Šéf protidrogovky: Kdo mluví o legalizaci drog, je populista

28.09.2011 19:19

Populismus v politice, co se týče drog, je velmi nebezpečný. Syntetický heroin z východu je stále oblíbenější. Na vietnamské tržnice v pohraničí si Němci jezdí pro pár dávek pervitinu. Nezkušení policisté se nemají od koho učit. Šéf Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych vlastní názory netají a dvacet let působení protidrogovky k ohlédnutí přímo vybízí. Nechce přebírat konfrontační styl svého předchůdce Jiřího Komorouse, spíš mu prý jde o vyargumentovanou domluvu.

Šéf protidrogovky: Kdo mluví o legalizaci drog, je populista
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie zatýká

Současný ředitel Národní protidrogové centrály (NPC) převzal funkci v roce 2009 po respektovaném šéfovi Jiřím Komorousovi. „Nastoupit po Gogovi, jak se mu říká, bylo lidsky složité. Pomohl mi tím, že se po odchodu z protidrogovky tématu drog uzavřel, takže jsem si mohl nastavit vlastní komunikační styl. Jsem spíš pro argumentovanou spolupráci, než pro hádky přes média. Na jedné straně chytří a liberální lékaři a pak policisté, co jen straší a buzerují. To dělení nikam nevede, takže chci odborníky přitáhnout více ke spoluzodpovědnosti za stav drogové problematiky," vysvětluje ParlamentnímListům.cz Frydrych s tím, že v tomto duchu komunikuje i s protidrogovým koordinátorem Jindřichem Vobořilem. Vládní orgán by podle něj měl vystupovat v určité shodě s policií, tedy říci jasné ne snahám o zavedení aplikačních místností pro drogově závislé či testování extáze na tanečních zábavách.

Česko je v protidrogovém boji nejměkčí

Od revoluce se podle šéfa protidrogovky vždy našla strana, která si legalizaci některých drog nebo zmírnění represe dala do svého předvolebního programu. „O takových politicích si myslím, že na to osobně mají jiný názor, ale využívají zajímavosti tématu a před volbami tím chtějí zaujmout část voličstva. Je to populismus. Když jsou bezprostředně konfrontováni se stavem, tak od žádného soudného politika neuslyšíte opakovat teze o přínosnosti legalizace či zmírnění represe. Vždyť už neexistuje stát v Evropě, který by při vymáhání práva, co se týče drog, byl benevolentnější než Česko," soudí Jakub Frydrych.

Čtěte také:
Komentátor radí Johnovi, proč vyhodit Komorouse
Komorous bude opatrovat politiky
Véčka už mají zástupce na vnitru. Radí Komorousovi
Místo policejního ředitele chci Komorouse, říká Huml
Komorous: Nejlepší je ten trestný čin, který se nestal

Vadí mu nezodpovědný přístup části politického spektra k otázkám drog, protože má negativní dopad na vytváření zákonných norem. Proto v poslední novele zákona byly odděleny měkké od tvrdých drog a upravuje se nakládání s konopím a jinými drogami. „Je to úkrok k toleranci. V důvodové zprávě stálo psáno, že je třeba snížit trestní represi. Evokuje to, že se nejvíc zabýváme konzumenty, ale jde o lež. Užívání samo není protiprávní, takže uživatelé jsou svědci anebo pachatelé, když drogu vyrábějí, dovážejí či prodávají dál. Nikdo z kriminalistů není zvědavý na osm kytek mariánky v květináči. Podle zásady oficiality se ale i takovými oznámeními musíme zabývat, přestože to stojí obrovské peníze. V Německu nebo Nizozemí se takovými věcmi s ohledem na společenskou škodlivost nezabývají. U nás je to zakotveno v právním řádu," podotýká pro ParlamentníListy.cz.

Policisté se musí naučit řemeslu od starších

Ideální stav podle policejního prezídia je nad 40 000 policistů. Přesto podle některých scénářů by mělo odejít až 2 000 příslušníků, což by způsobilo podstav, ale nováčci se již nejspíš přibírat nebudou. Kvůli tomu se mezi policisty šíří obavy a mezi odborníky starost o kvalitu policejní práce. „Policie je zkušenostní organizace. Nikdy to nebude montovna Nošovice, která s ohledem na stav zakázek nebo hospodářské výsledky propouští anebo přibírá zaměstnance. Policista, pokud ho to baví, se může po sedmi letech odborného růstu změnit ve specialistu. Když se policie nebude doplňovat, vznikne generační proluka, která se bude těžce zacelovat," říká a uvádí, že nastoupil do podobné generační proluky, ale na jeho oddělení ještě zůstali zkušení policisté, od nichž se měl čemu naučit.

„Dnes zkušených policistů ubývá. A ti s praxí nejvýše čtyři roky zaučují mladé. Kvalita práce tím trpí. Na kriminálce mladí policisté pracují hlavně administrativně, přičemž dovednosti jako odhalování a objasňování dostávají malý prostor. Systematicky je nikdo nevede k práci s informacemi, zdroji a tak dále. Klasická operativa trpí a detektivové se mění v úředníky," dodává s tím, že NPC má 160 příslušníků, ale zatím žádné problémy s úbytkem zkušených kriminalistů nepociťuje. V útvaru slouží sto procent vysokoškoláků, věkový průměr 38 let a 16 let v průměru služby u policie. „Probíhá to plíživě. Spousta policistů trpí deziluzí a přemýšlí, jestli mají pro stát stále pracovat či ne," doplňuje. V Česku se jinak drogovou kriminalitou zabývá na 430 kriminalistů. V počtu jsou nicméně zahrnuti i detektivové v okresech, na krajích a šedesát lidí z celní protidrogové jednotky.

Nové trendy na drogové scéně

Boj s výrobci či distributory je celoživotní běh přes překážky. Každým rokem se objevují nové trendy. „Aktuální je fentanyl, tedy syntetický heroin. Má s ním problémy Rusko, Ukrajina i pobaltské státy, odkud se dostává k nám. Hlavně na severní Moravě si rychle získal své zákazníky. Nedávno jsme zatkli dvě skupiny ze Slovenska, kde docházelo i k výrobě. Uživatelé si ho pochvalují. Má úžasnou čistotu a cena je srovnatelná s běžným heroinem, který je však na ulici několikrát říznutý. Na tržnicích u hranic s Německem se začal nabízet pervitin a Němci si tam jezdí vždy pro pár dávek. Vietnamští trhovci se přeorientovávají podle poptávky a Německo nám spílá, že to nedokážeme regulovat. Nicméně hledat pachatele mezi Asiaty je hodně náročné. Za posledního půl roku se jen při příhraničních kontrolách v Německu našlo kolem dvaceti kil marihuany a pervitinu," jmenuje pro ParlamentníListy.cz dva aktuální trendy.

Protidrogovým kriminalistům také dělá problém nesmírné množství drog obsahujících látky, které nejsou na seznamu zakázaných látek a jejich prodej je tudíž beztrestný. Nicméně potíží je mnohem více a mimo jiné i proto drogově závislých u nás přibývá. Odhady hovoří o tom, že v Česku je až 40 000 uživatelů, přičemž poslední dva roky dochází k růstu, zejména závislých na pervitinu.  Ročně řeší protidrogoví detektivové asi 3500 trestných činů. Nejvíce jde o výrobu pervitinu, přijde se zhruba na 340 varen, a velkopěstírny marihuany, okolo 200 ročně. Následují heroin, kokain, syntetické drogy a anabolika. Většina pachatelů stíhaných NPC jsou dovozci a organizátoři, mezi nimiž převládají cizinci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…