Ludvík (ČSSD): Chceme vytvořit funkční záchytnou síť, která pomůže lidem bez domova

26.08.2014 12:50

Je třeba okamžitě zastavit nárůst počtu lidí bez domova.

Ludvík (ČSSD): Chceme vytvořit funkční záchytnou síť, která pomůže lidem bez domova
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Miloslav Ludvík přichází na jednání zastupitelstva do budovy magistrátu

Tým zkušených lidí věnujících se koncepčnímu řešení bezdomovectví v Praze, poradenství pro osoby bezdomovectvím ohrožené, speciální zdravotnická zařízení, noclehárny či pracovní příležitosti pro bezdomovce. To a mnoho dalších jsou opatření, kterými chce pražská ČSSD řešit a co nejdříve zastavit alarmující nárůst bezdomovectví v hlavním městě. 

Stále rostoucí problém lidí bez přístřeší současné vedení Prahy svým čistě represivním přístupem  pouze odsouvá. ČSSD proto přichází s ucelenou koncepcí pro postupné řešení problematiky bezdomovectví, která se v prvé řadě zaměřuje na implementaci preventivních a podpůrných opatření, které mají bezdomovectví předcházet a pomáhat návratu do běžného života. Pokud budou uvedeny do praxe všechna navrhovaná opatření,  až dvě třetiny lidí bez domova budou moci opustit ulice a nalézt přechodné bydlení. 

Dle sčítání z roku 2010 se v Praze pohybovalo okolo 4 tisíc lidí bez domova, od té doby k tomuto počtu přibývají každý rok další stovky osob, z toho zhruba jedna třetina je tzv. viditelných bezdomovců. Kvůli nekoncepčnímu přístupu magistrátu, který řeší pouze viditelné následky, ale nikoliv příčiny, tak v Praze každoročně přibydou stovky nových lidí bez střechy nad hlavou. Pokud Praha nezmění svoji dosavadní strategii, dosáhne počet bezdomovců v roce 2020 hranici 13 tisíc.

„K otázce bezdomovectví musíme přistupovat komplexně, neboť se jedná o složitý problém, který má značný sociálně-zdravotní přesah. Proto není možné dělat jen jednostranná opatření, to pouze problém přesouvá, ale neřeší,“ říká Miloslav Ludvík, kandidát na primátora za ČSSD. „My chceme ve spolupráci s městskými částmi postupně vytvořit funkční záchytnou síť, která pomůže jak lidem bez domova a těm ohroženým bezdomovectvím, tak zároveň i zvýší celkovou kvalitu života ve městě,“ vysvětluje povolební plány sociálnědemokratický kandidát na primátora Prahy.

Podle Ludvíka je nutné skokově zvýšit investice. „Pro dosažení ideálního stavu, jakého díky obdobné koncepci dosáhli například ve Vídni, odhadujeme nutnost investovat během příštích čtyř let zhruba 750 milionů korun,“ vyčísluje. Tato částka podle něj zahrnuje jak náklady na nové ubytovací kapacity, tak i posílení terénních služeb organizací, které se problematikou dlouhodobě zabývají a představují páteř celého systému, tak i preventivní opatření, která budou bezdomovectví předcházet.

„Současná koncepce, kterou přijala Rada hlavního města, je bezzubým a nefunkčním materiálem, neboť zcela postrádá praktická řešení v podpůrné části. Praha zbytečně ztratila tři roky. Zastavily se projekty, které mohly zajistit potřebné kapacity, a už nyní mohl být počet lidí bez domova daleko nižší. Počet lidí ohrožených bezdomovectvím stále stoupá, jsou mezi nimi senioři i mladí lidé, problém eskaluje a je nejvyšší čas s ním začít něco dělat,“ doplňuje Petr Dolínek, kandidát do zastupitelstva za ČSSD.

Souhrn návrhů preventivních opatření:

• Na problematiku bezdomovectví vyčleníme samostatný tým, který bude implementaci koncepce řešit v součinnosti s jednotlivými městskými částmi, Městskou policií hlavního města Prahy, Českými dráhami, Dopravním podnikem hlavního města Prahy, neziskovými organizacemi a dalšími institucemi, kterých se fenomén bezdomovectví přímo týká.

• Budeme intenzivně spolupracovat s ostatními kraji a vyžadovat od nich peníze za poskytování služeb bezdomovcům, kteří nemají trvalé bydliště v Praze, ale využívají pražský podpůrný systém.

• Vytvoříme celoplošný systém poradenství pro osoby ohrožené bezdomovectvím a prosadíme programy na řešení tzv. polobezdomovectví či skrytého bezdomovectví.

• Vytvoříme trvalé noclehárny pro bezdomovce za symbolickou cenu s cílem obnovit jejich sociální a hygienické návyky. Zároveň podpoříme rozšíření kapacit azylových domů i zřízení nízkoprahových center s denním provozem.

• Vytvoříme pracovní příležitosti pro bezdomovce v oblasti málo kvalifikovaných činností se systémem denních výplat.

• Budeme prosazovat zavedení tzv. sociálně odpovědného zadávání veřejných zakázek, které zavede podmínku zaměstnání dlouhodobě nezaměstnaných nebo jinak sociálně vyloučených osob na realizaci zakázky.

• Vybudujeme zdravotnické zařízení pro osoby bez přístřeší s důrazem na zdravotní prevenci a na zubní péči. Nesmí se nikdy stát, že lékař odmítne bezdomovce ošetřit.

• Podpoříme systém potravinové pomoci prostřednictvím potravinových bank a distribuci těchto potravin prostřednictvím nevládních neziskových organizací a městských částí potřebným spoluobčanům.

• Podpoříme vypracování celostátní koncepce sociálního bydlení, která zahájí proces substituce tzv. sociálních ubytoven na důstojné a cenově akceptovatelné bydlení. Iniciujeme předložení legislativního návrhu, který bude definovat standard sociálního bydlení a pravidla pro jejich obsazování, včetně ústupového a startovacího bydlení. Tím napomůžeme k opětovnému začleňování bezdomovců do běžného života a zároveň budeme předcházet možné ztrátě bydlení u ohrožených skupin obyvatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

13:04 Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru na Ukrajině.