„Do septiku.“ Hřebejk pohřbil Zemana. Celá věc se děsivě rozjela

10.05.2022 14:44 | Ze sítí

Prezident se nedávno zúčastnil pietního aktu na Vítkově. Objektivy fotoaparátů ho však zachytily v nepříliš lichotivé pozici. A jeho odpůrci už na něm nenechávají nit suchou a tvrdí, že pietní akt byl ve skutečnosti za něho. „Nebožtík podle nového ritu státního pohřbu není umístěn tradičně v rakvi, ale na vozíku, na němž bude spuštěn do zvláštního septiku firmy Toi-Toi, který zajistila KPR,“ rýpl si režisér Hřebejk. A někteří další se obrátili na senátora Hrabu, zda se nejedná o důvod pro aktivaci článku 66 ústavy.

„Do septiku.“ Hřebejk pohřbil Zemana. Celá věc se děsivě rozjela
Foto: Repro Twitter
Popisek: Premiér a prezident na pietním aktu

V neděli premiér Fiala a prezident Zeman na Vítkově uctili památku padlých ve druhé světové válce. Z akce se však nejvíce proslavila fotografie, na které premiér Fiala hovoří a prezident na vozíku hledí do země. Kvůli svému postoji, nebo spíše posedu, se prezident stal terčem posměchu těch, kteří mu už dlouho nemohou přijít na jméno.

„Předseda vlády Petr Fiala během projevu u příležitosti posledního rozloučení s nebožtíkem, který umanutě odmítá odjet do věčných lovišť beznohých pavouků,“ komentoval foto se Zemanem kavárník Lukáš Valenta.

„Miloš Zeman se jako jeden z mála povolaných zúčastnil svého vlastního pohřbu,“ řekl o fotce spisovatel Pavel Haraším a ještě dodal: „Tak ještě jednou. Tohle rozhoduje o guvernérovi ČNB. Tohle reprezentuje ČR navenek. Tohle jedná jménem ČR. Tohle deset let adorovalo Rusko a Vladimira Putina. Tohle si vláda ČR nechá líbit.“

Novinář Vojtěch Gibiš pak bez komentáře srovnával tuto fotografii s návštěvou první dámy Jill Bidenové na Slovensku.

Ani v Reflexu nezaháleli.

A tvrdě se do Zemana obul režisér Jan Hřebejk: „Premiér Petr Fiala hovoří na včerejším pohřbu prezidenta Miloše Zemana. Nebožtík podle nového ritu státního pohřbu (na návrh primase Dominika kardinála Duky) není umístěn tradičně v rakvi, ale na vozíku, na němž bude spuštěn do zvláštního septiku firmy Toi-Toi, který zajistila KPR.“

K fotografii měl pár poznámek i senátor Zdeněk Hraba. Řada lidí si totiž vzpomněla i na kauzu se zbavením prezidenta pravomocí podle článku 66 ústavy a tázali se právě senátora. „Musím říct, že opravdu nejsem rád za to, že se opět vede velká diskuse o zdravotním stavu hlavy státu. Tím spíše, že prezident má být podle mě aktivním hráčem nejen na politickém, ale i společenském poli. Obzvlášť teď, kdy si lidé zaslouží v těžkých chvílích – ať už jde o válku za humny nebo krizi ekonomickou – podporu od své přímo zvolené hlavy státu. Možná i proto je prezidentova podpora ve společnosti rekordně nízká,“ odhadoval.

„Situaci samozřejmě musíme v Senátu sledovat, a pokud by bylo zjevné, že prezident není schopen výkonu funkce, budeme s kolegy jednat o dalších krocích, tedy eventuálně i o čl. 66 ústavy. Je ale nutné dodat, že i když mám k takovéto formě účasti na pietním aktu jisté výhrady, tak sama o sobě není naplněním hypotézy normy uvedené v čl. 66 ústavy,“ podotkl dále.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

19:19 „Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

I přes těžkosti, které Felix Slováček prožívá ve své rodině, se pro řeporyjského starostu Pavla Novo…