„Fízl“ provokuje „fízla“: Zaplatil za něj oběd a je zle

21.10.2015 8:14

Poněkud svérázné praktiky volí někdy čeští policisté k usvědčení podezřelých. A k dopadení policisty, který jisté taktické postupy může znát, je tudíž prý třeba nasadit ještě větší důmysl. MF DNES přináší článek o vskutku pozoruhodných metodách bezpečnostní inspekce.

„Fízl“ provokuje „fízla“: Zaplatil za něj oběd a je zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vozy

Šéf ostravského oddělení Generální inspekce bezpečnostních sborů Jan Michel nedávno přijal na rozhovor jednoho novináře. Ve skutečnosti se však nejednalo o vyslance žádného média, ale o figuranta, který měl policejního důstojníka podrobit „testu integrity“.

Celá akce navíc nese i značně bizarní rysy. Inspektora Michela protikorupční agent kontaktoval kvůli jistému článku. Schůzku řádně ohlásil a následně o ní i sepsal záznam. Přesto bylo jeho jednání vyhodnoceno jako závadné a dokonce korupční. O co šlo? Inspektor Michel se s „novinářem“ sešel v restauraci u oběda, ze kterého však spěchal na jinou schůzku. Chtěl zaplatit svou útratu, číšník se však (MF DNES nepíše, zda náhodou či záměrně) neobjevoval. Testovatel jeho integrity vzápětí nabídl, že za něj zaplatí, až se obsluha objeví. Spěchající policista to kvitoval s povděkem, a slíbil svému protějšku, že příště pozve na oběd on jeho.

Vzápětí jej nadřízení obvinili, že se zaplaceným obědem nechal zkorumpovat, a bylo proti němu zahájeno interní vyšetřování. MF DNES to potvrdily tři zdroje, včetně známé ostravské poslankyně, bývalé novinářky a znalkyně policejního prostředí Jany Lorencové.

K podobnému „testování“ je samozřejmě třeba povolení. Jenže v případě policisty Michela bylo testování povoleno pouze na únik informací. Jenže ty během oběda novinář z policejního inspektora nevymáčkl, rozhodl se tedy změnit zadání a testovat jej na odolnost vůči korupci. Postup GIBS byl tedy v tomto případě skutečně „na hraně“.

Jen to podle MF DNES zapadá do mozaiky dalších afér inspekce, vedené již od svého vzniku za ministra Kubiceho Ivanem Bílkem, který ve funkci přežil celou řadu afér. V současnosti se o šéfa GIBS prý začal intenzivně zajímat premiér Sobotka, který se s ním chce sejít.

Není to totiž zdaleka poprvé, co praktiky inspekce, mající dohlížet na činnost bezpečnostních sborů, vyvolávají otázky. Například minulý rok pracovníci plzeňského oddělení GIBS náhodou objevili ve svých telefonech program, umožňující ovládat telefon na dálku, bez vědomí jeho uživatele. Podle znalců nebylo možné jej tam dostat bez vědomí Bílka či jeho podřízených. Aféra ale vyšumněla do ztracena a jediným potrestaným byl šéf plzeňské pobočky GIBS, který na aféru upozornil.

O poměrech v GIBS se začalo mluvit minulý týden pro velkém zátahu státního zástupce Ivo Ištvana a plukovníka Roberta Šlachty, po kterém bylo obviněno několik vysoce postavených policistů z Olomouce, podezřelých z vazeb na místní vlivné podnikatele. Tamní šéf GIBS Tomáš Uličný je podezírán, že o tomto „gangu“ věděl a držel nad ním ochrannou ruku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…