Eurovolby: Ivan Langer tvrdě proti koalici SPOLU

24.10.2023 9:31 | Monitoring

Exministr vnitra za ODS Ivan Langer se obul do ODS a chtěl slyšet, proč místo úspěchů Alexandra Vondry pochoduje do eurovoleb v rámci koalice SPOLU. Strategie „dejme to dohromady, ono se to ztratí, členům to nějak vysvětlíme“ je cíl, který spojuje: „Za cenu ztráty posledních zbytků identity ODS. Za cenu ztráty volebního potenciálu ODS,“ vypálil Langer. A nebyl sám…

 Eurovolby: Ivan Langer tvrdě proti koalici SPOLU
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Tisková konference koalice SPOLU o druhém kole senátních voleb.

ODS, lidovci a TOP 09 se dohodli na tom, že jako koalice SPOLU vyrazí i do eurovoleb a někdejší ministr vnitra ve vládě Mirka Topolánka Ivan Langer varuje, že to poškodí ODS. Udržení SPOLU do eurovoleb podle Langera vůbec nedává smysl. Proč? Protože člověk jde do politiky proto, aby vládl. Koalice SPOLU chtěla ve Strakově akademii prosazovat svůj pohled na směřování země. Toto je podle Langera naprosto v pořádku.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17075 lidí

Jenže Evropský parlament má 705 členů. Z toho Češi mají 21 poslanců a ti ještě netáhnou za jeden provaz, jsou rozděleni do různých frakcí, takže představa, že se koalice SPOLU sjednotila do eurovoleb, aby se podílela na vládě v EU je zcela zcestná. A v tom případě z pohledu Ivana Langera nemělo smysl trvat na udržení koalice do tohoto typu voleb.  

„Průzkumy preferencí neukazují vedením stran koalice SPOLU nic pozitivního KDU-ČL a TOP 09 pod pěti procenty, ODS někde mezi 10–12 procenty. Strategie ‚dejme to dohromady, ono se to ztratí, členům to nějak vysvětlíme‘, je cíl, který spojuje: Za cenu ztráty posledních zbytků identity ODS. Za cenu ztráty volebního potenciálu ODS,“ konstatoval Langer na sociální síti Facebook.

„Je-li cílem vedení ODS vytvoření nové politické strany – hnutí SPOLU, má to členům říct a dodat ‚kdo chce s námi, ať jde, kdo chce zůstat, ať zůstane‘. Bylo by to odvážné, ale upřímnější, než postupné rozpouštění strany v ‚Petrově, Marianově, Markétiném kotlíku‘. Odvahu si žádá i rozhodnutí kandidovat v europarlamentních volbách samostatně. Kdy jindy, když ne právě teď?“ ptal se.

Upozornil, že Alexandr Vondra (ODS) jako europoslanec prosadil výraznou změnu v automobilové normě euro 7, čímž zachránil značnou část automobilového průmyslu v EU i v Česku. A tento úspěch má podle Langera ODS prodat a přilákat pozornost voličů, kteří sice nechtějí vystupovat z EU, ale mají plné zuby nesmyslů přicházejících občas z Bruselu.

,,Namísto toho, namísto modré vlajky Eurorealismu, bude ODS mávat nad hlavou duhovým fáborem Europeismu SPOLU," soudí.

Ivan Langer promlouvá

Politolog Jiří Pehe to vidí stejně.

„Ve volbách do PS vytvořila koalice ODS, TOP 08 a lidovců synergický efekt. Pokud ale půjde SPOLU spolu do eurovoleb, bude efekt opačný. Euroskeptici nebudou společnou kandidátku volit kvůli proevropským TOP 09 a KDU, proevropští voliči kvůli ODS. Vydělají na tom Piráti a STAN,“ napsal na sociální síti X.

Jiří Pehe promlouvá

Poslanec ANO Martin Kolovratník se koalici SPOLU vysmál.

„Jedna strana je totálně proevropská, chce euro a co nejvíc centrálního rozhodování. Druhá je na tom přesně opačně. Do eurovoleb ale budou kandidovat na jedné kandidátce, společně. To je asi tak vše, co potřebujeme o ideovém ukotvení a hodnotách SPOLU vědět,“ konstatoval.

Martin Kolovratník promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

jen do toho jděte spolu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 24.10.2023 10:33:10
krásný mpa a ještě krásnější tetuše danuše vám to vyhrají

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…