V příštích letech dorazí nové léky proti rakovině

05.02.2014 0:00

Nádorová onemocnění jsou druhou nejčastější příčinou úmrtí v České republice. Délka dožití onkologických pacientů je navíc nižší než průměr států OECD.

V příštích letech dorazí nové léky proti rakovině
Foto:
Popisek:

Pokud je ale rakovina diagnostikována včas a na léčbu jsou nasazeny léčiva nejnovější generace, může být boj s nemocí mnohdy úspěšný. „V současné době je ve vývoji 981 inovativních léčiv, která by měla pacientům s onkologickými onemocněními pomoci a dodat jim novou naději. Nejvíce inovací se zaměřuje na léčbu rakoviny plic, lymfomů či rakoviny prsu,“ uvedl výkonný ředitel  Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Mgr. Jakub Dvořáček. Některé z těchto inovativních přípravků přinášejí do medicíny nejmodernější způsob terapie pacientů, jiné kombinují inovativní přístup s klasickým postupem léčby. 

„Onkologická léčba v České republice stojí především na klasických přístupech medicíny jako jsou chirurgie, chemoterapie, ozařování (radioterapie) či cílená terapie. Novým pilířem v boji proti rakovinovým onemocněním se může stát i imunoterapie a imunoonkologické přístupy. Ty se testují téměř u všech typů nádorů. Dále to jsou inovativní přípravky, které cílí na nádorová onemocnění  a nabízejí pacientům nové možnosti, jak rakovinu léčit,“ říká MUDr. Radek Lakomý PhD. z Masarykova onkologického ústavu v Brně. Důležitá je také péče o onkologické pacienty, která je dle nejnovějších zjištění OECD v České republice na velice dobré úrovni, ale stále je zde prostor pro zlepšení.        

Usnadnit přístup českých pacientů k novým léčivům 
Česká republika má oproti ostatním zemím OECD poměrně zdlouhavý proces schvalování nových léčiv. To prodlužuje dobu, po kterou čeští lékaři musejí čekat, než mohou nový lék nasadit v boji proti nádorům a pomoci tak konkrétním pacientům. „Včasný přístup pacientů k novým lékům by přitom měl být jednou z priorit. Inovativní léčiva mohou pomoci pacientům ve všech stádiích rakoviny, proto je jejich dostupnost zásadní,“ doplňuje Mgr. Jakub Dvořáček. Ve vývoji jsou nyní různé druhy léčiv. Některé přípravky blokují zmutované receptory rakovinových buněk, které způsobují například leukemii, jiné povzbuzují imunitní systém, aby mohl lépe bojovat s nádorovým onemocněním. Pacientům s rakovinou prostaty by v budoucnosti mohly pomoci přípravky, které pracují na bázi nanočástic. 

Za rakovinu zpravidla může i náš životní styl
I přes všechny preventivní kampaně, které pořádají státní i nevládní organizace, stále platí,  že Česká republika patří k zemím s největším podílem kuřáků na světě. Podle statistik Americké společnosti proti rakovině se Česká republika celosvětově nachází na 12. místě ve spotřebě cigaret. Na každého občana České republiky tak ročně připadá vykouření průměrně 2 125 cigaret. Není proto divu, že výskyt nově diagnostikovaných pacientů s rakovinou je v Čechách 288,5 případů na 100 000 obyvatel, což převyšuje výskyt v jiných vyspělých státech. Dalším rizikovým faktorem je míra obezity v dospělé populaci (21 %), která také převyšuje průměr států OECD (17,6 %). Podle odborníků hrají tyto dva faktory spolu s nedostatkem pohybu, nezdravou stravou a konzumací alkoholu kromě genetických predispozic hlavní roli pro vznik rakovinového bujení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…