Pryč s oplácanými dětmi. Pražská ČSSD má recept, jak si s nimi poradit

06.09.2014 13:16

Ve škále priorit pražské sociální demokracie pro nadcházející komunální volby samozřejmě nechybí ta, která je zaměřena na mládež a oblast školství. Málo obvyklé však je, že se chce soustředit na stravování ve školách. A to ať už skladbou jídelníčků ve školních jídelnách, podporou žáků ze sociálně slabších rodin, ale také vyhlášením války automatům na obezitu.

Pryč s oplácanými dětmi. Pražská ČSSD má recept, jak si s nimi poradit
Foto: Archiv ČSSD
Popisek: Miloslav Ludvík, kandidát ČSSD na pražského primátora

Pražská ČSSD bije na poplach. V poslední době v hlavním městě rok od roku roste počet žáků prvních tříd, zatímco počet základních škol v Praze klesá. „Politická reprezentace se žene až za vlnou, místo aby byla před ní a situaci předvídala a včas řešila,“ kritizuje kandidát ČSSD na primátora Prahy a ředitel Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík to, že vedení města nereaguje pružně na demografický vývoj.

Rostoucí počet narozených dětí se zatím projevuje především v nedostatku míst v mateřských školkách. „Nyní se tento kapacitní problém začíná přesouvat na úroveň základních škol. Je nejvyšší čas na to reagovat, jinak budou naše děti sedět v přeplněných třídách. Kvalita výuky se bude snižovat a neúnosně porostou nároky na učitele,“ upozorňuje Miloslav Ludvík, ředitel největšího zdravotnického zařízení v zemi, že je třeba dramaticky urychlit zvýšení kapacity prvního stupně základních škol.

Obědové konto dostane do školních jídelen všechny děti

Sociální demokracie v Praze se nechystá řešit jen kapacitu škol, ale i to, aby do nich chodily zdravé děti. „Jednou z priorit ČSSD je zdravé stravování dětí a osvěta v oblasti stravování. Děti nejedí ovoce a zeleninu, nezdravé stravovací návyky si pak nesou celý život. Otázkou zdravé výživy je proto třeba se vážně zabývat, a i proto je nutné obnovit na Magistrátu hlavního města Prahy pozici metodika pro školní stravování,“ konstatuje Daniel Štěpán, odborník na stravování a kandidát ČSSD do pražského zastupitelstva, jenž působí jako místostarosta Prahy 7.

K obědům ve školních jídelnách je však třeba zajistit přístup všem žákům. „Chceme podporovat děti ze sociálně slabých rodin, aby mohli obědvat, i když na to jejich rodiče nemají finanční prostředky. Zavedeme proto tzv. Obědové konto, jaké funguje na Praze 7,“ vysvětluje Daniel Štěpán princip, díky němuž lze přispívat na transparentní účet částkami, které se pak využijí na úhradu obědů žáků ze sociálně slabších rodin.

Vyhlášení války školním automatům na obezitu

Špatné stravovací nároky od dětství nejsou dány jenom tím, že někteří žáci nemají možnost pravidelného oběda, ale i lákadly, které na ně uvnitř škol až dosud číhají. „Rozhodli jsme se vyhlásit válku automatům na obezitu,“ prohlašuje Daniel Štěpán s tím, že ČSSD je připravena vyvinout tlak na ředitele škol, aby odstranili automaty převážně se sladkostmi a sladkými nápoji ze škol, nebo zásadním způsobem změnili jejich sortiment.

Ruku v ruce se zdravým stravováním se chce pražská ČSSD zaměřit i na dostatečnou pohybovou aktivitu dětí. „Sport a způsob života s ním spojený funguje jako nejlepší prevence vzniku závažných onemocnění. Proto podpoříme rozšiřování sportovních aktivit i jejich financování na školách. Vyčleníme jedno procento z rozpočtu Hlavního města Prahy na podporu sportu,“ říká Irena Ropková, kandidátka do Zastupitelstva za ČSSD a dosavadní radní pro sport na Praze 3.

Právní ochrana pedagogů i předcházení patologickým jevům

ČSSD plánuje zachovat příspěvek na mzdy pro pracovníky středních škol ve výši minimálně 200 milionů Kč ročně a pro pracovníky základních škol ve výši minimálně 100 milionů Kč ročně. „Nechci se chlubit, ale každoročně odměny pro pedagogické pracovníky prosazovala sociální demokracie. Navíc chceme připravit právní ochranu pedagogů a pracovníků, protože roste agresivita ve společnosti. A chystáme i preventivní programy, které by předcházely patologickým jevům, šikaně a kyberšikaně,“ dodává k povolebním plánům pražské ČSSD její kandidát na primátora Miloslav Ludvík.

Brožura ČSSD k tématu ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

7:21 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

ČSOB se chlubí tím, že „motivuje“ své klienty k zeleným řešením a nejinak se staví také ke svým fire…