„Já jsem chcimír a nestydím se za to!“ Stovky lidí na Václaváku. A bouře na pódiu

06.05.2023 16:40 | Reportáž

Na Vrabělově sobotní demonstraci vystoupil Jiří Paroubek. Situaci v České republice označil za velmi vážnou, inflace podle něj ještě poroste. Vláda se nestará o zájmy širokých vrstev českých občanů a jen „blouzní“ o ukrajinské ofenzívě. Bez financování Evropou a USA by Ukrajina nepřežila ani týden, řekl Paroubek. O obranné smlouvě s USA se mělo nechat hlasovat pomocí referenda. Vystoupil dále Jan Kavan z iniciativy Mír a spravedlnost. Čím více zbraní se pošle na Ukrajinu, tím více bude krveprolití.

„Já jsem chcimír a nestydím se za to!“ Stovky lidí na Václaváku. A bouře na pódiu
Foto: Screen: Youtube
Popisek: Protivládní demonstrace na Václavském náměstí.

Od 14:00 hodin se na Václavském náměstí konala protivládní demonstrace s názvem Plán Česká republika na 1. místě. Demonstraci zorganizoval pořadatel protivládních demonstrací Ladislav Vrabel. Vystoupili také profesor Petr Staněk, bývalý předseda vlády Jiří Paroubek, bývalý český politik Jan Kavan, europoslankyně a předsedkyně KSČM Kateřina Konečná i bývalý poslanec Lubomír Volný a další. Již v předvečer demonstrace Vrabel na Facebooku avizoval, že hlavním tématem demonstrace bude mír a svoboda slova.

„Děkujeme moc, že jste všichni přijeli!“ pozdravil dav Ladislav Vrabel šest minut po druhé hodině odpoledne. Na pódiu vedle něj stojí spolu moderátoři demonstrace paní Katarína Boková, zakladatelka skupiny Matky pro mír na Slovensku, a majitel internetové televize TV Bureš – Petr Bureš. Lidé v davu třímají české vlajky i vlajky KSČM.

Anketa

Má smysl demonstrovat proti vládě?

97%
3%
hlasovalo: 41728 lidí
Demonstraci chtěl Vrabel zahájit zdůvodněním, proč se dnes lidé na této akci setkali. Než stihl promluvit, z davu se ozvalo: „Šel jsem náhodou kolem!“, v připomnění březnové demonstrace a kauzy kolem děkana Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické.

Vrabel se nenechal vyrušit a zavzpomínal na první demonstraci, kterou před rokem společně se svou manželkou organizoval na Náměstí republiky. Tehdy se dle jeho slov všichni báli mluvit a bylo jim vyhrožováno vězením, pokud by ve válce podporovali Rusko. Situaci při současném druhém ročníku demonstrace považuje za tíživější. „Situace ve společnosti je mnohem horší, než byla před rokem. Situace je taková, že stovka lidí je dnes trestně stíhaná za své politické názory. Za tu dobu jsme uspořádali několik demonstrací, na což režim reagoval tak, že Ministerstvo vnitra založilo speciální skupinu KRIT (Krizový informační tým). Studovaní psychologové vymysleli, jak dehonestovat jak moji osobu, tak lidi okolo. Jakým způsoben o nás mají špatně psát média a jakým způsobem o nás špatně mají mluvit politici,“ řekl Vrabel.

Je tady snaha o zastrašování a dehonestaci lidí, kteří se ozývají,“ prohlásil Vrabel a připomněl i své nedávné odsouzení. „Byl jsem odsouzený za to, že jsem varoval před válkou. Státní zástupkyně mě obžalovala z něčeho, co jsem neřekl, a soudce mě odsoudil za něco jiného, co jsem taky neřekl,“ vysvětlil a považuje to za příhodnou ukázku fungování stávajícího režimu České republiky. Publikum začalo skandovat: „Hanba! Hanba! Hanba!“

„Chci ukázat a říct, že ten současný režim v dnešní době je mnohem horší, než byl ten minulý předtím, než se rozpadl. Lidé mají strach,“ pokračoval Vrabel ve vystoupení. Dav, který přišel protestovat proti vstupu cizích vojsk na české území, Ladislav Vrabel označil za elitu národa a děkuje jim. „Jste pro mě největší hrdinové tohoto národa,“ skládá jim poklonu.

Na demonstraci vystoupil avizovaný Jiří Paroubek. „Situace v republice je velmi vážná. Životní úroveň se za minulý a tento rok propadne v průměru až o čtvrtinu a nejméně o čtvrtinu klesne hodnota úspor našich občanů,“ začal shrnutím situace, kterou následně přirovnal k roku 1953 a Měnové reformě Emila Zápotockého, kdy lidem dle jeho slov také klesla životní úroveň a hodnota úspor, ale i reálné mzdy.

Po navýšení sazeb DPH a spotřebních daní v rámci konsolidačního balíčku vlády Paroubek předpovídá další růst inflace. „Inflace nebude klesat, ještě znovu poroste. Česká národní banka odhadla růst inflace v tomto roce na 11 % a ještě do toho zjevně nezapočetla zvýšení cen v důsledku růstu sazeb DPH a spotřebních daní, ke kterému se vláda chystá v těchto dnech,“ řekl s tím, že to lze pozorovat i v obchodech s potravinami, kde ceny vzrostly o více než jen 11 procent. Inflaci 11 procent tak Paroubek označuje za „povinný optimismus centrální banky“.

„Této vládě se vůbec nedaří. Vůbec se nestará o to, jak ochránit zájmy širokých vrstev českých občanů,“ prohlásil a poukázal na sousední stát České republiky Polsko, kterému se vede lépe, a proto i „zcela dezorientovaný“ ekonomický poradce předsedy vlády nákupy v Polsku doporučuje. Paroubek připustil, že do Polska si sice může zajet ten, kdo má auto a peníze na benzín, ale připomněl důchodce, na které dle jeho slov dopadá „hrůza inflační spirály“ nejvíce. I o ně se Fialova vláda opomněla postarat a důchodci se tak musí ještě více uskromnit. „A tady Fialova vláda udělala vše pro to, aby si důchodci, po jejím rozhodnutí o zmrzačení valorizačního vzorce pro výpočet navýšení důchodu k 1. červnu v důsledku inflace museli utáhnout řemeny a opasky a žít ještě skromněji, než žijí dosud,“ uvedl.

Zmínil ve vystoupení i konflikt na Ukrajině. Členové vlády podle Paroubka pouze „blouzní o ukrajinské ofenzívě, která zažene ruská vojska nejlépe až ke Kremlu“. „Střízlivější mozky dokonce i na západě mluví o tom, že Rusko má a bude mít dost peněz na vedení války. Dodejme, že Ukrajina by bez evropských a amerických peněz nepřežila ani týden,“ uvedl a vyčetl, že Ukrajině k provedení efektivní ofenzívy chybí munice i vojáci. Česká vláda by proto podle Paroubka měla podpořit mírová jednání – i klidně s účastí Číny.

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28100 lidí
„Jakmile skončí tato neblahá válka, začnou se ceny surovin, zemědělských produktů a průmyslových kovů vracet na předválečnou a předcovidovou úroveň,“ předpověděl Paroubek. Projevilo by se to i poklesem cen na českém trhu.

Obranná smlouva mezi Českou republikou a USA není podle Paroubka ničím jiným než vojenskou smlouvou, ze které vyplývá to, že Američané budou moci používat čtyři česká letiště. „Je zřejmé, že jakmile budou na česká letiště umístěna nová letadla s možností vyzbrojení útočnými raketami, zaměří Rusové na tato letiště své rakety s jadernými hlavicemi,“ varoval obecenstvo s tím, že obranná smlouva o se České republice v dlouhodobém hledisku nevyplatí a je zcela zbytečná. Připomněl i skutečnost, že téma této smlouvy před volbami do Sněmovny nebylo žádnou z koaličních stran diskutované. „Žádná politická strana tak k tomuto rozhodnutí nemá mandát ve Sněmovně. Spravedlivé by bylo jedině všeobecné referendum v této otázce,“ nechal by Paroubek vyjádřit všechny občany České republiky.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Dále vystoupil na pódiu Jan Kavan, člen organizačního výboru iniciativy Mír a spravedlnost. Zdůraznil, že všechny řečníky, kteří dnes při příležitosti demonstrace vystoupili, spojuje touha po svobodě slova a míru. Úroveň svobody slova a tisku je dle něj horší, než Česká republika zažila během Pražského jara v roce 1968. Dodal, že dnes nesmí být iniciativa Mír a spravedlnost zveřejňována v televizi a novinách. Nelze podle Kavana ani veřejně prosazovat zastavení dodávek zbraní na Ukrajinu a zajištění oboustranného příměří. „Zdůrazňuji oboustranného příměří. Tedy ne nějakou kapitulaci Ukrajiny, jak je nám občas podsouváno. Chceme příměří, které by vytvořilo prostor pro diplomaty, aby začali jednat o tom, jak dosáhnout spravedlivého míru,“ požadoval. „Namísto toho dnes narážíme na cenzuru,“ shrnul.

„Vůbec mi nevadí, když mě nazývají mírovým štváčem a chcimírem. Ano, chci mír! A vy jistě také,“ prohlásil směrem k publiku. To začalo v tu chvíli skandovat slova: „My chceme mír!“

Kavan se odmítavě postavil k prezidentu Petru Pavlovi a ministryni obrany Janě Černochové, kteří sice také tvrdí, že chtějí mír, ale i nadále chtějí posílat smrtelné zbraně na Ukrajinu. „To je nebezpečný nesmysl, neboť čím více zbraní tam budeme posílat, tím větší krveprolití způsobíme a tím více lidí pošleme na hřbitovy,“ řekl.

Dav začal skandovat: „Nikdy proti Rusku!“

Šéfka Aliance ozbrojených sil

„Hlavním heslem dnešní demonstrace jsou dvě slova: mír a svoboda. Avšak formální občanské svobody nemají vůbec žádnou cenu pro člověka, který trpí nouzí, útlakem, vyhrožováním a vykořisťováním,“ započala své vystoupení na demonstraci Česká republika na 1. místě předsedkyně spolku Českého mírového fóra a předsedkyně politické strany Aliance národních sil Vladimíra Vítová. Podle ní je nyní ve vládním kurzu opak svobody, a to donucování.

„Vláda a parlament se nás za pomoci ekonomického tlaku, médií, policie a soudu snaží donutit k tomu, abychom měli strach svobodně projevit svoji vůli a svoje názory,“ řekla Vítová. Vláda si přeje, aby se čeští občané báli.

Vítová davu poslouchajících lidí na Václavském náměstí přednesla tři požadavky na vládu Petra Fialy. „Požadujeme, aby naše vláda a parlament podporovaly mír – ne válku,“ přednesla davu první z požadavků. „Nyní, v rámci totálního úpadku kultury a lidství, je to však zesměšňováno, stejně jako vše pravdivé a jako vše vznešené,“ dodala.

Anketa

Který z uvedených lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 11593 lidí
Druhým požadavkem je vystoupení České republiky z Evropské unie a NATO. „My zde přítomní, požadujeme okamžité podniknutí kroků k co nejrychlejšímu vystoupení z Evropské unie a z NATO, které jsou vzájemně personálně, organizačně a finančně propojeny,“ prohlásila. Na základě odborných analýz vnějších i vnitřních bezpečnostních hrozeb je dle slov Vítové prokazatelné, že členství České republiky v NATO a Evropské unii je hrozbou pro Českou republiku.

V rámci třetího požadavku Vítová zmiňuje uskupení zvané Bukurešťská devítka, která dle jejích slov vznikla za zády občanů České republiky. To je označení pro skupinu devíti zemí nacházejících se ve východní Evropě, která vznikla v roce 2015. Skupina zahrnuje Rumunsko, Bulharsko, Česko, Slovensko, Estonsko, Litvu, Lotyšsko, Maďarsko a Polsko. Hlavním cílem iniciativy bylo posílit regionální spolupráci, zvýšit ekonomický růst, podporovat energetickou bezpečnost a zlepšovat infrastrukturu. Vytvoření uskupení bylo i důsledkem ruské anexe Krymu v roce 2014. Státy B9 se 25. února 2022 vzhledem k ruské invazi na Ukrajinu sešly s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Podle Vítové mají státy této skupiny být v rámci NATO poslány do bojů proti Ruské federaci a poskytnout na obranu Ukrajiny i vojenské prostředky.

„Bukurešťská devítka ochotných vznikla jen proto, aby NATO samo nemuselo vstoupit do válečného konfliktu s Ruskem,“ vysvětlila svou domněnku pro vznik B9. Státy tohoto uskupení dále nazvala „obranným valem“, které mají být ve válce obětovány. „A proto my – účastníci demonstrace za mír a svobodu – požadujeme jednoznačné a okamžité odstoupení České republiky od Bukurešťské devítky,“ vyslovila třetí požadavek Vítová a plynule navázala i na to, že stejně tak hodlá protestovat i proti Obranné smlouvě mezi Českou republikou a USA.

Tato smlouva dle slov Vítové zbavuje Českou republiku samostatnosti a svéprávnosti. Vyzvala proto poslance Parlamentu České republiky, aby s touto smlouvou nesouhlasili.

Ladislav Vrabel předsedkyni poděkoval za přednes projevu a s vtipem dodal, že za něj pravděpodobně bude trestně stíhaná.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Dlouholetý texaský kongresman, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTecumseh , 06.05.2023 18:02:40
a armádní chirurg Ron Paul, bývalý kandidát na prezidenta Spojených států:Mě velmi unavuje militarismus, do kterého jsme tam venku zapleteni. Většina lidí planety,nás má oprávněně za agresory a zločince.Já souhlasím jsme stále v nebezpečí,ale většina toho nebezpečí pochází z nedostatku našeho rozumu,jak vedeme naši zahraniční politiku.Nebezpečí nám hrozí ale proto,že okupujeme tolik zemí.Jsme ve 130 zemích a máme tam 900 vojenských základen.Tohle nás zbankrotuje-plýtváme penězi ve snaze být do všeho zapojeni,pokud si myslíme, že to můžem dělat bez hrozby jejich odplaty,tak si lžeme.Co bychom udělali,kdyby to samé udělala jiná země řekněme Čína nám? Nikdo nám nedal právo být policií světa a pohrávat si z cizími národy.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…