Schwarzenberg polskému ministru zahraničí přiznal: V otázkách EU nejsme jednotní

04.07.2012 21:31

Bude Česko ostrovem uprostřed eurozóny? Takovou otázku během středečního setkání v Praze položil se polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski. Ten také poznamenal, že jakmile EU překoná současnou krizi, jsou Poláci odhodláni přijmout euro.

Schwarzenberg polskému ministru zahraničí přiznal: V otázkách EU nejsme jednotní
Foto: Martin Kovář
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Debaty s politology a novináři se ve středu kromě šéfa polské diplomacie Sikorského zúčastnil i jeho český protějšek a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Ten při setkání zdůraznil, že česká vláda není v postoji k Evropské unii a eurozóně jednotná.

Češi se podle knížete v pohledu na EU umoudří

Otevřené konflikty v problematice EU se mezi vládní ODS a TOP 09 ukázaly například při jednání o fiskálním paktu, který by unii umožňoval kontrolovat národní rozpočty a udělovat sankce za špatnou fiskální disciplínu. Podle Schwarzenberga ale nakonec realistickou shodu ve svém pohledu k EU najde.

„Ale až se situace v eurozóně zlepší, ovlivní to i politiku u vás. Slovensko už v euru je, Německo, váš největší obchodní partner je v eurozóně, když přistoupí Polsko a případně Maďarsko, budete pak ostrovem?“ obracel se polský ministr na knížete.

Důležité je, že české vláda stále k přijetím eura počítá. Naše země je k němu navíc zavázána referendem o přístupu ČR do EU. Tato se otevřela i během českého schvalování trvalého Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), který by okamžikem přístupu k euru pro naši zemi znamenal závazek 350 miliard korun a mohl by se navíc neomezeně navyšovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…