Nemocnice Na Homolce počtvrté obhájila mezinárodní akreditaci JCI

19.06.2014 14:30

Nemocnice Na Homolce počtvrté obhájila mezinárodní akreditaci JCI
Foto:
Popisek:

Prestižní světovou značku kvality – mezinárodní akreditaci JCI (Joint Commission International) obhájila Nemocnice Na Homolce úspěšně již počtvrté. V těchto dnech vedení nemocnice obdrželo certifikát od mezinárodní centrály JCI, sídlící v Chicagu, a akreditace tím oficiálně na další tři roky vstupuje v platnost. Znamená to potvrzení základních pilířů, na nichž Nemocnice Na Homolce dlouhodobě staví, a těmi jsou kvalita zdravotní péče, bezpečnost jejího poskytování a předcházení možným rizikům. Certifikát jasně říká, že toto vše je garantováno dodržováním přesně daných, náročných standardů, bez jejichž splnění by akreditace nebyla udělena.

„Je to nejen významné ocenění profesionality a práce našich zaměstnanců, ale zejména důležitý signál pro naše pacienty, že jsme bezpečná nemocnice. Nové standardy JCI, podle nichž jsme letos akreditovali, se ale oproti minulosti navíc zaměřují i na vlastní řízení nemocnice a sledují detailně například činnost managementu, tvorbu strategického plánu nemocnice a jejího rozpočtu nebo uplatňování principů kvality a bezpečnosti v externích smluvních vztazích nemocnice, tedy u našich dodavatelů,“ říká MUDr. Michal Šetlík, ředitel Nemocnice Na Homolce. Pro akreditační proces se nemocnice rozhodla před bezmála deseti lety a vybrala si k tomu celosvětově uznávanou auditorskou organizaci ze Spojených států, která má v akreditacích zdravotnických zařízení stoletou tradici. Poprvé certifikát JCI, udělovaný vždy na tři roky, Nemocnice Na Homolce získala v roce 2005, znovu jej obhájila v letech 2008, 2011 a úspěšným auditem z letošního roku získává akreditaci na období 2014 – 2017. „Jsme nemocnicí s nejdelším držením certifikátu  JCI v České republice. S kratší dobou držení se k nám připojují pražský Ústav hematologie a krevní transfúze, Fakultní nemocnice Ostrava a Masarykův onkologický ústav Brno,“ dodává ředitel Šetlík.

Samotný audit probíhal Na Homolce v posledním květnovém týdnu. „Stačilo nám vejít do vaší budovy, abychom viděli, že máte vysokou úroveň a na normách a procesech, neustále zlepšujících vaši činnost, pracujete dlouhodobě,“ řekl ve svém úvodním vystoupení Andrew Fallat, vedoucí tříčlenného týmu auditorů, složeného z lékaře, sestry a odborného technika. Tento tým poté během pěti pracovních dní prověřoval, jak nemocnice plní více než 1500 akreditačních ukazatelů, postihujících veškeré důležité činnosti, související jak s bezprostřední péčí o pacienty, tak s oblastí bezpečného, efektivního a správného řízení nemocnice.

Auditoři prověřili Nemocnici Na Homolce doslova od hlavy až k patě. Při některých rozhovorech či kontrolách byli společně všichni tři, většinu dní však trávil každý z auditorů svými individuálními inspekcemi. Prošli mnohá oddělení, hovořili s personálem, detailně kontrolovali správnost záznamů ve zdravotnické dokumentaci, systém poskytování zdravotní i ošetřovatelské péče, komunikaci s pacienty i s jejich příbuznými, nakládání s léky, údržbu zdravotnické techniky, provoz kuchyně, vztahy s dodavateli, nakládání s odpady, zajištění bezpečnosti pacientů i zaměstnanců, vybavení oddělení, prevenci infekcí a dekubitů, technické zázemí nemocnice, či nejrůznější organizační směrnice, včetně zajištění podmínek požární ochrany.

Standardy, podle nichž jsou nemocnice hodnoceny, organizace JCI každé tři roky upravuje. Ty nejnovější nabyly účinnosti od letošního prvního dubna, tedy nedlouho před akreditací Nemocnice Na Homolce. „Poslední, tedy páté vydání akreditačních standardů, přineslo mnoho změn, jak v obsahu standardů samotných, tak ve způsobu provádění auditu. Standardy jsou ve větší míře zaměřené na řízení jak celé nemocnice, tak jednotlivých oborů a oddělení. Významnou pozornost věnovali auditoři takzvaným indikátorům kvality, tedy tomu, jak nemocnice sleduje a zlepšuje výsledky zdravotní péče. Příkladem může být sledování času od příjmu pacienta s akutním infarktem myokardu nebo mozkovou příhodou do zahájení léčebného zákroku. Tyto výsledky patřily k silné stránce nemocnice během auditu,“ vysvětluje Mgr. Barbora Vaculíková, MBA, vedoucí Oddělení řízení kvality Nemocnice Na Homolce.

„Žádná nemocnice nikde na světě nesplňuje na sto procent všechny ukazatele, jež říkají, co je třeba udělat, aby byly dané standardy naplněny. Cílem akreditace není primárně kárat nemocnici za její chyby. Jde o to pouze poukázat na případné nedostatky, dát tak nemocnici možnost, aby je v nejbližší době odstranila, a tím svou kvalitu ještě dále zvýšila,“ poznamenal auditor Andrew Fallat poté, co oznámil, že Nemocnice Na Homolce dostatečně naplnila požadavky standardů a akreditační komise ji doporučí mezinárodní centrále JCI v Chicagu k udělení certifikátu JCI.  

Řízení kvality je z české legislativy povinnou součástí řízení nemocnice. V České republice má dnes českou či mezinárodní akreditaci přes 70 zdravotnických zařízení státních i soukromých a další procesem akreditace procházejí či se na něj připravují. „Systematickou realizaci akreditačních standardů po nás vyžaduje i náš zřizovatel, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, jakkoli na zohlednění akreditace stále nereflektují české zdravotní pojišťovny ve svých platbách,“ dodává ředitel Šetlík. Vedení nemocnice podle něj přesto považuje certifikát JCI za významnou konkurenční výhodu a jednoznačně akreditační proces podporuje.  „Chci proto poděkovat všem zaměstnancům, zejména ve zdravotnické části nemocnice, kteří odvedli a dále odvádějí maximum práce pro úspěch akreditačního auditu, ale především pro bezpečí našich pacientů.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…