,,Je mi jedno, co se stane s Ukrajinou.” Katastrofální zpráva z USA

03.04.2024 8:17

Průzkum agentury Ipsos ukázal Ukrajincům znepokojivá americká čísla. Mezi voliči dnes opozičních republikánů prudce pokleslo odhodlání Ukrajinu podporovat. Mezi jasné zastánce pomoci Ukrajině patřila republikánská prezidentská kandidátka Nikki Haleyová. A v primárkách byla na hlavu poražena. Někteří republikáni při odmítání dál pomáhat Ukrajině argumentují Čínou. Mezitím Ukrajinci dál ukazují ruským agresorům zuby. V Tatarstánu. 1200 kilometrů od ukrajinské hranice.

,,Je mi jedno, co se stane s Ukrajinou.” Katastrofální zpráva z USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochodem za Ukrajinu začal Den za Ukrajinu. Pochod skončil na Staroměstském náměstí, kde proběhlo shromáždění Společně za Ukrajinu

Server Kyiv Independent upozornil na čísla průzkumu, která odhalují znepokojivé trendy.

„Krátce po začátku války v plném rozsahu podpořilo 79 % amerických voličů zaslání zbraní na Ukrajinu a 78 % podpořilo zaslání finanční pomoci, podle průzkumu agentury Ipsos z března 2022. O dva roky později americká podpora Ukrajině výrazně poklesla, ale většina Američanů – 58 % – stále chce, aby jejich země posílala Ukrajině zbraně a peníze na pomoc v jejím válečném úsilí. Když se však ještě ponoříte do čísel, objeví se některé znepokojivé trendy – a ty běží v politickém duchu: Zatímco podpora mezi demokraty pro vyzbrojování Ukrajiny klesla za dva roky z 83 % na 75 %, mezi republikány klesla z 80 % v březnu 2022 na pouhých 45 % v únoru 2024,“ upozornil server.

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 37908 lidí

Kyiv Independent v této souvislosti podotkl, že z řad republikánů kdysi vycházeli největší jestřábi americké zahraniční politiky. A dnes v největší možné míře zpochybňují nutnost pomáhat Ukrajině, i když se Rusko chová stejně agresivně.

‚„Právě teď je boj o Ukrajinu bojem o duši Republikánské strany a tuto duši zkorumpoval Donald Trump,“ řekl John Conway, ředitel strategie Republikánů pro Ukrajinu, pro Kyiv Independent.

Mezi jasné zastánce pomoci Ukrajině patřila republikánská prezidentská kandidátka Nikki Haleyová. A v primárkách byla na hlavu poražena.

Někteří z republikánů odmítání pomoci Ukrajině opírají svůj postoj o sílící multipolaritu světa, o rostoucí roli Číny.

„Například představitel Matt Gaetz, který soustavně podporuje Trumpovo falešné vyprávění o volbách v roce 2020, představil na začátku roku 2023 rezoluci ‚Ukrajinská únava‘ ve snaze přerušit veškerou pomoc Ukrajině s argumentem, že ‚Amerika je ve stavu řízeného sestupu a bude se to zhoršovat, pokud budeme i nadále vypouštět dolary daňových poplatníků na zahraniční válku‘," upozornil Kyiv Independent.

A senátor z Ohia JD Vance, velký zastánce Donalda Trumpa to bývalému Trumpovu poradci Stevu Bannonovi řekl jasně. „Musím k vám být upřímný, je mi opravdu jedno, co se stane s Ukrajinou.“ Podle Vance by nejvyšší prioritou USA měla být ochrana jižní hranice USA. Pokud jde o Ukrajinu, tam podle senátora stačí, aby se obránci vzdali části svého území ve prospěch agresorů a mír může přijít záhy.

V prosinci Trump na shromáždění prohlásil, že „imigranti otravují krev naší zemi“, zatímco oponent ukrajinské pomoci Chip Roy, zástupce z Texasu, popsal imigrační politiku Bidenovy administrativy jako „účelnou snahu rozředit naši společnost a podkopat náš způsob života – zničit západní civilizaci“.

Bez americké pomoci to bude mít Ukrajina víc než složité, ale zatím se dál snaží ukazovat okupantům zuby.

„Ukrajina provedla dálkové útoky neidentifikovaných bezpilotních vzdušných systémů (UAS) proti ruské vojenské výrobě a infrastruktuře ropných rafinérií v Republice Tatarstán, více než 1200 kilometrů od ukrajinských hranic,“ napsal washingtonský Institut pro studium války (ISW). „Údery z 2. dubna jsou prvními ukrajinskými údery na Tatarstán a vzdálenost cílů od ukrajinských hranic představuje významný odraz v prokázané schopnosti Ukrajiny vést dalekonosné údery daleko do ruského týlu. ISW nadále hodnotí, že takové ukrajinské údery jsou nezbytnou součástí ukrajinské kampaně za použití asymetrických prostředků k degradaci průmyslových odvětví, která zásobují a podporují ruskou armádu,“ pokračuje institut.

Podle ISW však nadále platí, že zcela rozhodující bude, zda Ukrajina dostane západní vojenskou pomoc, především vojenskou pomoc. I když podle analytiků institutu Ukrajině pomohou širší odvody, které se chystají.

ISW informuje

ISW informuje

ISW informuje

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj svým spoluobčanům slíbil, že Rusové budou pohnáni před spravedlnost. V nizozemském Haagu se více než 4 desítky zemí shodly na vytvoření tribunálu pro ruské válečné zločiny.

„Děkuji všem, kteří pomáhají. Děkuji Nizozemsku za jejich vedení. Děkuji celému týmu Mezinárodního trestního soudu. Děkuji všem zemím, které s námi spolupracují na základě příslušné klauzule ukrajinského mírového vzorce. A samozřejmě chci poděkovat všem ukrajinským policistům, všem vyšetřovatelům, všem detektivům, všem prokurátorům, všem odborníkům, všem, kdo se podíleli na vyšetřování ruských válečných zločinů a přivedení pachatelů před soud. Děkuji všem, kteří zaznamenávají důkazy a pomáhají obětem. To je ohromná práce. Jen vyšetřovatelé Národní policie Ukrajiny k dnešnímu dni evidují více než 114 000 trestných činů souvisejících s ruskou agresí. Spravedlnost musí být nastolena v každém případě. Lidé to musí cítit a Rusko musí nést právní odpovědnost. S našimi partnery také aktivně pracujeme na majetku teroristického státu a jeho společníků. Všechna zmrazená ruská aktiva – v různých jurisdikcích – musí být použita na obranu proti ruské agresi a obnovení normálního života v naší zemi po ruském teroru. To je absolutní nutnost. A v letošním roce je zapotřebí skutečného pokroku v příslušných, zcela spravedlivých rozhodnutích, především v amerických a evropských jurisdikcích,“ pravil Zelenskyj.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Válka nemusela být, mírová dohoda byla před podpisem, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 03.04.2024 8:38:22
Ukrajina mohla být celistvá, jedinými podmínkami byla neutralita, nevstupovat do NATO a přestat vraždil Rusy na východě Ukrajiny. Vstupu Ukrajiny do EU nikdo nebránil. Kyjev se nepochopitelně rozhodl pro válku místo míru. Je to jejich rozhodnutí, není důvod zatahovat do konfliktu jiné země. Pomohli jsme humanitárně, ale podpora konfliktu, prodlužování války nedává smysl.

|  20 |  0

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …