen usmívá: “Takové změny se nedějí ze dne na den. Současné uspořádání odpovídá historickému vývoji a příliš nevěřím, že by se mělo či mohlo v následující krátké době něco změnit,“ uvedl pro Parlamentnílisty.cz Bastl.

Vysočina přesto s napětím očekává, jak se situace vyvine.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…