Rath k Šnajdrovi: Je to numizmatik a bere peníze od kolegů. Šnajdr: Žalovat ho nebudu

04.10.2011 17:40

Projekt elektronických zdravotních knížek IZIP má novu rovinu slovní války mezi dvěma poslanci: středočeským hejtmanem Davidem Rathem a Markem Šnajdrem, jenž je předsedou správní rady VZP. Rath totiž dnes Šnajdra nazval numizmatikem, který je s největší pravděpodobností na výplatní listině svých kolegů, pánů Cabrnocha a Ouzkého. Navíc jim prý slouží jako „užitečný idiot.“

Rath k Šnajdrovi: Je to numizmatik a bere peníze od kolegů. Šnajdr: Žalovat ho nebudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Projekt elektronických zdravotních knížek IZIP je podle středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD) klasický tunel, kde jde zodpovědnost především za poslancem a předsedou správní rady VZP Markem Šnajdrem (ODS). Celá kauza je podle Ratha navíc kryta vedením zdravotní pojišťovny, v jejímž čele stojí Pavel Horák. Poslanec Marek Šnajdr pak pro IZIP prý dělal toho, kdo celou věc kryje a to již za dob, kdy byl ministrem Tomáš Julínek.

„Dnes jsme nad částkou jedné miliardy korun, kterou VZP dala do něčeho, co nefunguje," uvedl Rath na brífinku k projektu IZIP.

Ministerstvo zdravotnictví totiž dnes vyzvalo vedení VZP, aby pozastavilo provoz elektronické zdravotní knížky IZIP. Projekt by měl být nejprve ozkoušen. Ministr Leoš Heger také chce vyzvat VZP, aby provedla audit svých vztahů a smluv s firmou IZIP.

Více zde:

Pondělní pořad České televize Reportéři ČT totiž kromě jiného uvedl, že europoslanci za ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký, kteří za projektem stojí, předali na konci srpna svůj podíl v projektu neznámé švýcarské firmě. Na to ale dnes také reagoval Rath slovy, že právě kvůli tomu, tedy neznámému majetkovému propojení v IZIP, chtěla ČSSD před několika týdny hovořit na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny.

Šnajdrova afinita k penězům je prý velmi silná

„Podle mého názoru jde o věc, která je kryta vedením zdravotní pojišťovny a nese za ni odpovědnost nejenom ředitel Horák, ale i předseda správní rady VZP Marek Šnajdr," podotkl dále Rath s tím, že podle jeho informací Horák neudělá žádné zásadní rozhodnutí bez předchozího souhlasu Šnajdra. Toho pak nazval užitečným idiotem, který slouží jen zájmům Ouzkého a Cabrnocha.

„Mohu se jen ptát, zda je v této kauze pan Šnajdr také na výplatní listině svých kolegů, pánů Cabrnocha a Ouzkého, a má z toho i osobní prospěch, nebo jim slouží jako svého druhu užitečný idiot. Jak znám pana Šnajdra, tak bych si nevsadil na to, že je pouze v pasivní roli užitečného idiota. On je velmi aktivní a jak známe, jeho afinita k penězům je velmi silná, takže se mu všeobecně v Poslanecké sněmovně říká numizmatik," pronesl horkokrevně Rath.

To říká čtyřikrát týdně

Šnajdr na to ale následně opáčil, že podobné nehorázné výroky říká poslanec a středočeský hajtman tak čtyřikrát týdně. A už se proto nad nimi prý ani nepozastavuje. „Celá naše veřejnost je na to zvyklá a já také. Nechci s ním soutěžit v míře křupanství, v tom on zcela nepochybně vede," dloubnul si Šnajdr do Ratha v rozhovoru pro ČT 24.

Faktem ale je, že středočeský hejtman IZIP ostře kritizoval už jako ministr zdravotnictví. Už tehdy podle něj totiž panovalo podezření, že přes projekt dochází k tunelování VZP.

„Při auditech se ale ukázalo, že smlouva je samozřejmě udělaná velmi nevýhodně pro VZP, čili nešlo ji rychle ukončit," dodal Rath k projektu, jenž nazval nevýhodným. Podle jeho slov prý nešlo smlouvu ukončit standardně.  Nakonec ale vše vzal do svých rukou právě Šnajdr, který se stal předsedou správní rady VZP a před tím byl náměstek ministra zdravotnictví Tomáše Julínka z ODS.    

Pořad byl pro něj překvapením

Rath ale podle Šnajdra  mate českou veřejnost, a to tím, že to byl on, kdo projekt zastavil. A on v projektu prý nemohl svévolně dělat nic, jak Rath naznačuje.

„Byla to tato správní rada, která řekla, že bude v IZIP pokračovat, ovšem jen za předpokladu, pokud se prokáže, že prostředky vložené přináší pojišťovně úspory," podotkl Šnajdr. Podle něj jsou informace, které uvedla ČT v Reportérech i pro něj překvapením, neboť nedošlo k faktickému vypořádání a akcie nyní leží v advokátní úschově, a to do chvíle, než bude proveden audit.

„Podávat na Davida Ratha trestní oznámení? Tak to je jen slovní hříčka," zavrtěl nakonec Šnajdr hlavou nad otázkou, zda se bude urážkami, jenž Rath spustil na jeho hlavu, nějak zabývat.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

10:52 Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

„Poopravil jsem své názory. Už nejsem tak zapřisáhlý amerikanofil jako v osmdesátých letech. Možná, …