Starostové proti Povodí Moravy: Vraťte Vírskou přehradu lidem

08.09.2011 9:56

Rybaření, koupání, lodičky. Ale také zmírnění zákazů vůči okolním zemědělcům. Tak by si představovali život kolem Vírské přehrady tamní obyvatelé, ale i turisté, kteří na Bystřicko, do regionu s titulem EDEN neboli Evropská destinace, míří čím dál častěji. Povodí Moravy, které vodní nádrž spravuje, ale vidí věci jinak.

Starostové proti Povodí Moravy: Vraťte Vírskou přehradu lidem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čistička

Vírská vodní nádrž funguje od roku 1958 a pitnou vodou zásobuje Bystřicko, Novoměstsko, část Žďárska a také Brna. Od osmdesátých let platí na přehradě stejně jako v jejím okolí přísná pravidla. Souvisí s tím, že je oblast ze zákona v takzvaném prvním pásmu hygienické ochrany.

To v praxi znamená, že se k vodní ploše nesmí nikdo nepovolaný ani přiblížit a v okolí osmi kilometrů nesmějí zemědělci používat hnojiva. S přáním, aby se tyto podmínky zmírnily, napsali starostové obcí Bystřice nad Pernštejnem, Vír, Chlum - Korouhvice a Dalečín žádost na Povodí Moravy.

Šlapadla a lodičky. To je ono

„Žádáme Povodí, aby zvážilo, zda jsou tak přísná pravidla opravdu nutná. Sami se totiž domníváme, že nikoli. Myslíme si, že by ochranné pásmo mohlo být zmenšeno z osmi kilometrů na 500 metrů, že by v přehradě mohl být povolen řízený rybolov, mohly by po ní plavat lodičky či šlapadla a když by si chtěl člověk smočit ve vodě ruce nebo nohy, nedopouštěl by se přestupku," uvedl pro ParlamentníListy.cz starosta Bystřice nad Pernštejnem Karel Pačiska (ČSSD).

Podle Pačisky a jeho kolegů z okolních obcí by mohla mít přehrada podobný status jako například přehrady Sečská nebo Vranovská, které jsou také zásobárnami pitné vody, ale kde se lidem v rekreování nebrání.

Více článků o kraji Vysočina ZDE

Parkoviště bez aut

Dalším z požadavků, které starostové na Povodí Moravy vznesli, je otevření brány, která uzavírá parkovací plochu u hráze, původně přístupnou veřejnosti. „Parkoviště je vybaveno zařízením pro zachycení nebezpečných kapalin. Před lety si je ale Povodí od obce koupilo a veřejnosti je uzavřelo. Dnes je parkoviště po většinu roku prázdné," sdělil redakci starosta obce Vír Ladislav Stalmach (Bezp.)

Povodí: Vír musí zůstat v nejpřísnějším pásmu

Přestože Povodí Moravy zatím starostům oficiální odpověď na jejich žádost nezaslalo, podle prvních reakcí tiskové mluvčí Veroniky Slámové je zřejmé, že Vírská přehrada zůstane i nadále v prvním ochranném pásmu. „Je jasné, že kvalitě vody neublíží, když si v přehradě někdo smočí ruce, ale tady jde o princip. Naší povinností je zdroj pitné vody chránit. Kdybychom povolili přístup k vodní hladině, vystavili bychom tím přehradu velkému nebezpečí. Bohužel existují i lidé, kteří mají zlé úmysly," dodala Slámová s tím, že vodní nádrž by se tak snadno mohla stát třeba i terčem teroristů.

Na poznámku o jiných, turistům přístupných přehradách, reagovala mluvčí Povodí tím, že vodní rekreace je povolena pouze na přehradách, které slouží ne jako hlavní zdroje vody, ale jako záložní zásobárny. Mezi ně patří například přehrada Fryštácká, kde je koupání i rybaření povoleno. O požadavcích starostů bude ale Povodí se zástupci obcí ještě v září jednat.

Více zpráv ze Žďárska najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Míčová

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

7:21 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

ČSOB se chlubí tím, že „motivuje“ své klienty k zeleným řešením a nejinak se staví také ke svým fire…