Rázná žena z ČSSD: Babišovi něco chybí, nemá zbraně proti korupci

13.12.2011 19:18

Místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová je rázná žena, která pro mnohé symbolizuje boj proti korupci. A boj proti korupci je v současné době jedním z hlavních témat dne na domácí politické scéně. A zdá se, že situace se začíná přeci jen trochu lepšit, na povrch vyplouvají různé kauzy a zasahují dost vysoko.

Rázná žena z ČSSD: Babišovi něco chybí, nemá zbraně proti korupci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Rusnokovy vlády Marie Benešová

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová zůstává přese všechno poměrně skeptická. Obává se, že se jedná jen o špičku ledovce a nic se nedotáhne do konce tak, aby kauzy skončily vynesením rozsudku.

Sledujeme téma Korupce

V poslední době se v boji proti korupci silně angažuje miliardář Andrej Babiš. Třetí nejbohatší člověk v Česku Andrej Babiš se pouští velice zostra do zdejších politických poměrů. Inicioval vznik hnutí ANO 2011, které má za cíl bojovat proti korupci.

Více o Andreji Babišovi ZDE
Čtěte vše o výzvě ANO 2011

Toto hnutí má pak v parlamentu prosadit zákony, které české ekonomické prostředí ozdraví. „Jsem naštvaný, protože politici naši zemi od revoluce nejenže neumějí řídit, ale přihlížejí jejímu rozkrádání, žijeme v nefunkčním státě," sdělil ve své výzvě občanům miliardář Babiš. Podle majitele holdingu Agrofert Babiše přitom má Česká republika potenciál dosáhnout podobné hospodářské úrovně, na jaké je například dnešní Švýcarsko. Je však potřeba změnit politické pořádky.



Šetřit musí policie, ne audit

Marie Benešová zůstává poměrně chladná k názoru, že by Babiš měl zavedené pořádky v zemi změnit bez toho, aby nesledoval svůj osobní zájem.  „Teprve čas ukáže, jak vážně to pan Babiš myslí. Jeho projekt sice zní hezky, ale zatím je dost nekonkrétní. Jaksi tam postrádám zásadní věci, jako třeba, jak chce s korupcí bojovat. Zatím se mi nedostal do rukou nějaký konkrétní program, takže mi přijde značně předčasné to nějak hodnotit. Řeči se vedou, ale zatím nic hmatatelného tam není,“ říká pro ParlamentníListy.cz místopředsedkyně ČSSD.

V těchto dnech se hodně hovoří o případu Ivo Rittiga. Podle Nadačního fondu proti korupci dostával 17 haléřů z každé předražéné jízdenky pražské hromadné dopravy. Peníze měl lobbista získat na základě 4 roky staré smlouvy mezi společností Neograph, která dopravnímu podniku (DPP) dodávala jízdenky, a společností Cokeville Assets se sídlem na Panenských ostrovech. „Zrovna včera jsem tu kauzu poslouchala, ale nevím, co k tomu mám říct. Musí to důkladně vyšetřit policie a ne nějaký audit. Auditů, které nezjistily nic, nebo byly zmanipulované, jsem za svou kariéru zažila dost. Nerada se unáhluji a všechny tyto kauzy by měly končit soudním výrokem,“ prohlašuje Benešová.



Nečasova vláda, to je kuriozita

Nečasova vláda se sama definovala jako vláda boje proti korupci. Korupčních afér však už měla více, než všechny její předchůdkyně. „Je to dost kuriózní situace. Vláda, ale s tolika skandály rozhodně nepůsobí příliš protikorupčně. Zatím se ale nic nedotáhlo do konce, mnoho kauz jaksi vyšumělo. Je pravda, že to vypadá, že Stanislav Mečl přinesl nový vítr na nejvyšší státní zastupitelství, uvidíme jaké bude mít výsledky,. Vymýtit korupci je strašně těžký úkol, lehčí je o tom hovořit,“ míní bývalá nejvyšší státní zástupkyně.

Boj proti korupci má velmi dobře zpracovaný i nová politická strana, Národní socialisté – levice 21. století, Jiřího Paroubka. „Na to se opravdu těším. Raději to snad nebudu komentovat,“ usmívá se Benešová, která s Jiřím Paroubkem nemá nejlepší vztahy. 



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…