„Jako za komunismu.“ Krize v Británii. Někde nemají ani toaleťák

28.09.2021 20:25

Jako za komunismu, životní úroveň Britů po brexitu šokuje Evropany. Češka žijící ve Velké Británii pro iDNES.cz popisuje, jak drsně země doplácí na nedostatek řidičů kamionů a s jak vážnými problémy se potýkají.

„Jako za komunismu.“ Krize v Británii. Někde nemají ani toaleťák
Foto: Repro Youtube
Popisek: Britští europoslanci mávají vlaječkami na rozloučenou

Prázdné regály, chybějící potraviny nejsou v některých britských obchodech nic neobvyklého. „U mé kamarádky na severu Anglie nemají ovoce a zeleninu. Ovoce a zelenina došly jako první. Dřív bývaly dodávky i odpoledne, ale už skončily,“ popisuje česká žena žijící v Londýně s tím, že se jedná o lokální záležitost.

„Nejdřív neměli toaletní papír, pak zase mouku. Stává se, že u nás na severu Londýna přijdete do normálního velkého obchoďáku a připadáte si jako za komunismu. Jeden druh výrobku přes celý regál. Nebo jdete do drogerie a tam chybějí mycí prostředky a prací prášek,“ pokračuje Češka s tím, že někdy dojde i maso.

Původní zdroj ZDE.

Anketa

Jste pro zákaz prodeje aut se spalovacími motory v roce 2035, jak chce EU?

1%
hlasovalo: 22414 lidí
Jindy je problém sehnat balenou vodu. „Teď jsme asi čtrnáct dní byli bez vody. Psali jsme si navzájem: ‚Hele, tady ji zrovna mají, jeďte si nakoupit.‘ V Británii je totiž kohoutková voda docela hnusná, takže když ji nefiltrujete, nepijete ji. Všichni si kupujeme balenou,“ dodává.

Potraviny je těžké sehnat i v dražších řetězcích, kam chodí nakupovat například i královská rodina, i zde se stane, že chybí polovina ovoce a zeleniny.

„Doteď byla taková hojnost, že se zdálo, že nelze vyčerpat,“ dodává s tím, že nedokáže identifikovat, kde nastal problém, jestli je to kvůli brexitu, nebo koronaviru. „Asi jde o kombinaci obojího,“ uzavírá.

Někteří lidé proto nakupují i potraviny pro přežití v extrémních podmínkách, jako jsou vysokonutriční tyčinky a podobně, aby přežili těžké doby, které přijdou.

Kromě potravin však chybí i benzín, který nemá na pumpy kdo rozvážet. „Nikdo z nás benzín nemá. Voláme si tipy, kam ho zrovna dovezli, a vždycky je tam dlouhá fronta. Když mají děti kroužky, ten, kdo zrovna benzín má, je všechny nabere a funguje jako autobus,“ líčí Češka, jak část britské společnosti dnes funguje v běžném životě.

I po této zkušenosti by podle ní hrdí Britové opět zvedli ruku pro brexit, pokud by se měli znovu rozhodovat. „Lidé si říkají, že je to dočasné a brzy to bude dobré. Nebouří se, jen si dávají tipy a čekají, jak se to vyřeší,“ dodala.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Katastrofální porážka Ukrajiny, když NATO nepošle vojáky. Už to píšou natvrdo

7:42 Katastrofální porážka Ukrajiny, když NATO nepošle vojáky. Už to píšou natvrdo

Americký ministr obrany Lloyd Austin má za to, že Ukrajinci teď stojí před novou nelehkou etapou vál…