Škromach k vládnímu balíčku: Vyšší DPH nechceme. Podraží to základní potřeby

05.12.2012 9:08

Místopředseda Senátu a ČSSD Zdeněk Škromach řekl pro Český rozhlas, že vládní návrh na zvýšení DPH dnes v Senátu velmi pravděpodobně neuspěje. Podle něj by totiž balíček daňových změn způsobil na začátku roku zmatek a opozice proto bude hlasovat pro jeho zamítnutí.

Škromach k vládnímu balíčku: Vyšší DPH nechceme. Podraží to základní potřeby
Foto: rep
Popisek: Senátor Zdeněk Škromach

Nečasova vláda s přijetím balíčku počítá v návrhu státního rozpočtu na příští rok. Jenže senátoři nejspíše zákon odmítnou a tím ho vrátí zpět do Poslanecké sněmovny. Podle tvrzení sociálních demokratů norma zhorší životní úroveň lidí a zbrzdí hospodářský růst.

„Bude to samozřejmě znamenat zdražení základních životních potřeb, nákladů na bydlení, potravin a dalších věcí, které s tím souvisí. A to jak přímo, tak nepřímo. Protože zvýšení DPH se projeví nejen v ceně konkrétních výrobků a služeb, ale i nepřímo v nákladech firem a ty to samozřejmě zahrnou do svých cen,“ řekl pro Český rozhlas místopředseda Senátu Zdeněk Škromach.

Vládní daňový balíček počítá se zvýšením sazeb DPH o jeden procentní bod na 15 a 21 procent. Návrh také počítá se zavedením sedmiprocentní solidární daně z příjmu pro lidi, kteří berou nad sto tisíc měsíčně. Chce i zrušit některé daňové výhody, což má pro státní kasu přinést dalších dvacet miliard korun pro státní rozpočet.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) dnes ráno na stranickém brífinku v Senátu poznamenal, že tři výbory - ústavně právní, pro dopravu a pro územní rozvoj a životní prostředí – návrh zákona posoudily a konstatovaly, že jsou nepřijatelné a legislativně nesrozumitelné.

„V tomto návrhu se počítá se zvýšením daní a senátorský klub ČSSD je připraven tento návrh zamítnout. Byli jsme ale několikrát tázáni, proč návrh nevrátíme (do sněmovny) s úpravami. My bychom to udělali, kdyby neexistovaly tak nejasné kroky koalice,“ poznamenal Štěch. Sice je mu jasné, že na toto znění je vázán návrh rozpočtu pro příští rok, ale i přesto se senátorský klub ČSSD usnesl na stanovisku návrh zamítnout.

Dryml: Chybí prorůstová opatření

Hlasovat proti návrhu spolu s ČSSD zřejmě bude i nezařazený senátor Vladimír Dryml. „Především mi vadí způsob toho, jak to má dopadnout na všechny. Chybí prorůstová opatření a jde v podstatě pouze o další škrtání. A to nemá řešení v této podobě,“ vysvětlil Dryml.

Jenže podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (ODS) vyšší DPH určitě nebude mít nějaký tvrdý dopad.

„Jsem přesvědčen, že dopad toho jednoprocentního nárůstu do reálných cen nebude zdaleka takový, že trh bude schopen tu situaci absorbovat lépe, než v politických debatách proti koalici opozice používá,“ uvedl pro Čro Kuba s tím, že normu se zcela jistě podaří ve sněmovně opět přehlasovat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…