„Klimatické“ zdanění masa: Schwarzenberg se vyjádřil. A stálo to za to

12.08.2019 14:48

Máme se přidat k Němcům a uvažovat o zavedení speciální daně z masa kvůli ochraně klimatu? Podle čestného šéfa TOP 09 a exministra zahraničí Karla Schwarzenberga by šlo pouze o výmluvu, jak obrat občany o peníze.

„Klimatické“ zdanění masa: Schwarzenberg se vyjádřil. A stálo to za to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Němečtí politici vážně přemýšlejí nad zavedením „daně z masa“. Mělo by jít o razantní zvýšení daně z přidané hodnoty u masa. Důvodem je ochrana klimatu, neboť podle některých expertů výroba masa nadměrně zatěžuje životní prostředí.

ParlamentníListy.cz se v rámci ankety zeptaly politiků napříč politickým spektrem ve Sněmovně. Celou anketu najdete na PL později,  nyní přinášíme reakci někdejšího ministra zahraničních věcí, čestného předsedy TOP 09 a poslance Karla Schwarzenberga. Ten nápad zcela odmítá.

„Bezvadná výmluva, jak obrat občany o jejich prachy. Lidé budou nadále chtít maso a budou platit jak mourovatí,“ konstatoval v odpovědi pro naši redakci Schwarzenberg.

Anketa

Jste pro zavedení ,,daně z masa", jak se o tom vážně uvažuje v Německu?

5%
95%
hlasovalo: 12842 lidí

Nápad ochránit životní prostředí snížením spotřeby masa sice ještě u našich západních sousedů nezavedli, nicméně je realizace tohoto záměru dost pravděpodobná. Navrhli to němečtí sociální demokraté spolu se Zelenými. Podporu má návrh též u křesťanských demokratů kancléřky Angely Merkelové. 

Současná sazba DPH na maso je v Německu aktuálně snížena na sedm procent. Z důvodu ochrany životního prostředí by měla stoupnout na 19 procent, což je skokový nárůst. Podle německých politiků by vyšší zdanění masa byla správná cesta vpřed. Záměr naopak odmítá třeba Alternativa pro Německo (AfD).

Podle serveru idnes.cz není Německo jediné, kde se tato varianta ochrany klimatu objevila. O možném zdanění masa prý uvažují v Dánsku, Švédsku, a dokonce v Číně.

Zdanění masa se v různých podobách a výši zvažuje už celé roky. Před časem se k tématu vyjádřila Organizace pro výživu a zemědělství (FAO), která spadá pod OSN. Podle FAO má světový masný průmysl až patnáctiprocentní podíl na produkci skleníkových plynů.

Podobně se čas od času uvažuje o zavedení speciálních daní na cukr či různé produkty s cukrem spojené jako například slazené nápoje a limonády, které lidskému organimu nepřinášejí skutečnou výživovou hodnotu, a naopak zdraví a organismu spíše škodí.

Co se týče masa, podle vědců ze City University London by vyspělé země měly snížit spotřebu masa o 80 procent, aby zabránily ekologické katastrofě. Časopis Science dokonce loni v červnu uvedl článek, podle něhož společnosti produkující maso a mléko překonávají ve znečišťování životního prostředí i ropný průmysl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…