Šéfredaktor Týdne: Radka Johna jsem přemluvil já

01.11.2012 14:16

Jak je možné, že předseda VV Radek John ode dneška pracuje zase v médiích? Tuto věc od rána řeší politici, ale také komentátoři některých deníků. Šéfredaktor Týdne František Nachtigal pak pro Český rozhlas (ČRo) přiznal, že to byl on, kdo Johna k novinařině opětovně přitáhnul.

Šéfredaktor Týdne: Radka Johna jsem přemluvil já
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John na zasedání VV

Radek John zcela nově působí jako novinář ve vydavatelství mediálního magnáta Jaromíra Soukupa. S vydavatelstvím Empresa Media podepsal smlouvu a hodlá publikovat své texty o ‘mafiánské chobotnici rozkrádající veřejné peníze v této zemi‘. Do Soukupova vydavatelství, které vydává třeba časopisy Týden nebo Instinkt, nastupuje jako vedoucí publicistiky. Empresa Media mu prý poskytne prostor a svobodu vyjadřovat své názory.

Šéfredaktor Týdne František Nachtigal v Ozvěnách dne ČRo pak řekl, že posilu vítá. „Radek John prokázal novinářské zkušenosti, pracoval v žurnalistice zhruba třicet let. Já sám jsem ho oslovil, a já jsem se s ním dohodl. A tak jako u všech redaktorů, zástupců šéfredaktora či editorů byl informován vlastník,“ řekl Nachtigal.

Od Johna prý očekává kvalitní novinářskou práci, ale neřekl by, že bude spoléhat na exkluzivní informace, které získal v politice. „Neřekl bych, že na takové materiály od Johna spoléhám, nicméně předpokládám, že nějaké má,“ uvedl dále. „Samozřejmě, že je v tom i určitá část marketingu,“ dodal na vysvělenou a zdůraznil, že nemíní politickou stranu Věci veřejné nějak mediálně vyvyšovat, takže se z časopisu zcela jistě nestane politický pamflet. "Mne jeho politické angažmá nezajímá, ale zajímají mne politické strany a nešvary, o nichž snad budeme psát ještě lépe," doplnil.

Sám John pak naznačil, že v tvorbě bude mít volnou ruku. „Pravidlo je, že vlastník nezasahuje do obsahu časopisu. Zatím podle domluv se šéfredaktorem Nachtigalem ten prostor mám. Chci psát o korupčních kauzách, krádežích, které nejsou popisovány v Česku,“ zmínil.

Slavný publicista byl přece i ministr Dostál

S tím, že by ale šlo o střet zájmů, neboť se dosud poslanecké práce nevzdal, nesouhlasí. Připustil však, že jako politik se dozví některé informace lépe a více než novináři. Proto chce prý zůstat i politikem. Tajné informace prý ale zveřejňovat nebude.

„Mnoho poslanců publikuje. Slavný publicista byl třeba pan Dostál, který psal velmi vehementně do novin, do Práva. A já nejsem zaměstnancem, mám autorskou smlouvu,“ řekl a zdůraznil, že už ovšem nebude znovu kandidovat do čela své strany.

„Vidím, že média nepublikují některé věci, které by měla veřejnost vědět. Zjistil jsem, že politickými prostředky nejde tu chobotnici, která sevřela ČR a rozkrádá veřejné finance, porazit a je třeba ji porazit i mediálně, informovat o všech špinavostech, které se tady dějí,“ dodal John.

Bude prý dělat hlavně Na vlastní oči na Barrandově

Server Mediář.cz pak překvapivě dnes k případu uvedl, že Radek John bude ve skupině Empresa media především připravovat pro televizi Barrandov pořad připomínající známé Na vlastní oči. "Politik tak zřejmě nebude mít na starosti investigativní žurnalistiku v časopise Týden," napsal Mediář.cz.
   
Pořad názvem odkazující na starší velmi populární investigativní sérii, kterou John spoluzaložil a roky připravoval v televizi Nova, by měl na TV Barrandov odstartovat někdy kolem přelomu roku, uvedl server.

TV Barrandov do skupiny ovládané podnikatelem Jaromírem Soukupem patří od září, připomněla pak ČTK. Šéfredaktor Týdne Nachtigal ale prý informaci pro Mediář.cz odmítl komentovat. Už dříve ale serveru řekl, že psaní "není primární věc", na které se s Johnem dohodl. Týden ale již prý začali opouštět někteří novináři, jako například Renata Kalenská, která je ceněnou autorkou rozhovorů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…