Nemocní s celiakií mohou požádat o příspěvek na bezlepkovou dietu

19.04.2014 12:00

Nemocní s celiakií mohou požádat o příspěvek  na bezlepkovou dietu
Foto: shutterstock.com
Popisek: ilustrační foto

Češi trpící celiakií mohou u některých zdravotních pojišťoven požádat o příspěvek na bezlepkovou dietu. Bezlepkové potraviny bývají dražší, jen přísné dodržování diety je  možností, jak se zbavit zdravotních problémů souvisejících s onemocněním. Maximální roční příspěvek (6.000,- Kč) poskytuje nevýdělečně činným do věku 26 let Všeobecná zdravotní pojišťovna. Na bezlepkovou dietu poskytují finance také další české pojišťovny (Zaměstnanecká pojišťovna Škoda, Česká průmyslová zdravotní pojišťovna, Oborová zdravotní pojištovna a Revírní bratrská pokladna).

O příspěvek na bezlepkovou dietu mohou požádat nemocní, kteří mají potvrzení
o diagnostikované celiakii. Diagnostika je vzhledem k mnoha různým často necharakteristickým příznakům velmi obtížná. „Prvním krokem  je  vyšetření krve na specifické autoprotilátky. Dalším krokem je histopatologické vyšetření biopsie sliznice tenkého střeva. Vzorek sliznice velikosti kolem 2 mm odebírá gastroenterolog při endoskopickém vyšetření. Bez výsledku biopsie se přesná diagnóza neobejde,“ popsala diagnostiku celiakie MUDr. Markéta Trnková, ředitelka laboratoří BIOLAB Praha, které se diagnostikou tohoto onemocnění zabývají už více než 10 let.

Na Slovensku pojišťovny hradí velkou část z ceny bezlepkových potravin

Pro srovnání - na Slovensku mají lidé odkázaní na zdravotní diety právo na velkou část úhrady z ceny potravin.  Slovenští zákonodárci totiž prosadili velká procenta úhrad nejen

na bezlepkovou dietu, ale spoustu dalších zdravotních diet. „Celiak na Slovensku
na bezlepkový tmavý chléb, který stojí 3,51 euro, dostane od státu 1,98 euro a v případě univerzální bezlepkové mouky, která stojí 4,07 euro, obdrží dokonce 3,55 euro,“
uvedla příklady z praxe Monika Sivá, slovenská studentka s diagnostikovanou celiakií žijící v Praze. „U pacientů s nárokem na dotaci se krevními testy na protilátky sleduje, zda poctivě dodržují bezlepkovou dietu. Bezlepkové potraviny u nás předepisuje lékař. Například doplňková tekutá výživa, co pomáhá celiakům s rozhozeným metabolismem těsně po diagnóze, je téměř celá dotována. Pacient platí jen 0,01 eura,“ dodáva Monika Sivá.

 

 

V Česku celiak může získat příspěvek na bezlepkovou dietu až 6 tisíc korun ročně

 

V České republice Všeobecná zdravotní pojišťovna v rámci programu Bezlepková dieta nabízí svým pojištěncům příspěvek 6.000,- Kč. Pacienti musí doložit potvrzení lékaře o diagnóze celiakie a originální platební doklady na potraviny s označením bezlepková potravina nebo potravina bez lepku s datem příslušného čtvrtletí. Pojištěnci také musí splňovat věkové limity.

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda nabízí příspěvek v maximální výši 1.500,- Kč ročně pro všechny bez rozdílu věku na úhradu nákladů spojených s dietním stravováním (po předložení originálního dokladu o zaplacení nákupu dietní stravy a vyjádření ošetřujícího lékaře o nezbytné dietě). „Příspěvek ve stejné výši  poskytuje ženám i mužům od 19 let s diagnózou celiakie Česká průmyslová zdravotní pojišťovna. Příspěvek je určen na bezlepkové potraviny, bezlepkové suroviny a domácí pekárnu,“ upřesnila Jana Slabá, specialista zdravotních pojišťoven společnosti AeskuLab. Pojištěnci ČPZP musí doložit výpis z bankovního účtu nebo průkazní kartičku k bankovnímu účtu, občanský průkaz a potvrzení od gastroenterologa.

Příspěvek na bezlepkové potraviny klientům nad 27 let nabízí Oborová zdravotní pojišťovna. Celiaci musí absolovovat alespoň jeden z nabízených preventivních programů a musí být registrovaní v Asistenční službě OZP a Vitakartě.  Poslední, kdo nabízí příspěvek na bezlepkovou dietu, je Revírní bratrská pokladna. Příspěvkem do výše 500,- Kč  hradí nákup potravin dětem s diagnózou celiakie.

 

Všeobecná zdravotní pojišťovna

· program Bezlepková dieta

· příspěvek ve výši 6.000,- Kč

· maximálně do věku 26 let

· pacient musí být nevýdělečně činný

· nutné je lékařské potvrzení o diagnostikované celiakii

· nutné je mít originální platební doklady za bezlepkové potraviny

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda

· maximální výše ročního příspěvku je 1.500,- Kč

· bez rozdílu věku

· nutné je lékařské potvrzení o diagnostikované celiakii

· nutné je mít originální platební doklady za bezlepkové potraviny

· příspěvek je určen na bezlepkové potraviny a domácí pekárnu

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna

· příspěvek ve výši 1.500,- Kč

· příspěvek je určen ženám i mužům od 19 let s diagnózou celiakie

· příspěvek je určen na bezlepkové potraviny a domácí pekárnu

· k proplacení na pobočce je nutné doložit výpis z bankovního účtu nebo průkazní kartičku k bankovnímu účtu, občanský průkaz a potvrzení od gastroenterologa

Oborová zdravotní pojišťovna

· příspěvek je určen klientům, kteří překročili věk 27 let

· žadatelé o příspěvek musí absolvovat preventivní program

· žadatelé musí být registrovaní v Asistenční službě OZP a Vitakartě

Revírní bratrská pokladna

· hradí příspěvek do výše 500,- Kč

· hradí nákup potravin dětem s diagnózou celiakie

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

Navrácení Ukrajinců

Proč by měli Ukrajinci, kteří už na Ukrajině nežijí třeba 20 let jít nyní za Ukrajinu bojovat? Nebo i ti, co jít bojovat nechtějí z jakýchkoliv důvodů, proč je nutit? Navíc nechápu to, že nejdřív jste vehementně podporovali přijetí uprchlíků z Ukrajiny a teď je zas tlačíte k návratu. Zamýšlel jste s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

22:03 Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

Akce Hrad plný pokladů nabídne celodenní zábavný kulturní program na hradě Hukvaldy. Formou workshop…