Po pauze začal u krajského soudu vypovídat David Rath

07.08.2013 12:01

U Krajského soudu v Praze začal krátce před polednem výslech obžalovaných v kauze údajné korupce při ovlivňování veřejných zakázek. Zatímco Petr Kott a Kateřina Pancová se omezili na odmítnutí a pak už nevypovídali, bývalý hejtman David Rath začal svou podle očekávání dlouhou řeč.

Po pauze začal u krajského soudu vypovídat David Rath
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath se spoluobžalovaným Petrem Kottem

Po dvacetiminutové přestávce, která následovala po obžalovací řeči státního zástupce Petra Jiráta, pokračuje u Krajského soudu v Praze proces s bývalým středočeským hejtmanem a deseti dalšími obžalovanými v kauze údajné korupce při ovlivňování veřejných zakázek. V soudní síni je přibližně sedmdesát lidí, jsou větší bezpečnostní opatření než jindy, posílena byla i justiční stráž.

„Obžalobě nerozumím a necítím se vinen,“ řekl po pauze ve velice krátkém vystoupení bývalý poslanec Petr Kott a dále odmítl vypovídat. Po něm předstoupila Kateřina Pancová a hájila se hodně podobně. „Výběrová řízení jsem nebyla schopná ovlivňovat, zmíněné výnosy z údajné trestné činy jsou nereálné,“ prohlásila velice tiše mluvící Pancová a také ona odmítla odpovídat na dotazy.

Čtvrt hodiny před polednem přišla řada na exhejtmana Davida Ratha. „Beru jako brutální nátlak, že jsem patnáct měsíců v kriminále. To beru jako silný nátlak na svou osobu,“ zdůraznil hned na začátku svého vystoupení David Rath, že vazba je v Česku nátlakový prostředek. Podle něj je kauza způsobem, jak zatočit s nepohodlným opozičním politikem. Podle něj bylo potřeba pro frustrovanou společnost předložit jeden případ, jímž se táhnou jako linie jména Gregor, Bradáčová a Pospíšil. „Ostatní měli smůlu, že byli v nesprávnou chvíli na nesprávném místě,“ poznamenal poslanec k dalším spoluobžalovaným.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský, jih

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…