Němcová: Chování Bárty? To je pro nás klíčový moment, jak jednat s VV

18.04.2012 10:06

První místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake včera oznámila, že vystupuje ze strany i z poslaneckého klubu své domovské strany a zakládá novou politickou platformu. Podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) je ale předčasné uvažovat o tom, jestli by ve změněných poměrech měla vláda znovu žádat sněmovnu o důvěru.

Němcová: Chování Bárty? To je pro nás klíčový moment, jak jednat s VV
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Včerejší odpolední dění na politické scéně zamíchalo kartami, které drží v ruce poslanci trojkoalice. Nikdo tak dosud neví, jak budou v příštích hodinách a dnech nové karty rozdány, a zda tedy bude muset případně „nová“ koalice předstoupit před Poslaneckou sněmovnu, aby dostala důvěru.

„Já tomu rozumím tak, že jsou věci v pohybu, asi je to reakce přirozená a já jsem ráda, že nastala poté, co byl v pátek vyřčen ortel nad Vítem Bártou. Tento proces musel nastartovat nějaký proces ve straně Věci veřejné,“ uvedla ke včerejšímu rozhodnutí Peake Miroslava Němcová v rozhovoru pro Radiožurnál.

Podle ní už ve „starých kolejích“ pokračovat v politice nelze.

„Otázkou je, kolik je kterých poslanců VV. Od toho se odvíjí odpověď na otázku, zda může vláda přežít, jakou oporu může mít ve sněmovně a zda bude nutné požádat o důvěru. Ve chvíli, kdy budeme znát tyhle počty, tak bude možno odpovědět na tuto otázku,“ řekla dále Němcová. 

Když počty nedají jasnou většinu, tak bude podle ní zbytečné žádat o důvěru v Poslanecké sněmovně. Vládu, která by visela ale na počtu 101 hlasů, do toho podle ní „nejde jít“ a to už proto, že to je velmi nestabilní.   

Budeme asi vést jednání se všemi

„Budeme nuceni vést jednání se všemi, neboť ještě platí koaliční smlouva, která je uzavřená s Věcmi veřejnými. Pokud se dá ale do pohybu ta část kolem Karolíny Peake a byl by jich takový počet, že by se mohla vypovědět smlouva s Věcmi veřejnými, tak bude možné vstoupit do koaličního jednání s Karolínou Peake. Pokud se však ukáže, že nemá Peake dostatek hlasů, tak se budeme muset bavit s Věcmi veřejnými,“ pokrčila dále Němcová rameny nad tím, s kým by logicky nyní ostatní dva partneři v koalici měli vést jednání.

Němcová také řekla, že je nepřijatelný postup Víta Bárty v tom smyslu, že všechny své sliby, které dával, nyní neplní a to pod absurdními záminkami, že poslanecký mandát není vysoká politika. „Toto je pro nás klíčový moment, jak jednat s VV,“ upozornila Němcová s tím, že osobnost Víta Bárty je tak pro koalici nepřijatelná v případě, kdyby zůstal poslancem. Věci veřejné podle ní totiž dosud nevyvodily žádné závěry vzhledem k pátečnímu rozsudku soudu. „Bylo by tak komplikovanější nyní s nimi jednat,“ řekla šéfka Poslanecké sněmovny.

Od Peeke by především chtěla vědět, jestli chce vytvořit politickou stranu dlouhodobě.  

Dodejme, že se spekuluje, že právě dnes bude situace  jasnější a to hlavně v tom, kolik poslanců se k Peaeke přidalo. Premiér Petr Nečas (ODS) navíc chce právě dnes po zasedání vlády s Peake jednat o jasné vládní většině ve sněmovně.

Nečas: Dám čas do pondělí

„Nebudu-li mít do pondělí jasno v tom, že vláda má bezpečnou většinu, tak správným řešením bude uspořádání předčasných voleb ještě v červnu,“ řekl dnes dopoledne na brífinku před jednáním vlády samotný premiér.

Připomeňme, že pokud chce Karolína Peake zůstat ve vládě, potřebuje ještě nejméně sedm dalších poslanců. Už včera deklarovali odchod z Věcí veřejných také ministři Pavel Dobeš a Kamil Jankovský nebo poslanci Dagmar Navrátilová, Viktor Paggio a Lenka Andrýsová. Premiér však upozornil, že většina pouhých 101 hlasů je příliš těsná. 

Český rozlas ne své webové stránce upozornil, že odchod Karolíny Peake odsoudili na internetových stránkách Věcí veřejných jak předseda strany Radek John, tak místopředsedkyně Kateřina Klasnová.

Peake: Jako šéfka VV bych neměla vliv na směřování strany

K destrukci strany Věci veřejné by dříve nebo později došlo, řekla vicepremiérka Karolína Peake později na Radiožurnálu, kde vysvětlovala své kroky. Prohlásila, že se ve straně uvažovalo o jakémsi plánu Víta Bárty a na něj ona neměla "nervy".

Podle Pake by k nějaké destrukci strany stejně došlo v rámci dnů či týdnů. Proto se odhodlala k velmi riskantnímu kroku a vystoupila ze strany. 

„Nabízím těm, kteří se mnou půjdou do boje, rozumnou a srozumitelnou politiku. Nebudeme naší politiku neustále halit v mlze neustálých krizí,“ řekla Peake dále Radiožurnálu.

 „Kdybych kandidovala na předsedkyni ve straně Věci veřejné, neměla bych na směřování strany takový vliv,“ uvedla také a nevyvrátila tvrzení, že je současný rozkol VV plánem Víta Bárty: „O něčem takovém se uvažovalo, ale na to nervy nemám. Nebudu to popírat ani potvrzovat. V politice se dělají nečekané kroky, které veřejnost nechápe, a to by se nemělo opakovat,“ dodala.

Nečas dal ultimátum do pondělí

Jak už jsme uvedli, premiér Nečas dopoledne předstoupil před novináře s prohlášením o budoucnosti vládní koalice. Podle něj zatím nedošlo k vypovězení koaliční smlouvy. V další své větě pak Nečas vyloučil spolupráci s poslaneckým klubem Věcí veřejných, který by řídil člověk odsouzený za korupci. Pokud nebude mít vláda „bezpečnou většinu“, chce Nečas předčasné volby už v červnu.

„Pokud vláda nebude mít nejpozději do pondělí jasnou informaci, že má bezpečnou většinu, je správným řešením uspořádat předčasné volby ještě v červnu...Trvá má teze, že má smysl vláda, která bude mít sílu prosazovat svůj program. Nepřistoupím na žádnou postupnou agónii vlády.“ prohlásil Nečas

Podle něj je bezpečná většina větší než "nebezpečná většina“.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…