Je to úplně špatně. Exministryně Válková připravuje zásadní změnu, pokud jde o kontrolu policie

19.10.2015 7:25

Současná kontrola Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) je nedostatečná, příslušná sněmovní komise nemá téměř žádné pravomoci. Proto je zapotřebí vytvořit ještě jeden kontrolní orgán, který by byl složen z odborníků. Serveru iDnes.cz to řekla bývalá ministryně spravedlnosti a členka sněmovního Výboru pro bezpečnost Helena Válková (ANO).

Je to úplně špatně. Exministryně Válková připravuje zásadní změnu, pokud jde o kontrolu policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková

Podle Válkové je v současnosti kontrola GIBS „absolutně nedostatečná“. „Inspekci podle zákona řídí premiér, ale samozřejmě není v jeho silách sledovat její činnost tak podrobně a průběžně, jak by bylo třeba. To je první věc. Za druhé je tu komise, která má pro kontrolu GIBS nedostatečné kompetence a její kontrola je jen zdánlivá,“ uvedla Válková a vysvětlila, že kontrolu nad policií vykonává příslušník GIBS. Když dojde k excesu, zase to vyšetřuje jen GIBS, což je dle bývalé ministryně spravedlnosti „úplně špatně“.

Celý text je ZDE

Na otázku, jak by tedy měla kontrola GIBS vypadat, odpověděla, že by měl být zřízen nezávislý kontrolní orgán. Měl by být složený například z odborníků na trestní právo, z lidí, kteří dělají trestní právo dlouho a dobře. Teprve pak by to mělo smysl.

Takový nový orgán by ale neměl nahradit stávající komisi složenou z poslanců. „Ve většině zemí, pokud vím, … si stát nechává kontrolu nad institucemi podobnými GIBS. Komise bych tedy udělala dvě. Jednu odbornou kontrolní a jednu v Parlamentu,“ uvedla s tím, že by se měl změnit i zákon o GIBS. Ten by měl jednak zpřísnit kontrolu GIBS a jednak zpřísnit podmínky pro jmenování jejího ředitele, protože ten má „obrovské pravomoci“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…