Počet nehod chodců s hudbou ve sluchátkách výrazně vzrostl

21.10.2012 0:00

Počet vážných nehod lidí, kteří za chůze poslouchají hudbu přes sluchátka, se za posledních šest let ztrojnásobil.

Počet nehod chodců s hudbou ve sluchátkách výrazně vzrostl
Foto:
Popisek:

Vyplývá to z výsledků nové americké studie týmu z Baltimoru ve státě Maryland, uveřejněné ve specializovaném časopise Injury prevention. Obětí nehod byla většinou mládež nebo mladí dospělí.
   
Většina neštěstí se odehrála ve městech, pouze jeden případ z deseti připadá na oblast venkova. Studie, o které informovala agentura AFP, probíhala od ledna 2004 do června 2011.
   
Obětem bylo průměrně 21 let. Asi polovina z nich (55 procent) zemřela při střetu s vlakem. Asi dvě třetiny (68 procent) z toho byli muži, přibližně stejnému počtu lidí (67 procent) bylo v době nehody méně než 30 let, uvádí studie.
   
Ve sledovaném období bylo zaznamenáno 116 úmrtí, z toho 16 připadá na rok 2004 až 2005. V letech 2010 až 2011 stouply počty na 47.
   
Z celkových 116 kolizí bylo 81 smrtelných. V 75 procentech případů svědci nehod uvedli, že oběť měla na uších sluchátka. U více než čtvrtiny nehod byl použit klakson nebo jiný druh zvukového varování, který mohl zabránit ranění chodce.
   
Podle autorů studie, týmu doktora Richarda Lichensteina z Baltimoru, bylo většinou důvodem odvedení pozornosti člověka díky hudbě. Zároveň vědci připomněli, že hudba zaměstnává sluchové receptory a redukuje tak vizuální pozornost.
   
"Nebezpečí používání sluchátek u řidičů je dobře dokumentováno," upozorňuje studie. "Obecně se ale ví málo o spojitosti nošení sluchátek a nehodách chodců," dodává.
   
Podle čísel vztahujících se na Spojené státy umírá při střetu s autem asi 4000 až 5000 chodců ročně, to je asi deset až dvanáct procent celkového počtu mrtvých na silnicích v USA. Při střetu s vlakem zemře v USA asi padesátka chodců za rok.

(MB,ČTK,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…