Překvapení s covidem v Británii: Všichni čekali strmý nárůst, počty ale klesají

28.07.2021 17:23

Ve Velké Británii klesají počty nakažených, ačkoliv se po uvolnění veškerých opatření od 19. července čekal strmý nárůst. Sedmidenní průměr ale od té doby klesl o 38 procent a čísla se pohybují kolem 20 tisíc nakažených denně. Podle odborníků se ale vzhledem k inkubační době rozvolnění teprve projeví. „Konec lockdownu se do denních čísel nakažených poprvé promítne až na konci tohoto týdne,“ vysvětlil profesor James Naismith z Oxfordské univerzity.

Překvapení s covidem v Británii: Všichni čekali strmý nárůst, počty ale klesají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Očkování proti koronaviru, ilustrační foto

Postupně klesající čísla jsou podle odborníků trochu záhadou, vzhledem k inkubační době covidu-19, která činí v průměru pět dní, se ale podle nich celkové rozvolnění na číslech projeví až v dalších dnech. „Aktuální pokles v Anglii je skvělou zprávou, ale také je záhadný vzhledem k postupnému uvolňování opatření,“ podivil se virolog z Univerzity v Leedsu Stephen Griffin.

„Konec lockdownu se do denních čísel nakažených poprvé promítne až na konci tohoto týdne,“ vysvětlil profesor James Naismith z Oxfordské univerzity. „Hodně vědců včetně mě očekávalo, že konec lockdownu způsobí nárůst případů. Na druhou stranu, už jsme se mýlili předtím a určitě se ještě zmýlíme... tohle je nová nemoc, o které se každý den učíme něco nového,“ dodal Naismith podle informací serveru Novinky.cz.

Pokles počtu nakažených by mohl souviset s tím, že děti mají letní prázdniny a nepotkávají se ve školách a také proto, že za poslední týden poklesl počet provedených testů o 13 procent. Podle některých odborníků je pokles dán také tím, že skončilo fotbalové Euro, kdy po každém zápase anglické reprezentace skokově narostl počet nakažených, kteří fandili na stadionu, ale zejména v hospodách a barech.

Podle profesora Iaina Buchana z Liverpoolské univerzity je ve hře více faktorů včetně teplého počasí a rostoucího počtu očkovaných. „Množství očkovaných a těch, kteří získali imunitu, spolu s dobrým počasím, které vylákalo lidi ven, pomohlo Spojenému království,“ řekl Buchan. Protilátky má podle odhadů již na 92 procent Britů a očkování již prodělalo přes 70 procent dospělých.

Premiér Boris Johnson mezitím krotí mírné nadšení a upozorňuje, že je dále třeba pokračovat s očkováním, zejména kvůli nebezpečné variantě delta, která zvyšuje počet hospitalizovaných. Těch bylo v minulých dnech kolem 800 denně.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

140 Kč za 16 piv v polském Lidlu. Česká „ochcávka“ Poláků

10:50 140 Kč za 16 piv v polském Lidlu. Česká „ochcávka“ Poláků

Český trh s pivem klesá, neboť pivo díky daňové změně podražilo. Češi tak opět míří do Polska. V pol…