„Kruté, bezcitné“. Z Bruselu: Takhle se chovat k uprchlíkům! Po této zprávě to musí přestat

24.12.2020 12:50

Už nejen Řecko je kritizováno za to, že se zbavuje migrantů nelegálními cestami. Neziskovky ve spolupráci s Evropskou sjednocenou levicí se zaměřily na Balkán a sestavily černou knihu týrání migrantů, jak informuje deník Guardian. „Šokoval nás nekonečný příval svědectví o bezcitném, krutém a ponižujícím násilí – takovém, jaké se vyskytuje v brutálních diktaturách,“ řekla německá europoslankyně. A neziskovky chtějí, aby byly vlády pohnány k odpovědnosti.

„Kruté, bezcitné“. Z Bruselu: Takhle se chovat k uprchlíkům! Po této zprávě to musí přestat
Foto: Screen Youtube
Popisek: Migranti na řecké hranici

Od roku 2015 se Evropa potýká s přívalem migrantů, kteří nehledí na hranice ani zákony evropských států. A dlouho také zaznívá kritika od neziskových organizací, že ani instituce těchto států se nechovají tak, jak zákon a mezinárodní úmluvy kážou, a migrantů se nelegálně zbavují.

Anketa

Kdo by se Vám po diskutovaném odchodu Petra Dvořáka z ČT líbil v jejím čele?

hlasovalo: 13885 lidí

Tyto stížnosti teď aktivisté zkompilovali do patnáctisetstránkové bichle, nazvané „Černá kniha odsunů“ (v originále The Black Book of Pushbacks), kterou odevzdali Evropské komisi, jak uvádí deník Guardian. Jedná se o svědectví dohromady 12 654 „obětí porušování lidských práv“. Kniha se zabývá migranty, kteří cestovali po tzv. balkánské cestě. „Každý den se tisíce lidí převážně z jižní Asie, Blízkého východu a severní Afriky pokoušejí překonat Balkán a dostat se do Evropy. Je to namáhavá cesta téměř z jakéhokoliv místa, kde by migrantům pomáhali, takže musí spát v táborech nebo na nádražích,“ popisuje deník Guardian podmínky migrantů a dodává, že migranti jsou mláceni, okrádáni a odsouváni, hlavně v Chorvatsku.

„V období mezi lednem a listopadem 2020 neziskovka Danish Refugee Council zaznamenala 15 672 odsunů z Chorvatska do Bosny a Herzegoviny a více než 60 % jich bylo údajně násilných,“ pokračuje Guardian. Svědectví neziskovkáři shromažďovali 4 roky a porušení zákonů a úmluv se měly dopustit jak státní složky, tak unijní agentury jako např. Frontex. Měly porušit mezinárodní azylové právo i zákony, které zapovídají mučení.

Do této knihy přispělo 15 neziskových organizací a vznikla ve spolupráci se zákonodárci ze Sjednocené levice (frakce europarlamentu, v níž se nachází i KSČM). Její zástupci ji předali Ylvě Johanssonové, komisařce pro vnitřní záležitosti. Německá europoslankyně Cornelia Ernstová k tomu řekla: „Šokoval nás nekonečný příval svědectví o bezcitném, krutém a ponižujícím násilí – takovém, jaké se vyskytuje v brutálních diktaturách. Černá kniha vrhá velice potřebné světlo na tuto temnou kapitolu historie EU. Doufáme, že přispěje k tomu, aby tyto zločiny ustaly a aby zodpovědné vlády čelily spravedlnosti.“

„I když tato obvinění odpovědné vlády odmítají, poskytujeme na stránkách knihy analýzu opakované činnosti a také fotografie, které dokládají, že se jedná o systematickou a stále pokračující praxi,“ řekla pak mluvčí jedné z organizací, která se na vzniku knihy podílela. Dodala, že zdaleka nejde o úplný výčet všech porušení a že realita je ještě horší. Volají po konci beztrestnosti a po tom, aby se země zavázaly k odpovědnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ostatkový kříž v Německu plném muslimů? Toto hrozí.“ Došlo na protest před svatým Vítem

18:50 „Ostatkový kříž v Německu plném muslimů? Toto hrozí.“ Došlo na protest před svatým Vítem

„Mít milion podpisů, tak snad vyženu všechny ty antikristy z Poslanecké sněmovny,“ zasmál se v nadsá…