„Bartoš s Rakušanem mají po prd*li.“ Zvrat v rukách vyléčeného Pospíšila. Už i Kalousek se spálil. A prý to bolí doteď

10.10.2020 4:45

Krajské volby jednoznačně ukázaly směr, jakým se skupina pěti menších subjektů snaží dostat k moci. Tam, kde to šlo, spojily síly, aby převezly vítězné ANO. A tam, kde to nešlo, se ODS dohodla a s Babišovým hnutím bez mrknutí oka utvořila koalici. Mezitím se pohnuly ledy a STAN podal ruku Pirátům pro společné zítřky. Oba tyto málo čitelné subjekty jsou přesvědčené, že mohou porazit ANO a nahradit Andreje Babiše na postu předsedy vládního kabinetu. Jenomže se pletou.

„Bartoš s Rakušanem mají po prd*li.“ Zvrat v rukách vyléčeného Pospíšila. Už i Kalousek se spálil. A prý to bolí doteď
Foto: Jan Polívka
Popisek: Mecenáška Meda Mládková a europoslanec Jiří Pospíšil si vychutnávají první posezení na Lavičce Václava Havla

Anketa

Podporujete Andreje Babiše? (Ptáme se od 8.10.2020)

67%
33%
hlasovalo: 42480 lidí
Pro to, aby se Andrej Babiš udržel na pozici premiéra až do roku 2025, totiž nepotřebuje nic zásadního. Snad jen fakt, že se menší subjekty nedokážou dohodnout. Jistý protisměr ukázalo hnutí STAN a Piráti. Jejich předseda sice v minulosti toužil po primátorském žezlu u hnutí ANO, jak premiér pro PL nedávno potvrdil, ale od té doby jsou spíše solitérní.

„S hnutím STAN spolupracujeme velmi úzce i ve Sněmovně. Ve straně už máme spuštěný proces, kdy celostátní fórum zadalo předsednictvu připravit analýzu případné spolupráce. ... Chtěli bychom být vyzyvateli hnutí ANO premiéra Babiše, ale je před námi ještě spousta práce ve sněmovní i krajské politice,“ uvedl Ivan Bartoš, s tím, že důležitá bude programová shoda s hnutím STAN a stejně tak bude důležité, aby si sedli poslanci i lidsky. Spolupráce navíc musí být výhodná pro obě strany.

Po krajských a sněmovních volbách se rýsuje také spolupráce na pravé straně politického spektra, mezi ODS, lidovci a TOP 09. Šéfové stran o případné spolupráci debatovali nad půllitrem piva. Podle místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury je tento blok dobrou základnou k tomu, aby předseda ODS Petr Fiala mohl kandidovat na premiéra.

Pomyslných adeptů na předsedu vlády je mnoho. Zřejmých ambicí také. V povolební matematice se ovšem zapomnělo na jedno podstatné jméno, na europoslance Jiřího Pospíšila. Jeho zkušenosti jsou totiž nenahraditelné. Pospíšil byl předseda Legislativní rady vlády, ministr spravedlnosti, místopředseda Poslanecké sněmovny a samozřejmě taky úřadující předseda TOPky. Předešlou kariéru pro změnu spojoval s ODS, kde byl i místopředsedou. Pravicové myšlenky jsou mu logicky blízké, pravicové vazby jakbysmet.

Naší redakce se po několika měsících podařilo spojit s mužem, jehož osud je s TOP 09 rovněž spojen. Své jméno však prozrazovat nechtěl.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

„Jirka Pospíšil se zcela jistě nenechá zatlačit do kouta. Boj, který se vedl o pozici předsedy TOPky, nemusel být pro voliče čitelný, ale šlo o zásadní klání mezi Markétou Pekarovou a Tomášem Czerninem. Abych byl úplně přesný, hlavně tam šlo o boj Jiřího Pospíšila proti vlivu a penězům Mirka Kalouska. A Mirek to prohrál, takže Markéta je předsedkyní tak, jak si Pospíšil usmyslel. Bojovalo se, ale docela bych řekl, že podle pravidel," přiblížil náš zdroj dění uvnitř sněmovní partaje.

Anketa

Kdo bude po volbách 2021 předsedou z nich vzešlé vlády?

hlasovalo: 19174 lidí
Jenomže ani v tomto případě se PL nespokojily s návratem do minulosti. Naše otázky směřovaly výhradně k předvolebnímu uspořádání na pravé části politického spektra.

„Vyjednávání probíhají, to mohu říct. Probíhají nejen u Jiřího Pospíšila, ale zmínil bych i Marka Ženíška,“ uvedl dále náš zdroj. „Nejpodstatnější je to, že STAN s Rakušanem velmi rychle spojili své síly s Piráty, čímž tlačí nejen na Babiše a sociální demokracii, ale také na ODS a TOPku. Chtějí být nejsilnější středopravicový subjekt, chtějí vládnout. Podřizují tomu také debaty o koalicích na krajích. Pospíšil ale tímto úkrokem, kdy by se mu podařilo spojit s ODS, získá násobně vyšší mandát a pozici. Pořád se hraje pouze o tu stojedničku. Piráti a STAN ve sněmovních volbách nebudou mít ani omylem víc, než kolik získá ODS a TOPka, a to se vší pokorou," vysvětlil. „Budou mít po prdeli, jako měl po prdeli Mirek Kalousek, když ještě jednou zkusil získat moc…“ uzavřel.

ParlamentníListy.cz se dění ve volebním roce 2021 věnují soustavně. V sérii článků jsme mimo jiné upozornili na fakt, že sesazení Andreje Babiše z premiérské sesle bude spočívat ve spojení pravice. Jeho udržení naopak v tom, zdali Trikolóra podřídí své úsilí SPD. Okrajově v tomto složitém procesu bude vystupovat nově vznikající strana buřiče Mikuláše Mináře, hlasitě se mluví o vstupu Roberta Šlachty do vysoké politiky. Podceňovat se nesmí ani socdem, kterou ještě v březnu řada analytiků odepisovala. ČSSD se však podařilo dostat se do drtivé většiny zastupitelstev na krajích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…