Poslanci schválili využití stamiliónů z Pozemkového fondu a odešli domů

09.11.2012 16:02

I když si na dnešní den poslanci naplánovali projednat mnoho předloh – a dokonce některé z nich si ještě ráno zařadili do programu navíc - jednali pak jen do 14 hodin. Jako poslední bod tak schválili předlohu, která umožní vládě použít více než dvě miliardy korun z příjmů Pozemkového fondu ČR na zemědělské, lesnické a vodohospodářské účely. Novela teď půjde do Senátu.

Poslanci schválili využití stamiliónů z Pozemkového fondu a odešli domů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve sněmovně proběhly interpelace na vládu. Účast ministrů nebyla valná

Poslanci dnes skončili svůj hlasovací maratón těsně před 14.00 hodinou. Zbývající neprojednané body z programu totiž vyřadili.

„Vzhledem k tomu, že o třetích čteních je možné hlasovat pouze do 14 hodin, tak to zřejmě bude poslední třetí čtení, které jsme tady nyní projednali,“ poznamenal místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek, když poslanci „odmávali“ předlohu, která umožní vládě použít peníze z výnosů Pozemkového fondu.

„Nechám nyní hlasovat sněmovnu o tom, že vyřadíme všechny zbývající body z pořadu schůze. Budeme hlasovat o vyřazení všech zbývajících třetích, prvních i druhých čtení z pořadu schůze,“ zavelel pak Zaorálek. Poslanci pak tak skutečně učinili a do svých domovů či kanceláří se tak díky tomu rozešli jen dvě hodiny po poledni.

Zemědělci by mohli využít 630 milionů korun

Předloha o využití více než dvou miliard korun z příjmů Pozemkového fondu ČR na zemědělské, lesnické a vodohospodářské účely je návrhem poslanců ODS, TOP 09, ČSSD a KSČM a má rozšířit právo vlády použít peníze z fondu například na Program rozvoje venkova na letošní i příští rok v celkovém objemu 800 milionů korun. Na národní podpory zemědělcům by pak vláda mohla využít 630 milionů korun. Dalších 330 milionů korun částku by kabinet mohl vynaložit na programy podpor pro Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond.

Na vápnění lesů by mohlo z rozhodnutí vlády jít 140 milionů korun, na výstavbu čističek odpadních vod by vláda mohla uvolnit 100 milionů. Na doplňkové platby k přímým platbám by mohlo jít 400 milionů a na pozemkové úpravy pro protipovodňovou prevenci by vláda mohla využít 200 milionů korun.

Novela nyní zamíří k posouzení do Senátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…