Rozhlas: Kvůli třetímu odboji mají úředníci nával. Už se přihlásilo 500 lidí

24.11.2011 10:09

Už týden přijímá ministerstvo obrany žádosti o osvědčení účastníka třetího odboje. Za tak krátkou dobu ale zájem o uznání svých aktivit v protikomunistickém odboji projevilo již 500 lidí.

Rozhlas: Kvůli třetímu odboji mají úředníci nával. Už se přihlásilo 500 lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Den otevřených dveří ve sněmovně

Kolem zákona o třetím odboji bylo v Poslanecké sněmovně letos v únoru pěkně rušno. Vědomý odpor k ocenění účastníků třetího odboje tehdy dávali ve sněmovně najevo především komunističtí poslanci. V diskuzi vystupovala nejdůrazněji poslankyně KSČM Marta Semelová, které vadilo, že stát ocení, jak řekla, lidi typu Mašínů a Paumera.

Nakonec ale zákon prošel a zákonodárci naplánovali, že začne platit již letos 17. listopadu. Co je ale cílem zákona? Především chce morálně i finančně ocenit lidi, kteří aktivně vystoupili proti totalitě a hrozila jim proto ztráta života, majetku nebo vězení. Autory návrhu byli poslanci ODS, TOP 09 a Věcí veřejných i ČSSD.

Jak ale upozornil Český rozhlas, ministerstvo obrany skutečně minulý týden otevřelo odbor pro vyřizování žádostí o osvědčení účastníka třetího odboje.

„Už v tento sváteční den dorazili první zájemci. K osvědčení dostane úspěšný žadatel jednorázově sto tisíc korun, statut válečného veterána, a pokud má malou penzi, dorovná se mu na průměr," zmínil k tomu rozhlas.

„Ten den přišlo téměř dvacet žádostí. Myslím, že to bylo takové symbolické datum, které bychom chtěli i příští rok dodržet," přisvědčil personální náměstek ministra obrany Michael Hrbata.

Zatím se hlásí většinou přímí účastníci odboje, ale o finanční ocenění mohou požádat i pozůstalí lidí, kteří se účinnosti zákona o třetím odboji nedožili.

Pozůstalí nesměli donášet

I jejich nárok ale úředníci prý přezkoumají. Potvrdila to ředitelka odboru pro válečné veterány Iveta Hlásecká.

„Jednou z podmínek je, že s manželem, či manželkou, žil pozůstalý v době, kdy byla prováděna odbojová činnost. Ještě je podmínka, že nesměli na manžela, či manželku v uvozovkách donášet," informovala ale Hlásecká.

Jenže již se proti zákonu ozývají prý političtí vězni. Při tak velkém zájmu o osvědčení mají totiž obavy, aby kvůli stotisícovému ocenění nedocházelo k podvodům a ke třetímu odboji se nehlásili lidé, kteří se ho aktivně nezúčastnili, ale na režim si jen zanadávali v hospodě. Tomu by ale mělo podle rádia zabránit prověření informací od žadatelů v příslušných archivech.

„Oslovené instituce provedou šetření ve svých materiálech a následně Archiv bezpečnostních složek zpracuje odborné stanovisko a následně se odešle na ministerstvo obrany, které rozhodne," vysvětlil postup při ověřování náměstek ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů Jan Kalous.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…