Žalobce k Rathovi: Více skutků znamená přitěžující okolnost

19.07.2012 9:33

Policie chce stíhat exhejtmana a poslance Davida Ratha pro další tři dílčí skutky. Všechny se týkají trestného činu přijetí úplatku. Mandátový a imunitní výbor (MIV) se kvůli stanovisku k těmto skutkům sejde začátkem září. Serveru Lidovky.cz. pak řekl dozorový státní zástupce Petr Jirát, že zřejmě bude stoupat i počet obviněných.

Žalobce k Rathovi: Více skutků znamená přitěžující okolnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath ve sněmovně

Policie doručila ve středu do Poslanecké sněmovny žádost o možnost stíhat Davida Ratha pro pokračující trestný čin, a to přijetí úplatku. Policejní žádost o vydání Ratha se odvolává na nekalé praktiky, ke kterým mělo dojít při zadávání veřejných zakázek ve středočeských nemocnicích, a to konkrétně Kladně, Kolíně a Mladé Boleslavi.

Podle zjištění serveru Lidovky.cz bylo na jejich zmanipulování určeno celkem 20 milionů korun. „Miliony si dělili Rath, šéfka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a její partner Petr Kott,“ napsaly lidovky.cz.

Co ale nová obvinění pro Ratha budou znamenat? Pokud sněmovna Ratha znovu vydá, bude to podle státního zástupce Petra Jiráta pro exhejtmana přitěžující okolnost. „Samozřejmě, že více skutků a větší škoda je pro obviněného vždy nepříjemné a je to přitěžující okolnost,“ řekl pro lidovky.cz Jirát s tím, že Rathovi hrozí až 12 let vězení.

Není to kvůli neúspěchu u Buštěhradu

Žalobce ale zároveň odmítl tvrzení Rathových advokátů, že by rozšíření obvinění bylo reakcí na neúspěch policie a žalobců v kauze předraženého buštěhradského zámku.

„Tím to není. Vyšetřování zkrátka pokračuje, důkazy vyplývající ze spisu nám nyní umožnily rozšířit obvinění,“ řekl a naznačil, že bude zřejmě stoupat i počet obviněných. „Nemohu to vyloučit,“ dodal.

Lidovky.cz připomínají, že v Rathově korupční aféře policie obvinila už devátou osobu. Má to být  podnikatel, který je stíhaný pro podplácení a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. O koho jde, ale ani Jirát nechtěl sdělit.

Rath znovu ve sněmovně?

Server se také zaobírá tím, zda bude muset Rath znovu před členy MIV a také zda bude mít možnost předstoupit před poslance na plénu. Jenže zatímco členka zmiňovaného výboru Jana Kaslová (TOP 09) uvedla, že zvláštní schůze sněmovny by se kvůli Rathovi konat neměla, šéf výboru a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka  lidovkám.cz řekl, že předpokládá, že Rath znovu na výboru vystoupí se svým stanoviskem a dostane zřejmě prostor i na poslanecké schůzi, která bude o jeho vydání rozhodovat.

Vše by se mělo uskutečnit začátkem září.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…